Įsidėmėkite: 6 simptomai, kurie išduoda vitamino D trūkumą

Vitamino D stygius – ypač dažna problema. Manoma, su jo trūkumu susiduria maždaug 40 proc. Europos gyventojų. Problema ypač aktuali, kai dienos trumpėja ir saulės spinduliai lepina vis rečiau.

Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimas<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 6:25 AM

Vitamino D atsargas papildyti galima su maistu. Mėgstate riebią žuvį, raudonos mėsos patiekalus, kiaušinius? Puiku, vadinasi, mažesnė rizika, kad pajusite vitamino D trūkumą.

6 simptomai

Tačiau didesniam vitamino D kiekiui organizme pasigaminti reikalingi saulės spinduliai.

Rudens ir žiemos mėnesiais tai gali būti problema, nes saulė pakyla vėlai, leidžiasi anksti, o dangų neretai aptraukęs storas debesų sluoksnis.

Kaip pastebėti požymius, kurie įspėja apie vitamino D trūkumą?

„Dažnai vitamino D trūkumas simptomų neturi, bet yra keletas simptomų, kurie gali rodyti nepakankamą vitamino D kiekį organizme“, – paaiškino registruota dietologė Clair Barnes.

„Tai – nuovargis, prasta nuotaika, kaulų ir raumenų skausmai, virškinimo sutrikimai, dažnai puolančios ligos ir net bloga burnos sveikata“, – vitamino D trūkumo požymius išvardijo dietologė.

Kada pradeda trūkti vitamino D?

Suprantama, kad vitamino D trūkumas vystosi palaipsniui ir organizmas nenusilpsta su pirma rudens dargana.

Vitamino D trūkumui atsirasti, pasak dietologės, gali prireikti mėnesio.

Vitamino D kiekis kraujyje perpus sumažėti gali per 15–25 dienas.

„Tačiau mažai tikėtina, kad vitamino D pritrūksime per pirmąjį žiemos mėnesį, nes, kaip ir kiti riebaluose tirpūs vitaminai, vitaminas D kaupiasi organizme“, – paaiškino C.Barnes.

Manoma, kad vitaminas D iš organizmo saugyklų į kraujotaką išskiriamas palaipsniui. Tai užtikrina, kad vitamino D lygis nesumažėtų iki kritinio lygio.

Tačiau žmonės, kurie daug laiko praleidžia uždarose patalpose, turi padidintą vitamino D trūkumo išsivystymo riziką.

Pataria išsitirti kraują

Dietologė taip pat patarė, koks maistas geriausiai padeda apsirūpinti vitamino D atsargomis.

„Riebi žuvis – šviežias tunas, silkė, skumbrė, sardinės ir lašiša – yra puikus šaltinis, o kepenėlese, svieste, kiaušinio trynyje ir grybuose taip pat yra šiek tiek vitamino D“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, pienas ir pusryčių dribsniai gali būti praturtinti vitaminu D.

Tačiau maisto negana. Rudenį ir žiemą patartina kasdien gerti vitamino D papildus.

„Kiekvienas turėtų apsvarstyti galimybę rudenį ir žiemą kasdien vartoti 10 mikrogramų vitamino D maisto papildų dozę“, – aiškino dietologė.

Tiems, kurie mažai būna saulėje, serga tam tikromis lėtinėmis ligomis, vegetarams ir veganams patartina vitamino D maisto papildus patariama gerti visus metus.

Jei vitamino D kiekis organizme jau yra mažas, gali prireikti didesnės dozės.

Todėl pravartu atlikti kraujo tyrimus. Šeimos gydytojas patars, ar reikalinga vartoti maisto papildus ir koks vitamino D kursas tinka geriausiai.

Parengta pagal express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.