Profesorė pabrėžė pieninių dantų išsaugojimo svarbą: neprižiūrėdami galite pakenkti ir nuolatiniams dantims

Ar verta stengtis prižiūrėti pieninius dantis ir iškilus bėdai juos gydyti, jeigu jie vis tiek galiausiai iškris ir juos pakeis nuolatiniai dantys? Toks klausimas gali iškilti ne vienam. Visgi profesorė Julija Narbutaitė laidoje „Odontologai pataria“ paaiškino, kad ne tik verta, bet ir būtina. Mat negydomi pieniniai dantys gali sukelti ne tik skausmą, bet ir sukelti problemų nuolatinių dantų vystymuisi bei bendrai vaiko sveikatai.

Pieniniai dantys pradeda keistis pastoviaisiais maždaug šeštaisiais gyvenimo metais.<br>„Freepik“ nuotr.
Pieniniai dantys pradeda keistis pastoviaisiais maždaug šeštaisiais gyvenimo metais.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-16 14:58, atnaujinta 2023-11-16 14:59

– Kada išdygsta pieniniai dantys?

– Jie išdygsta kūdikiams būnant maždaug 6 mėnesių amžiaus. Visi pieniniai dantys išdygsta maždaug 24–30 mėnesių, t.y. maždaug 2–2,5 metų amžiaus vaikams. Atrodo, kad pieniniai dantys yra laikini burnoje. Tad kartais gali kilti abejonių, ar verta juos prižiūrėti, nes jie laikini. Tačiau atsakymas – vienareikšmis: pieniniais dantimis turime rūpintis kruopščiai, kad vaikiai galėtų sulaukti sveikų pastoviųjų dantų.

– Kada pieniniai dantys pradeda kristi?

– Pieniniai dantys pradeda keistis pastoviaisiais maždaug šeštaisiais gyvenimo metais. Dažniausiai pradeda jau kartu klibėti apatiniai centriniai kandžiai. Dantys turi savo eiliškumą. Paprastai visi nuolatiniai dantys vaikams išdygsta maždaug dvyliktais gyvenimo metais.

– Ar nuolatinis dantis iškart pakeičia pieninį?

– Tai – labai individualu. Kartais būna taip, kad vaikai ateina tuomet, kai nuolatinis dantis jau pradėjęs dygti, tačiau jo vietoje pieninis dar neiškritęs. Kai iškrenta viršutiniai priekiniai dantys, dažnai būna taip, kad reikia šiek tiek palaukti, kol išdygsta jau nuolatiniai.

– Ar skauda, kai dygsta nuolatiniai dantys?

– Sakyčiau, kad yra priešingai: pieniniai dantys dygsta gerokai sudėtingiau, tuomet vaikai būna neramūs, patiria skausmą. Nuolatiniai dantys tokių stiprių nepatogumų nesukelia. Tad labiau pieninių dantų dygimas tiek kūdikiams, tiek jų tėveliams yra nemažas iššūkis.

– Kodėl svarbu prižiūrėti pieninius dantis?

– Juos reikia prižiūrėti, kad jie nesugestų. Kodėl svarbūs sveiki pieniniai dantys? Svarbu tai, kad vaikas nekęstų skausmo. Kiekvienas sugedęs dantis yra nepatogumas ir skausmas. Kai vaikas dėl skausmo negali valgyti, naktį miegoti, tuomet paprasčiausiai nesivysto. Tai yra turbūt pats svarbiausias argumentas, nes dėl sugedusių dantų patiriamo skausmo gali netgi sutrikti vaiko vystymasis.

Taip pat svarbus estetinis vaizdas. Ir tėvams, ir vaikams svarbu, kad vaiko dantys būtų gražūs, sveiki ir balti. Dar svarbu prižiūrėti pieninių dantų sveikatą todėl, kad jie yra tarsi natūralus tarpo palaikytojas dygstant pastoviesiems dantims. Jeigu pieninis dantis pašalintas per anksti, vėliau gali netaisyklingai išdygti pastovusis dantis.

Jeigu pieniniai dantys sugedę ir negydomi, kilusi infekcija gali pažeisti nuolatinio danties užuomazgą. Tuomet jau dygstant ar išdygus nuolatiniam dančiui, galime pamatyti, kad jis turi formavimosi sutrikimų.

Dar vienas aspektas: jeigu pieniniuose dantyse yra infekcija, tai gali tapti rizikos veiksniu bendriniams susirgimams. Tad burnos sveikata yra neatsiejama nuo bendrosios sveikatos ir visai nesvarbu, ar tai pieniniai, ar nuolatiniai dantys. Ši sąsaja svarbi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tad būtina išsaugoti sveikus pieninius dantis iki pat tol, kol juos pakeis nuolatiniai.

Prof. dr. Julija Narbutaitė taip pat papasakojo, kokias ligas sukelia negydomi pieniniai dantys, taip pat patarė, kaip taisyklingai prižiūrėti pieninius dantis, kad jie būtų sveiki ir paaiškino profilaktikos svarbą. Visą laidą „Odontologai pataria“ galite peržiūrėti čia: https://youtu.be/2Qdt1lxR38g

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.