Suteikia energijos ir išbudina protą: šią 5 minučių mankštą giria žmonės, kurie gyvena iki 100 metų

Paprastą penkių minučių mankštą Japonijoje praktikuoja milijonai įvairaus amžiaus gyventojų. Japonų tauta garsėja savo ilgaamžiškumu. Galbūt trumpa treniruotė jiems padeda gyventi taip ilgai?

Rytinė mankšta<br>123rf nuotr.
Rytinė mankšta<br>123rf nuotr.
Rytinė mankšta<br>123rf nuotr.
Rytinė mankšta<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2023, 7:54 AM

Japonišką mankšta pavadinimu „Radio Taiso“ (išvertus iš japonų kalbos – „radijo gimnastika“) vyksta tiesioginės transliacijos per visuomeninį radiją metu. Šios transliacijos prasidėjo dar 1928 m.

Savo pažintį su „Radio Taiso“ aprašė amerikiečių keliautoja ir gyvenimo būdo žurnalistė Michelle Gross.

Pavargusi po ilgos kelionės iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Japoniją, jau pusę septynių ryto buvau visiškai išsibudinusi. Viešbučio kambaryje įsijungiau televizorių ir radau vietinės televizijos transliaciją, kurios metu trys moterys atliko mažo intensyvumo treniruotę, fone skambant instrumentinei muzikai.

Transliacija buvo trumpa, ne ilgesnė nei kelios minutės, ir nors ji buvo japonų kalba, pratimus buvo pakankamai lengva sekti. Viena moteris sėdėjo, o kitos dvi sportavo stovėdamos. Per tris minutes jos atliko nedidelius judesius rankomis, kaklu ir kojomis.

Galiausiai televizorių išjungiau ir vėl užmigau.

Tik po kelerių metų, grįžusi į Okinavos salą, supratau, kokią laidą tą rytą pamačiau.

5 minučių mankšta

Prieš leidžiantis į ankstyvą rytinį žygį palei Genkos upę, mano draugė Hikari pakvietė mane kartu atlikti tą pačią paprastą mankštą: tuos pačius judesius, skambant tai pačiai muzikai.

Hikari pasakojo, kad šią penkių minučių mankštą, kurią japonai vadina „Radio Taiso“, ji su savo kolegomis atlieka kiekvieną rytą.

„Turiu tiek daug gražių atsiminimų, kurie yra susiję su „Radio Taiso“ muzika, – sakė Hikari. – Mano įmonė stato namelius medžiuose, taigi kiekvieną dieną pradedame prasitampydami pagal šią dainą.“

Visoje Japonijoje žmonės „Radio Taiso“ praktikuoja jau beveik šimtmetį. Penkių minučių žemo intensyvumo mankšta, kuri judesiu „pažadina“ protą ir raumenis, tradiciškai atliekama anksti ryte, o mankštintis gali bet kokio amžiaus žmonės, nepaisant jų fizinių galimybių ar judėjimo apribojimų.

Įpranta mankštintis nuo mažų dienų

Okinavos sala pasižymi kone didžiausiu šimto metų sulaukusių gyventojų skaičiumi visame pasaulyje. Jokia kita tauta negyvena taip ilgai kaip japonai. Hikari sakė, kad „Radio Taiso“ ji pradėjo praktikuoti dar pradinėje mokykloje.

„Per vasaros atostogas kiekvienas kaimas, biuras ar mokykla leidžia „Radio Taiso“ muziką, kad mokiniai galėtų pasportuoti kartu su savo draugais, – pasakojo Hikari. – Mes pagal šią muziką mankštindavomės ir prieš kiekvieną kūno kultūros pamoką ar sporto renginius.“

Suteikia energijos

Nors ši praktika daugiausia skirta fizinei sveikatai ir bendravimui skatinti, „Radio Taiso“ taip pat lavina ir sąmoningumą.

Šiandien milijonai žmonių visoje šalyje vis dar tęsia „Radio Taiso“ tradiciją. Nėra būtina gyventi Japonijoje, kad prisijungtumėte prie šios mankštos, bet jeigu po ilgos kelionės niekaip negalite užmigti, „Radio Taiso“ vis dar yra transliuojama per televiziją ir „NHK Radio 1“ radijo stotį kasdien pusę septynių ryto.

Ši mankšta yra ne tik puikus būdas pradėti savo dieną, bet ir pailsėti bei įgauti daugiau energijos prieš ilgą darbo dieną. Jei norite patys išbandyti „Radio Taiso“, internete galite rasti daugybę vaizdo įrašų.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.