Tyrimas: šie 8 įpročiai lėtina organizmo senėjimą

Žmonija nuo seno ieško amžinos jaunystės šaltinio. Tiesa, be rezultatų. O medicina turi atsakymų, kaip gyventi ilgiau. Naujas tyrimas parodė, kad egzistuoja konkretūs žingsniai, kurie gali padėti ilgiau išlikti sveikiems.

Moteris<br>123rf nuotr.
Moteris<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 8:33 AM

Tyrėjai teigia nustatę ryšį tarp geros širdies sveikatos ir lėtesnio biologinio senėjimo.

Analizė rėmėsi 6500 suaugusiųjų sveikatos duomenimis. Nustatyta, kad gera širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata gali sulėtinti biologinį senėjimą. Pasak tyrėjų, žmonės, kurie išlaikė gerą širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, biologiškai buvo maždaug 6 metais jaunesni nei jų chronologinis amžius, įrašytas pase.

„Nustatėme, kad geresnė širdies ir kraujagyslių sveikata yra susijusi su lėtesniu biologiniu senėjimu. Taip pat nustatėme, kad ryšys priklauso nuo dozės – gerėjant širdies sveikatai, biologinis senėjimas mažėja“, – teigė tyrimo vyresnioji autorė Nour Makarem iš Kolumbijos universiteto Niujorke.

„Fenotipinis amžius yra praktinis įrankis mūsų organizmo biologinio senėjimo procesui įvertinti bei ligų ir mirties rizikai prognozuoti“, – pridūrė N.Makarem.

Tyrėjų pavyzdys: jei 41-erių metų žmogaus širdis ir kraujagyslės sveikos, jo biologinis amžius vidutiniškai buvo 36 metai.

8 svarbūs įpročiai

Atliekant analizę buvo naudotas Amerikos širdies asociacijos „8 svarbiausių gyvenimo būdo elementų“ sąrašas. Jame – įpročiai, kurie padeda nustatyti širdies sveikatos lygį.

Tai – sveika mityba, fizinis aktyvumas, nerūkymas, kokybiškas miegas, kūno svorio, cholesterolio, gliukozės kiekio kraujyje ir kraujospūdžio kontrolė.

Pasak tyrėjų, rūpinantis šiais veiksniais, galima išlaikyti sveiką širdį ir sulėtinti organizmo senėjimo procesą.

„Sulėtėjęs biologinis senėjimas ne tik susijęs su mažesne lėtinių ligų tikimybe, bet ir su ilgesniu gyvenimu bei mažesne mirties rizika“, – sakė N.Makarem.

Tyrimo trūkumas: širdies ir kraujagyslių sistemos rodikliai buvo matuojami tik vieną kartą. Todėl neaišku, kaip dalyvių sveikata kito bėgant laikui.

Preliminarūs tyrimo, kurį finansavo Amerikos širdies asociacija (AHA) ir JAV Nacionalinis sveikatos institutas rezultatai, bus pristatyti AHA mokslinėje sesijoje, kuri 2023 m. lapkritį vyks Filadelfijoje.

Parengta pagal „CBS news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.