Ilgo gyvenimo receptas – savybė, kuri būdinga laimingiems šimtamečiams

Retas žmogus sulaukia 100 metų. 2022 m. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ligų kontrolės ir prevencijos centras skelbė, kad vidutinė gyvenimo trukmė šalyje siekė 76,1 metų – iki didžiojo 100 pritrūko net ketvirčio šimtmečio.

Senjorė<br>123rf nuotr.
Senjorė<br>123rf nuotr.
Senatvė<br>123rf nuotr.
Senatvė<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros regiono maistas<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros regiono maistas<br>123rf nuotr.
Senatvė<br>V.Balkūno nuotr.
Senatvė<br>V.Balkūno nuotr.
Senjorė<br>123rf nuotr.
Senjorė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 16, 2023, 9:56 PM

Tiesa, vis daugiau žmonių turi progą paminėti įspūdingą jubiliejų. Jungtinių Tautų ataskaitoje skaičiuojama, kad 2050 m. Žemėje gyvens apie 3,7 milijonai šimtamečių: žymiai daugiau nei 2022 m., kai tokio amžiaus buvo sulaukę maždaug 593 000 senolių.

Ar norite būti vienas šių žmonių? Jeigu taip – „Vertėtų gerinti savo gyvenimo kokybę. Jeigu jums tai pavyks, tikrai gyvensite ilgiau“, – pataria Klivlando klinikų Geriatrinės medicinos centro direktorius dr. Ardeshiras Hashmis.

Tiesa, vertėtų turėti ir kitų tikslų – vien siekio sulaukti savo 100-ojo gimtadienio nepakaks. „Tačiau, siekiant ilgaamžiškumo, pastangos sulaukti 100 metų gali atnešti daug naudos“, – teigė dr. Scottas Kaiseris, sertifikuotas geriatras ir Ramiojo vandenyno neurologijos instituto Santa Monikoje, Kalifornijoje, geriatrinės kognityvinės sveikatos padalinio direktorius.

Jis sutinka su dr. A.Hashmiu: „Noras nugyventi kuo ilgesnį gyvenimą, skatina priimti sveikatai naudingus sprendimus. Savaime suprantama, kad kai kurie įpročiai gali padidinti ilgo gyvenimo tikimybę, todėl turėtume imtis teigiamų pokyčių, kurie pakeistų mūsų elgesį ir mąstymą.“

Ekspertai išskyrė vieną aspektą, kuris turi ypač didelę svarbą.

Svarbiausia taisyklė, jei norite sulaukti 100 metų

Jei norite sulaukti garbaus jubiliejaus, nederėtų pamiršti, kokią didelę galią turi socialiniai santykiai su kitais. Taigi neatsiribokite nuo aplinkinių.

„Jau ne vieną dešimtmetį vykdomi tyrimai, kuriuose dalyviai yra stebimi daugybę metų, parodė, kad pozityvūs socialiniai santykiai yra pats svarbiausias veiksnys, didinantis tikimybę nugyventi sveiką, laimingą ir ilgą gyvenimą“, – sakė dr. S.Kaiseris.

Su šiuo teiginiu sutinka ir dar viena geriatrė. „Prasminga veikla ir ryšiai su kitais yra ypač svarbūs“, – tikino dr. Suzanne Fields, „Stony Brook Medicine“ Sveiko senėjimo centro direktorė.

Ji pasidalino ir vienu atmintyje įstrigusiu atveju: puikios sveikatos 98-erių metų vyras, aiškindamas savo ilgaamžiškumą, gydytojai pasakojo, kaip svarbu susirasti tinkamą antrąją pusę.

Vien 2023 m. pasirodė daugybė tyrimų, nagrinėjančių vienatvės keliamus pavojus žmogaus sveikatai. Viename iš jų pateikiama išvada, kad žmonės, kurie nebendrauja su draugais ar šeima, turėjo 39 proc. didesnę riziką mirti anksti. Kitas didelis tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2,2 mln. žmonių, parodė, kad socialinė izoliacija padidino mirties dėl bet kokios priežasties riziką.

Kodėl vienatvė gali turėti įtakos gyvenimo trukmei?

Dr. S.Kaiseris teigia, kad socialinė izoliacija ir vienatvė gali sukelti daugybę sveikatos problemų. „Vis daugiau tyrimų rodo, kad vienišumas padidina aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir priepuolių, imuninės sistemos susilpnėjimo, nerimo, depresijos, protinės funkcijos sutrikimų, Alzheimerio ligos ir mirties riziką“, – vardijo dr. S.Kaiseris.

Dr. A.Hashmis vienatvę įvardija kaip vieną iš streso formų, kuri nėra naudinga organizmui. „Tikriausiai pats svarbiausias, tačiau dažnai ignoruojamas dalykas, kurio reikėtų vengti, yra stresas. Jam priskiriame ir vienatvę, depresiją bei nerimą, – aiškino dr. A.Hashmis. – Stresas neigiamai veikia visas organų sistemas, įskaitant smegenis bei širdį, o tai gali sukelti priešlaikinį senėjimą.“

Nors dėl telefonų mes esame visuomet pasiekiami, šiandien yra kaip niekad sunku sukurti reikšmingus santykius. Tačiau tai nėra neįmanoma ir jums tikrai nereikia išradinėti dviračio.

„Bendraukite su savo draugais ir šeima, – ragino „Dr. Liz Geriatrics“ įkūrėja dr. Elizabeth Landsverk. – Nebijokite ir eikite susipažinti su naujais žmonėmis. Savanoriaukite organizacijose, kurias jus palaikote, vėl pradėkite studijuoti ar prisijunkite prie kokios nors vietinės bendruomenės veiklos.“

Kiti patarimai, jeigu norite sulaukti 100

1. Nerūkykite

Ekspertai sutinka, kad žalingi įpročiai nepadės nugyventi ilgo ir sveiko gyvenimo. „Rūkymas gali sukelti daugybę ligų, kurios didina ankstyvos mirties riziką, pavyzdžiui, vėžį, širdies bei plaučių ligas, imuninės sistemos problemas“, – sakė dr. S.Kaiseris.

Dr. S.Fields priduria, kad nemažai žmonių rūkydami lovose užmiega – taip kyla gaisrai.

Nors geriausia būtų niekada nepradėti rūkyti, dr. S.Fields tikina, kad ir metus rūkyti dar ne viskas būna prarasta. „Niekada nėra per vėlu mesti“, – teigė ji.

2. Daug judėkite

Dr. E.Landsverk pasakojo, kad senstant spartėja raumenų nykimas, todėl yra ypač svarbu išlikti aktyviems. „Sulaukus vidutinio amžiaus, raumenys ima nykti sparčiau. Taigi arba naudokite juos, arba pasiruoškite juos prarasti, – sakė dr. E.Landsverk. – Jeigu mankštinsitės, žymiai sumažės kritimų ir kaulų lūžių rizika, o tai nutinka vienam iš keturių žmonių, kuriems virš 65-erių. Nukritimai gali būti ypatingai pavojingi.“

Raumenys auga sportuojant. Be to, fizinis aktyvumas gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir antro tipo cukrinis diabetas, riziką. Gydytoja pataria atrasti veiklą, kuri jums patiktų. Be to, prisiminkite, kad net ir trumpa mankšta yra daug geriau nei jokios mankštos.

„Net jeigu per dieną galite tam skirti tik 10 minučių, reguliarumas yra daug svarbesnis už intensyvumą“, – tikino dr. A.Hashmis.

3. Nepamirškite protinės veiklos

Ekspertai ragina nepamiršti ir protinės mankštos. Pačios dr. S.Fields motina neseniai atšventė savo 100-ąjį gimtadienį. Ji tikina, kad jos paslaptis yra bridžas (kortų žaidimas).

„Ji tiki, kad tai padeda jai išlikti budriai“, – sakė dr. S.Fields.

Naujų dalykų mokymasis, pasak dr. A.Hashmio, skatina protinį aktyvumą: „Nesvarbu, ar jūs mokotės naujos kalbos, groti instrumentu ar skaitote apie jums nežinomus dalykus.“

Tiesa, nereikėtų jaudintis dėl rezultatų. „Niekas nekalba apie meistriškumą, – ramino dr. A.Hashmis. – Siekiant pagerinti protinę veiklą, daug svarbesnės yra pastangos ir pasiryžimas išeiti iš komforto zonos.“

4. Sveikai maitinkitės

Specialistai rekomenduoja valgyti kuo mažiau produktų, kuriuose gausu riebalų ir cukraus.

„Rinkitės Viduržemio jūros regiono mitybą, valgykite daug baltymų ir produktų, kuriuose yra antioksidantų, – pataria dr. A.Hashmis. – Daug baltymų yra jūros gėrybėse, o jeigu esate veganas, rinkitės ankštines daržoves ir lęšius. Antioksidantų gausite valgydami uogas, avokadus ir juodą šokoladą.“

5. Išlikite pozityvūs

Dažnas į senatvę žvelgia kaip į nemalonų gyvenimo tarpsnį. Tačiau tyrimai yra parodę ryšį tarp pozityvaus požiūrio ir ilgaamžiškumo.

„Mūsų mintys apie senatvę veikia mūsų psichologiją, elgesį ir fiziologiją, – sakė dr. S.Kaiseris. – Kai apie senatvę mąstysime teigiamai – siesime ją su tokiais dalykais kaip išmintis, augimas ar kūrybiškumas – būsime daug labiau linkę išlikti aktyvūs, atsparūs ir turėsime daugiau valios gyventi.“

Parengta pagal parade.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.