Probiotikai – kad sustiprėtų imunitetas ir žarnynas sklandžiai veiktų

Bakterinių infekcijų gydymas antibiotikais gali sumažinti žarnyno bakterijų gausą ir įvairovę. Galimos pasekmės – sunkus viduriavimas ir kiti sutrikusios žarnyno veiklos simptomai.

Žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
Žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
Žarnyno sveikata<br>123rf iliustr.
Žarnyno sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-16 13:13

Ne vienas tyrimas parodė, kad probiotikų vartojimas gali sumažinti su antibiotikais susijusio viduriavimo riziką.

Praėjusį rudenį „Journal of Medical Microbiology“ paskelbtoje sisteminėje apžvalgoje teigiama, kad probiotikų vartojimas gali apsaugoti nuo neigiamo antibiotikų poveikio žarnyno mikrobiotos sudėčiai ir įvairovei.

Kartu tai gali sumažinti su antibiotikais susijusio viduriavimo tikimybę.

„Remdamiesi turimais įrodymais, siūlome sveikatos priežiūros specialistams ir toliau rekomenduoti probiotikus, kai skiriami antibiotikai“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė ir Teksaso krikščioniškojo universiteto profesorė Dr. Elisa Marroquín.

Antibiotikai ir viduriavimas

Nors antibiotikai veiksmingai kovoja su potencialiai gyvybei pavojingomis patogeninėmis bakterijomis, jie kartu gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotos sudėtį ir funkciją, rašė „Medical News Today“.

Tiksliau, antibiotikų vartojimas gali sumažinti žarnyno bakterijų įvairovę ir gausą bei sudaryti sąlygas patogeninių bakterijų infekcijai ar dauginimuisi.

Šie su antibiotikais susiję žarnyno mikrobiotos pokyčiai gali sukelti viduriavimą ir kitus virškinamojo trakto sutrikimo simptomus maždaug 5–35 proc. žmonių.

Nors su antibiotikais susijusio viduriavimo simptomai paprastai būna lengvi ir savaime praeinantys, sunkūs atvejai susiję su antibiotikų vartojimo nutraukimu ir padidėjusiu sergamumu bei mirtingumu.

Tyrimų su gyvūnais duomenys taip pat rodo, kad antibiotikų sukeltas žarnyno mikrobiotos sudėties sutrikimas gali turėti ilgalaikį poveikį, pavyzdžiui, padidinti nutukimo ir alergijos riziką.

Kas yra probiotikai?

Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, paprastai priklausantys Lactobacillus, Bifidobacterium ir Saccharomyces gentims. Probiotikai vartojami per burną ir turi teigiamą poveikį sveikatai.

Tyrimai parodė, kad probiotikų vartojimas kartu su antibiotikais gali sumažinti su antibiotikais susijusio viduriavimo riziką.

Tyrimai taip pat rodo, kad probiotiniai mikroorganizmai gali slopinti patogeninių ar kenksmingų bakterijų augimą, gaminti metabolitus, kurie keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį, moduliuoti žmogaus imuninę sistemą ir apsaugoti žarnyno barjero vientisumą.

Probiotikai kartu su antibiotikais

Profesorė E.Marroquin pažymėjo, kad atliktas tyrimas patvirtina, jog probiotikai gali būti vartojami siekiant sumažinti neigiamą antibiotikų poveikį žarnyno mikrobiomo sudėčiai ir virškinimo sistemai.

„Tyrimai taip pat parodė, kad probiotikų vartojimas antibiotikų kurso metu apsaugo žarnyno barjerą ir imuninę sistemą, padeda išnaikinti infekcijas ir mažina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą“, – sakė E.Marroquin.

Norint užtikrinti apsauginį probiotikų poveikį žarnyno mikrobiotos sveikatai probiotikų vartojimą derėtų pratęsti ir pabaigus antibiotikų kursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.