Tyrimas: mažiau nei 5 valandų trukmės miegas didina depresijos riziką

Kokybiškas miegas yra būtinas gerai savijautai. Naujas tyrimas parodė, kad miegant trumpiau nei penkias valandas per parą gali padidėti rizika susirgti depresija.

Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Miegas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-29 20:43

Ryšys tarp prasto miego ir prastos psichikos sveikatos yra gerai žinomas. Tik nėra aiškiai atsakyta į klausimą, kuri problema iškyla anksčiau ir sukelia kitą. Mokslininkai rado įrodymų, kad nuolatinis trumpas nakties miegas gali būti depresijos simptomų atsiradimo prielaida.

„Netinkama miego trukmė ir depresija dažnai pasireiškia kartu, tačiau klausimas, kuri iš jų atsiranda pirmiau, iš esmės neišspręstas. Remdamiesi genetiniu polinkiu į ligas nustatėme, kad miego problemos greičiausiai atsiranda pirmiau nei depresijos simptomai, o ne atvirkščiai“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė ir Londono universiteto koledžo doktorantė Odessa Hamilton.

Tyrėjai išnagrinėjo genetinius ir sveikatos duomenis, gautus iš 7146 žmonių. Tiek miego trukmė, tiek depresija yra iš dalies paveldimos. Ankstesni tyrimai rodo, kad depresija yra maždaug 35 proc. paveldima, o genetiniai skirtumai miego trukmės variacijas lemia 40 proc.

Mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kurie buvo genetiškai linkę trumpai miegoti (mažiau nei penkias valandas per naktį), per 4–12 metų laikotarpį dažniau pasireiškė depresijos simptomai.

Tiesa, žmonės, kurie genetiškai labiau linkę į depresiją, neturėjo didesnės tikimybės patirti miego sutrikimus.

Tyrimo dalyviai vidutiniškai miegojo septynias valandas kasnakt. Tik 10 proc. jų miegojo trumpiau nei penkias valandas. Bet tyrimo laikotarpio pabaigoje jų skaičius išaugo iki daugiau nei 15 proc.

Depresijos simptomus patyrusių dalyvių dalis išaugo nuo 9 iki 11 proc.

Penkias valandas ar mažiau miegojusiems žmonėms 2,5 karto dažniau išsivystė depresijos simptomai.

Tyrimo išvados gali atrodyti niūriai tiems, kurie patiria miego sutrikimus. Tačiau O.Hamilton teigė, kad prasto miego ar depresijos nereikėtų laikyti neišvengiamais. Tyrimo esmė – parodyti miego svarbą psichikos sveikatai.

„Mano patarimas būtų teikti pirmenybę miegui ir vakarais neatidėlioti gultis į lovą. Genetikoje paplitęs posakis: „Genai užtaiso ginklą, o aplinka nuspaudžia gaiduką.“ Gali būti, kad turite genetinį polinkį, tačiau kiekvienas iš mūsų gali imtis priemonių rizikai sumažinti.“

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Nature Translational Psychiatry“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.