Vitaminai senstančiam kūnui: štai kas stiprina kaulus, mažina kraujospūdį ir geriną savijautą

Senstant organizmas vis sunkiau įsisavina maistines medžiagas. Bet ekspertai tikina, kad prieš pradedant vartoti bet kokius maisto papildus vertėtų sužinoti, ko jūsų kūnui tikrai reikia.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kelio skausmas<br>123rf nuotr.
Kelio skausmas<br>123rf nuotr.
Vitaminai<br>123rf nuotr.
Vitaminai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 5:49 AM

Alberto Einšteino medicinos koledžo Senėjimo tyrimų instituto direktorius dr. Niras Barzilai tikina, kad maisto papildai neabejotinai pagerina farmacijos verslo „sveikatą“

„Jie išlaiko daugybę kompanijų ir darbuotojų“, – sakė ekspertas, kalbėdamas apie pasaulinę maisto papildų rinką, kurios vertė siekia beveik 39 mlrd. dolerių (36 mlrd. eurų). Tačiau sunku rasti atsakymą į klausimą: „Ar jie padeda mūsų savijautai?“

Dr. N.Barzilai ir kiti ekspertai įsitikinę, kad šansai nugyventi ilgą ir sveiką gyvenimą padidėja, kai žmogus reguliariai vartoja tam tikrus maisto papildus. Tačiau viskas nėra taip paprasta. Kiekvienam žmogui gali reikėti skirtingų papildų, o šis poreikis, laikui bėgant, gali kisti.

„Tam įtakos turi jūsų kūno biologija, – teigė viena iš Singapūro nacionalinio universiteto Sveiko ilgaamžiškumo centro direktorių dr. Andrea Maier. – Nevartokite papildų šiaip sau.“

Dr. A.Maier vykdyti tyrimai parodė, kad daugybė maisto papildų iš tiesų neatlieka ant jų pakuočių nurodytų funkcijų, be to, kiekvienas žmogus į tam tikrus maisto papildus reaguoja skirtingai. Nors kai kuriems savo pacientams Singapūre ji pataria vartoti maisto papildus, rekomendacijas ji pagrindžia mokslu ir kiekvieno asmeniniais poreikiais.

Maisto papildai, jei jie vartojami protingai, kai kuriems žmonėms padeda pagerinti savo savijautą.

Štai penki mokslininkų rekomenduojami maisto papildai ir jų poveikis senstančiam kūnui:

Vitaminas D

Šį papildą vartoja daugybė senėjimo ir ilgaamžiškumo ekspertų, įskaitant ir imunologą Anthony Fauci bei biohakerį Bryaną Jonhsoną, kuris siekia gyventi amžinai. Vitaminas D yra būtinas tinkamam kaulų tankiui palaikyti.

Paprastai didžiąją dalį vitamino D pasisaviname iš saulės, todėl daugelis žmonių pasirenka vartoti vitaminą D žiemą, kai saulės šviesos trūksta. Tačiau vitamino D galite gauti ir valgydami daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, taip pat pieno produktų bei kiaušinių.

Dr. N.Barzilai sakė, kad nors vitamino D lygis jo organizme yra žemas, jis nevartoja šio vitamino turinčių papildų.

„Vitaminas D padeda tik nuo osteoporozės“, – teigė jis.

Kaip pasakojo ekspertas, jo kaulai ir taip yra pakankamai tankūs, taigi jis nemato būtinybės padidinti savo suvartojamą vitamino D kiekį.

Žuvų taukai

Žuvų taukai gerina širdies veiklą, nes juose gausu omega-3 riebalų rūgščių, padedančių reguliuoti cholesterolio kiekį. Be to, keli tyrimai parodė, kad žuvų taukai padeda užkirsti kelią artrito sukeliamam tinimui ir skausmui, kadangi šis papildas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Tačiau omega-3 taip pat galima gauti valgant graikinius riešutus, lašišą ar tuną. Šie omega-3 šaltiniai yra puikūs, nes juose gausu ir kitų maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, riešutuose yra daug skaidulų, magnio ir vitamino B6, o lašiša padeda atstatyti vitamino D ir B12 rezervus.

NAD+ papildai, tokie kaip nikotinamido ribosidas (NR)

Nikotinamido adenino dinukleotidas (NAD+) yra pagrindinis fermentas, kurį mūsų kūnas naudoja energijai gaminti. Ši medžiaga galimai padeda palaikyti gerą audinių būklę, atkuria DNR ir pagerina imuninę funkciją bei medžiagų apykaitą.

Tiek nikotinamido ribosidas (NR), tiek nikotinamido mononukleotidas (NMN) galimai skatina NAD+ gamybą, todėl jie tapo populiariais senėjimą stabdančiais papildais. Tačiau praėjusiais metais Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) maisto ir vaistų administracija (FDA) pareiškė, kad NMN yra tiriamas kaip vaistas, todėl jis „negali būti parduodamas kaip maisto papildas.“

Visgi, NR turinčių papildų prekyba nebuvo apribota, o kai kurie tyrimai parodė, kad priešuždegiminės šios medžiagos savybės padeda palaikyti sveiką senėjimą. Tiesa, reikia atlikti daugiau tyrimų, kuriuose dalyvautų mažą NAD+ kiekį organizme turintys asmenys. Tik taip bus įmanoma tiksliai nustatyti, kokį poveikį šis papildas turi žmonėms, kuriems jo reikia labiausiai.

Fisetinas

Šis cheminis junginys, natūraliai aptinkamas ryškiaspalvėse braškėse, persimonuose, svogūnuose ir obuoliuose, puikiai kovoja su uždegimu bei gali padėti iš organizmo pašalinti senas, toksiškas ląsteles, kurios kaupiasi senstant.

Ilgaamžiškumo tyrėjas Paulas Robbinsas tikina, kad jis šį papildą vartoja kartą per dvi savaites, o po dozės aprimsta jo nuolat jaučiamas kelio skausmas. Kiti senėjimo tyrinėtojai optimistiškai vertina fisetino naudą kovojant su tokiomis ligomis kaip artritas ir Alzheimeris. Tačiau daugelis ekspertų pataria neskubėti pirkti šio papildo: reikia, kad praeitų dar keleri metai, per kuriuos bus detaliau ištyrinėta fisetino nauda ir rizika.

Magnis

Magnis yra būtinas kūnui. Jis palaiko normalią raumenų, kaulų, nervų veiklą, gerina kraujospūdį ir ląstelių sveikatą.

Ilgaamžiškumo ekspertas Peteris Attia per dieną išgeria net kelias skirtingas magnio tabletes. Tačiau didelį kiekį magnio galima gauti ir iš sveikos augalinės mitybos, kurioje gausu špinatų, bananų, avokadų, riešutų ir pupelių.

Ekspertai pataria neskubėti vartoti papildų

Nėra vieno maisto papildų vartojimo režimo, kuriam pritartų visi ilgaamžiškumo ekspertai. Tiesa, jie visi sutinka, kad sveika, daug augalinės kilmės produktų turinti mityba, kurioje gausu riešutų, ankštinių augalų, vaisių ir daržovių, turi didelę naudą senstančiam organizmui.

Ir vis dėlto daugiau nei pusė suaugusiųjų JAV gyventojų vartoja kokius nors papildus. Dr. A.Maier tiki, kad tam daug įtakos turi žmonių jaučiamas nerimas. Nusipirkdami papildų žmonės jaučiasi tarytum jie gali geriau kontroliuoti savo sveikatą šalyje, kur nėra nei vieno FDA patvirtinto senėjimą lėtinančio vaisto ar papildo, kuris būtų rekomenduojamas kaip puikus būdas išvengti pačių dažniausių su amžiumi siejamų ligų, pavyzdžiui, vėžio ir širdies ligų.

Pati dr. A.Maier maisto papildų nevartoja. Ji tikina, kad ji gauna visas būtinas medžiagas iš savo sveikos, augalinės kilmės mitybos. Dr. N.Barzilai vartoja tik homocisteino papildą: „Turintį folio rūgšties, vitamino B ir panašiai.“ Jis pasakojo, kad jį vartoja dėl įgimto disbalanso.

„Tai ne tas pats, kas sakyti: „Gersiu šį papildą todėl, kad kažkas man pasakė, jog jis visai nieko“, – sakė ekspertas.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.