Burnos chirurgas apie sveikatos problemas negydant prarastų dantų: prieš pašalinant dantį visada paklausia vieno dalyko

Nuo pirmųjų senovės egiptiečių bandymų atkurti prarastus dantis praėjo keli tūkstančiai metų, šiuolaikinė dantų implantavimo technika pasiekė aukščiausią lygį, tačiau žmonės vis dar nedrąsiai varsto odontologijos klinikų duris. „Danės odontologijos klinikos“ įkūrėjas ir vadovas gydytojas odontologas-burnos chirurgas Alvydas Vaičiūnas apgailestauja, kad dėl netinkamos priežiūros net 6-mečiams tenka šalinti vos spėjusius išdygti pirmuosius nuolatinius dantis. Gydytojas perspėja, kad laiku neatkūrus prarastų dantų, žmonės ilgainiui susiduria su rimtomis sveikatos problemomis nei tik burnos srityje.

Odontologo kėdėje<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Odontologo kėdėje<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gydytojas odontologas Alvydas Vaičiūnas<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytojas odontologas Alvydas Vaičiūnas<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2023, 4:21 PM

Dantų būklę lemia ne genai

Burnos chirurgas Alvydas Vaičiūnas atskleidžia liūdną statistiką: mažiausiai kas antras pacientas yra praradęs bent vieną nuolatinį dantį. Deja, bet šiais laikais bedantė šypsena – ne tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Burnos chirurgas sako, kad jo kėdėje atsiduria vis jaunesni pacientai.

„Vaikų dantų būklė Lietuvoje išties prasta. Tenka gydyti ir labai jaunus pacientus – pasitaiko atvejų, kai tenka šalinti ir ką tik išdygusį, bet jau sudegusį nuolatinį dantį 6 metų vaikams. Dantų implantus rekomenduojama dėti tik susiformavus žandikauliui, paprastai nuo 18-kos. Todėl dėl sugedusių dantų dar vaikystėje prasideda sveikatos problemos, kurių skaudžios pasekmės gali likti visam gyvenimui“, – apgailestauja gydytojas.

Gydytojams neretai tenka girdėti pasiteisinimus, kad „silpni“ dantys yra paveldėti iš tėčio ar mamos. Tačiau, pasak odontologo, pagrindinė gendančių dantų priežastis tiek vaikystėje, tiek senatvėje, yra ne „blogi“ genai, bet nepakankama dantų priežiūra.

„Pasiteisinti nėštumu ar paveldimumu negalima. Ligos ir kiti veiksniai taip pat turi įtakos dantų būklei, tačiau jei burnos priežiūra tinkama, žmogus gali turėti kur kas mažiau problemų. Dantis reikia valyti visą gyvenimą, pradedant nuo pirmojo išdygusio danties, – pabrėžia A. Vaičiūnas. – Žinoma, negalima sakyti, kad šiais laikais žmonės nevalo dantų. Tačiau daug kas juos valo neteisingai. Kai kas akcentuoja, kad dantų valymas turi trukti dvi ar penkias minutes. Bet aš visada pabrėžiu, kad visa esmė yra ne laike, o valymo kokybėje. Kasdien tinkamai ir su tinkamomis priemonėmis valant dantų paviršių, liežuvį, problemų būtų mažiau arba jų apskritai nebūtų. Šiais laikais žmonėms tikrai netrūksta informacijos apie dantų priežiūrą – internete jos gausu.“

Taip pat gydytojas pabrėžia ir tinkamos dantų padėties svarbą: „Labai gaila, kad dantų tiesinimas vis dar laikomas tik estetinės išvaizdos korekcija, tačiau iš tiesų pirmiausia tai yra funkcinė procedūra, kurios rezultatas – lengviau prižiūrimi ir atitinkamai sveikesni dantys. Kitaip tariant, ištiesinus dantis, pirmiausia yra išsprendžiama sunkiai išvalomų vietų problema, taip gerokai sumažėja ėduonies rizikos, kurios negydant baigiasi dantų praradimu“.

Dėl prarastų dantų – sveikatos problemos

Danties netekę žmonės dažnai delsia pasirūpinti jų atstatymu. Vieni vengia odontologų dėl nepagrįstų baimių, kiti dėl finansinių galimybių, treti nemato prasmės – juk vis tiek nieko nesimato. Tačiau burnos chirurgas A. Vaičiūnas perspėja, kad negydant prarastų dantų žmonės ilgainiui susiduria su rimtomis sveikatos bėdomis, dėl kurių organizmas pradeda griūti kaip kortų namelis.

Pasak specialisto, jei danties šalinimo vis dėlto negalima išvengti, dantį rekomenduojama atstatyti per 3–6 mėnesius. Uždelsus, prasideda problemos: įvairūs žandikaulio pakitimai, tirpsta kaulas, prarandamas žandikaulio aukštis, plotis, gali susigrūsti, išilgėti kiti dantys, pasikeisti sąkandžio aukštis, prasidėti kitų dantų kompensacinis nudilimas. Blogai sukramtant maistą, kenčia virškinimo sistema. Dėl dantų nudilimo, sąkandžio deformacijos keičiasi veido bruožai, formuojasi papildomos raukšlės.

„Todėl prieš šalinant dantį paciento visada prašau pagalvoti, kas bus toliau. Perspėju, kad pašalinus dantį, bet nesiėmus kitų gydymo veiksmų, prasideda kitos sveikatos problemos.

Jei pacientas tuo metu neturi galimybių naujo danties atstatymui, jo implantavimui, gydymo metodais visada stengiuosi išsaugoti dantį kuo ilgiau. Žinoma, jei tik yra tokia galimybė, – pabrėžia A. Vaičiūnas. – Visiems gydytojams linkėčiau visada atsidurti paciento vietoje ir patarti žmogui, kaip jam elgtis, paaiškinti, kokios pasekmės laukia ištraukus dantį.“

Patobulėjusi implantacijos technika

Pasak burnos chirurgo, baimės praverti odontologo kabineto duris šiais laikais yra nepagrįstos. Medicina yra gerokai pažengusi. Gydymas atkuriant prarastus dantis sėkmingai atliekamas greitai ir neskausmingai, o komplikacijų tikimybė beveik nulinė.

„Visais atvejais atliekame visus reikalingus tyrimus ir jų pagrindu sudarome individualų gydymo planą. Burnos chirurgai visada dirba komandoje su protezuojančiais gydytojais tam, kad visapusiškai įvertintų kiekvieną individualų atvejį ir pasiūlytų bei pacientui pristatytų geriausią sprendimą. – akcentuoja A. Vaičiūnas. – Technologiniai implantų pasiekimai yra geresni. Jei seniau tekdavo svarstyti, ar implantas prigis, dabar tokių dilemų nebekyla. Dabar implantuoti galima ir to paties vizito metu, ištraukus dantį į jo vietą įsukant implantą operacijos metu. Taip gerokai pagreitinamas visas danties atstatymo procesas.“

Gydytojas pastebi, kad tinkamai prižiūrimi atstatyti dantys pacientams tarnauja visą gyvenimą.

„Ne tik nuolatiniams dantims, bet ir implantams būtinas kasdieninis taisyklingas dantų valymas, dantų šepetuko, tarpdančių siūlo naudojimas. Taip pat svarbi profesionali priežiūra klinikoje bent jau kas 6–9 mėnesius atliekant profesionalią burnos higieną. Dantų ir burnos sveikata tokia pat svarbi, todėl būtinai reikia stengtis ieškoti galimybių ja pasirūpinti“, – akcentuoja A. Vaičiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.