Nuo virusinių ligų apsaugos rankų plovimas: ar žinote, kaip taisyklingai jas plauti?

Įsibėgėjant rudens sezonui, vis sparčiau auga rizika susirgti virusinėmis ligomis kaip gripas ar koronavirusas. Vienos geriausių apsaugos priemonių – tai imuniteto stiprinimas ir skiepai, tačiau „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė išskiria ir kitą, dažnai pamirštamą priemonę – higienos laikymąsi. Ji paaiškina, kaip paprasčiausias rankų plovimas apsaugo nuo virusinių ligų, bei primena, kaip taisyklingai plauti rankas.

 Rankų plovimas.<br> 123rf nuotr.
 Rankų plovimas.<br> 123rf nuotr.
Toma Gečienė.<br> Eurovaistinės nuotr.
Toma Gečienė.<br> Eurovaistinės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 5:13 PM

Šį sezoną dažniau plaukite rankas

„Kasmet prasidėjus rudens sezonui vaistinėse pastebime, kad žmonės jau rugsėjį pradėjo ruoštis peršalimo ligų sezonui bei ieškoti vitaminų ir maisto papildų imuniteto stiprinimui. Tačiau lygiai taip pat jau sulaukiame pirmosios bangos virusinėmis ligomis užsikrėtusių žmonių. Šiuo sezonu itin paprasta susirgti gripu ir koronavirusu paprasčiausiai nesilaikant rankų higienos, kadangi po vasaros dauguma sugrįžome į mokymosi įstaigas, biurus, taip pat pradėjome daugiau naudotis viešuoju transportu. Visose šiose vietose lytėjimo būdu galime lengvai pasigauti ligų sukėlėjus“, – pasakoja vaistininkė Toma Gečienė.

Šį sezoną padidėjus virusinių ligų rizikai, vaistininkė pataria rankas plauti dažniau ir kruopščiau, nes būtent tai gali padėti apsisaugoti nuo gripo ir koronaviruso.

„Jeigu išlipote iš viešojo transporto ar išėjote iš kitos viešos įstaigos ir greitu metu neturėsite, kur nusiplauti rankas, nelieskite jomis savo veido, įskaitant burnos, nosies ir akių. Tokiais atvejais visada geriausia su savimi turėti antiseptinę priemonę, kuri gali sunaikinti ligų sukėlėjus ir neleisti virusui patekti į organizmą“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Svarbiausios rankų plovimo taisyklės

„Nuo vaikystės tenka girdėti, kaip svarbu plauti rankas, tačiau ne kiekvienas iki šiol žino, kaip taisyklingai tai daryti. Nepakanka rankų pakišti po tekančiu vandeniu. Mes turime jas nuprausti taip kruopščiai, kad neliktų ligų sukėlėjų, todėl svarbu atsakingai muilu ištrinti bei nuplauti ne tik delnus, bet ir tarpupirščius, panages. Todėl ir pats rankų plovimo procesas tampa ilgesnis – jis turi trukti ne keletą sekundžių, bet visą minutę laiko“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė bei įvardija svarbiausias 10 taisyklių, kaip teisingai plauti rankas.

1. Nuskalaukite rankas po tekančiu vandeniu iš čiaupo.

2. Skysto muilo dozatoriaus rankenėlę spustelkite ne pirštais, o alkūne, dilbiu arba išorine plaštakos puse. Taip išvengsite papildomų prisilietimų prie galimai nešvaraus ir ligų sukėlėjų turinčio dozatoriaus paviršiaus.

3. Muilą trinkite tarp delnų, darykite tai sukamaisiais judesiais.

4. Dešinįjį delną uždėkite ant kairiosios plaštakos išorinės pusės. Taip patrinkite rankas, ir pakartokite judesius sukeitę jas vietomis.

5. Trinkite delną į delną sukryžiavę abiejų rankų pirštus, kad trintųsi tarpupirščiai.

6. Sukamaisiais judesiais su viena ranka patrinkite nykštį, vėliau tą patį pakartokite su kita ranka.

7. Pirštų galiukais patrinkite priešingos rankos delną, vėliau tą patį pakartokite su kita ranka.

8. Muiluotas rankas nuplaukite po vandens srove. Vanduo turi tekėti nuo pat riešo iki pirštų galiukų.

9. Rankas nusausinkite vienkartiniu rankšluosčiu arba servetėle.

10. Jeigu vandens čiaupas yra užsukamas, užsukite jį panaudoto vienkartinio rankšluosčio ar servetėlės pagalba, kad išvengtumėte nešvarumų ir ligų sukėlėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.