Vitamino D atsargas papildyti galima su maistu. Mėgstate riebią žuvį, raudonos mėsos patiekalus, kiaušinius? Puiku, vadinasi, mažesnė rizika, kad pajusite vitamino D trūkumą.
6 simptomai
Tačiau didesniam vitamino D kiekiui organizme pasigaminti reikalingi saulės spinduliai.
Rudens ir žiemos mėnesiais tai gali būti problema, nes saulė pakyla vėlai, leidžiasi anksti, o dangų neretai aptraukęs storas debesų sluoksnis.
Kaip pastebėti požymius, kurie įspėja apie vitamino D trūkumą?
„Dažnai vitamino D trūkumas simptomų neturi, bet yra keletas simptomų, kurie gali rodyti nepakankamą vitamino D kiekį organizme“, – paaiškino registruota dietologė Clair Barnes.
„Tai – nuovargis, prasta nuotaika, kaulų ir raumenų skausmai, virškinimo sutrikimai, dažnai puolančios ligos ir net bloga burnos sveikata“, – vitamino D trūkumo požymius išvardijo dietologė.
Kada pradeda trūkti vitamino D?
Suprantama, kad vitamino D trūkumas vystosi palaipsniui ir organizmas nenusilpsta su pirma rudens dargana.
Vitamino D trūkumui atsirasti, pasak dietologės, gali prireikti mėnesio.
Vitamino D kiekis kraujyje perpus sumažėti gali per 15–25 dienas.
„Tačiau mažai tikėtina, kad vitamino D pritrūksime per pirmąjį žiemos mėnesį, nes, kaip ir kiti riebaluose tirpūs vitaminai, vitaminas D kaupiasi organizme“, – paaiškino C.Barnes.
Manoma, kad vitaminas D iš organizmo saugyklų į kraujotaką išskiriamas palaipsniui. Tai užtikrina, kad vitamino D lygis nesumažėtų iki kritinio lygio.
Tačiau žmonės, kurie daug laiko praleidžia uždarose patalpose, turi padidintą vitamino D trūkumo išsivystymo riziką.
Pataria išsitirti kraują
Dietologė taip pat patarė, koks maistas geriausiai padeda apsirūpinti vitamino D atsargomis.
„Riebi žuvis – šviežias tunas, silkė, skumbrė, sardinės ir lašiša – yra puikus šaltinis, o kepenėlese, svieste, kiaušinio trynyje ir grybuose taip pat yra šiek tiek vitamino D“, – sakė ji.
Ji pridūrė, kad tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, pienas ir pusryčių dribsniai gali būti praturtinti vitaminu D.
Tačiau maisto negana. Rudenį ir žiemą patartina kasdien gerti vitamino D papildus.
„Kiekvienas turėtų apsvarstyti galimybę rudenį ir žiemą kasdien vartoti 10 mikrogramų vitamino D maisto papildų dozę“, – aiškino dietologė.
Tiems, kurie mažai būna saulėje, serga tam tikromis lėtinėmis ligomis, vegetarams ir veganams patartina vitamino D maisto papildus patariama gerti visus metus.
Jei vitamino D kiekis organizme jau yra mažas, gali prireikti didesnės dozės.
Todėl pravartu atlikti kraujo tyrimus. Šeimos gydytojas patars, ar reikalinga vartoti maisto papildus ir koks vitamino D kursas tinka geriausiai.
Parengta pagal express.co.uk inf.