Vėžys ir mityba. Dr. Tomas Vaičiūnas apie tai, kas naudinga onkologiniams pacientams ir ko vengti?

Onkologiniams pacientams naudingi biologiškai veiklūs junginiai, kurie gali prisidėti veikiant navikinius procesus, jų atsiradimo ir vystymosi mechanizmus. Apie tai kokios medžiagos palaiko, stimuliuoja navikų vystymąsi ir jų reikėtų vengti, o kokios padeda kovoti su pakitusiomis vėžinėmis ląstelėmis kalbamės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gyvensenos medicinos ekspertu, gyvensenos medicinos kompetencijų ir klinikinių algoritmų pradininku Lietuvoje, biomedicinos mokslo daktaru Tomu Vaičiūnu.

„Freepik“ nuotr.
„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 9:20 AM

-Kad suprastume, kokios medžiagos, biologiškai veiklūs junginiai gali būti naudingi sergant vėžiu, svarbu žinoti, kaip auga navikas, kokie procesai vyksta organizme. Teigiama, kad didelę reikšmę turi lėtinis uždegimo procesas. Kokios medžiagos tuomet tiktų šiam procesui stabdyti, valdyti?

– Labai svarbu pabrėžti, kad mityba – vienas iš rizikos veiksnių tam tikros lokalizacijos onkologinėms ligoms vystytis. Kai kalbame apie mitybą, kaip veiksnį jau sergant onkologine liga, tikslas yra mažinti ligos simptomus, onkologinės ligos vystymosi tempą, geresnį ir/ar spartesnį kitų biologinių sistemų atsigavimą po aktyvaus gydymo.

Onkologijoje didelis dėmesys skiriamas sisteminiam, vadinamajam lėtiniam uždegimui. Manoma, kad vienas iš pagrindinių lėtinį uždegimą predisponuojančių (lemiančių) veiksnių – Omega-6 ir Omega-3 riebalų rūgščių disbalansas organizme, o tiksliau ląstelių membranoje. Tokiu atveju žmogaus organizme gausu Omega-6 ir per mažai Omega-3 riebalų rūgščių.

Šiame kontekste, ypač esant Omega-6 riebalų rūgščių pertekliui, labai didelę reikšmę turi mūsų mitybos įpročiai. Maistas, kuriame gausu sočiųjų riebalų (gyvulinės kilmės produktų), perdirbtų augalinių ir gyvulinių produktų, paprastojo cukraus, taip pat greitas, iš pusfabrikačių formuojamas maistas – vienas pagrindinių Omega-6 riebalų rūgščių šaltinių. Omega-3 riebalų rūgštis gauname taip pat su maistu, tačiau jų sankaupos dabartinėje maisto grandinėje (dėl auginimo sąlygų ir gamybos procesų) yra nepakankamos (Omega-3 riebalų rūgščių yra jūros produktuose, kai kuriose sėklose). Kartais stebime atvejus, kai žmonės ima gausiai vartoti Omega-3 riebalų rūgštis papildų forma, taip tikėdamiesi mažinti lėtinio uždegimo apraiškas.

Deja, tai neretu atveju tik lašas tyro vandens druskingoje jūroje. Jeigu nesumažinsime Omega-6 riebalų rūgščių suvartojimo, teigiamo efekto iš didelių kiekių Omega-3 sunku tikėtis. Būtinas kompleksinis požiūris ir prieiga – reikia keisti mitybos įpročius.

Svarbu paminėti, kad prie sisteminio uždegimo formavimosi, o kartu ir jo mažinimo prisideda ir ne ką mažiau svarbūs kiti komponentai – beta-gliukanai, polifenoliai, fitosteroliai, flavanoidai – ta yra, medžiagos, pasižyminčios oksidacinio streso mažinimu. Šių junginių gausu įvairiaspalvėse uogose, vaisiuose, daržovėse. Tiesa, šių junginių vartojimas, norint maksimalaus galimo fiziologinio/morfologinio efekto, turėtų būti ne kaip stichinė nelaimė (kai užklumpa negandos), o kasdienės mitybos dalimi.

– Kiekvienas turime vėžinių ląstelių, tačiau paprastai imuninė sistema su jomis susidoroja ir neleidžia joms daugintis ir plisti. Kaip pats žmogus gali padėti savo imunitetui jau susirgus? Kokios veikliosios medžiagos, esančios maisto produktuose, vaistiniuose augaluose gali būti naudingos?

– Savipagalbos formos dažniausiai yra nukreiptos ne tik į tam tikrų mikro– ar makro– elementų suvartojimą, maistinių medžiagų ir vitaminų pakankamą kiekį, bet ir į kitus labai svarbius gyvensenos komponentus. Būtina atkreipti dėmesį į pritaikytą fizinį aktyvumą kiekvieną dieną, miego kokybę ir rėžimą, psichoemocinę higieną. Jeigu akcentuojami su maistu gaunami junginiai, tai didelis dėmesys turėtų būti kreipiamas į vitaminus ir mikroelementus, ypatingai geležį, cinką, vitaminą D, vitaminą B12. Ypač svarbu su kiekvienu valgymo epizodu gauti pakankamai jau aptartų oksidacinį stresą ir ląstelinį uždegimą mažinančių medžiagų.

– Teigiama, kad infekcijos gali paskatinti onkologinius procesus. Kokios veikliosios medžiagos tiktų?

– Infekcinių susirgimų atveju, ypatingai sergant bet kokia lėtine liga, o ypatingai onkologine – būtina pasitelkti modernias farmakologines priemones pasitarus su gydytoju. Šalia to, galima stiprinti savo bendrojo imuniteto atsaką ir mažinti galimas pasekmes gausiai vartojant polifenolius, beta-gliukanus, tirpiąją ir netirpiąją ląstelieną. Labai didelė dalis mūsų sėkmingo imuniteto slepiasi storojo žarnyno mikrobiotos veikloje, o pastaroji tiesiogiai priklausoma nuo mūsų kasdienės gyvensenos ir mitybinės elgsenos. Taip pat atkreipti dėmesį į svarbiausius jau minėtus elementus.

– Prašome apibendrinti, kokie yra žinomi naudingi biologiškai veiklūs junginiai onkologijoje?

– Apibendrinant, galima sakyti, kad vieni svarbiausių biologinių junginių būtų polifenoliai, beta-gliukanai, flavanoidai, Omega-3 riebalų rūgštys, geležis, cinkas, vitaminas D, vitaminas C vitaminas B12. Kita vertus, labai svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką turime gauti, kaip buferį – saugojantį efektą suteikiančius junginius ir medžiagas, bet labai gerai peržiūrėti ir nepageidaujamų junginių formavimosi eliminavimą.

– Ką svarbu žinoti norint papildomai vartoti naudingų medžiagų?

– Norėdami vartoti vitaminų, mikroelementų iš tikėtis iš jų apčiuopiamos naudos svarbu išsiaiškinti, šiuos pagrindinius dalykus:

  • kokius jų galima gerti kartu, kokius – ne, kaip taisyklingai vartoti;
  • koks maisto papildų sudėtyje yra veikliųjų medžiagų kiekis. Tik vartojant dienos normą atitinkančias vitaminų, mikroelementų dozes, bus stebimas jų veiksmingumas;
  • koks panaudotas gaminimo būdas, forma ir technologijos, nes tai lemia veikliųjų medžiagų pasisavinimą. Tai kone svarbiausias aspektas, nes net ir pakankamas naudingų medžiagų kiekis neduos naudos, jeigu šios medžiagos nebus veiksmingai pasisavinamos.

Šiandien plačiai kalbama apie polifenolius, augalinės kilmės molekules, atliekančias svarbų vaidmenį išlaikant sveikatą ir bendrą organizmo gerovę. Vieni plačiausiai žinomų ir vartojamų polifenolių yra kurkumimas ir resveratrolis. Tačiau kartu su gausybe naudingų savybių, šios medžiagos turi didelį trukumą – jos blogai pasisavinamos organizmo.

– Lietuvos mokslininkų unikalus pasiekimas gerina veikliųjų medžiagų pasisavinimą?

– Mokslininkai atsižvelgė ir į tai, kad vienas kurkuminas prastai pasisavinamas ir greitai metabolizuojasi (skyla), organizme išlieka trumpai, o pagerinti jo bioprieinamumą (pasisavinimą) pavyko sukūrus jo junginį su resveratroliu, mikrokapsuliuoti skystoje formoje, kas tapo įmanoma panaudojus pažangias nanotechnologijas – efektyvaus pasisavinimo technologiją Miosol®. Ši technologija užtikrina iki 6 kartų geresnį abiejų polifenolių pasisavinimą, nes jis vyksta per žarnyno limfagyslę. Ši skysta kurkuminio ir resveratrolio forma viename nedirgina skrandžio, neapkrauna virškinamosios sistemos tablečių virškinimu, kas itin tinka žmonėms po gydymo, taip pat ir onkologiniams pacientams. Be to, skystos formos kurkumino ir resveratrolio derinys veikia sinergiškai, todėl iki 2,5 karto ilgiau išlieka organizme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.