106-erių metų senjorė gyvena su šypsena: turi 4 patarimus

Praėjusį mėnesį 106-ąjį gimtadienį atšventusi Katie MacRae teigia nemananti, kad egzistuoja jos ilgaamžiškumo paslaptis. Tačiau senjorė pataria imti pavyzdį ir gyventi visavertį gyvenimą.

Senjorė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Senjorė<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2023, 8:25 AM

Moteris gimė 1917 m. netoli Londono, kai dar tęsėsi Pirmasis pasaulinis karas, o baigusi mokyklą, būdama 15 metų, ji pradėjo dirbti sekretore. 1965 m. britė kartu su vyru persikėlė į Australiją. Ten gyvena iki šiol.

Mirus vyrui, Katie persikraustė į kvartalą, kur įsikūrę tik pensininkai. Taip pragyveno 18 metų. Šią vasarą ji persikėlė į senelių globos namus. Moteris yra Šimtamečių klubo narė, tad organizuoja renginius vyresniems nei 100 metų globos namų gyventojams, renka jų gyvenimo istorijas.

„Mano patarimas – gyventi visavertį gyvenimą, šypsotis ir džiaugtis viskuo, kas nutinka“, – norintiems ilgai gyventi siūlo senjorė.

Prie jos ilgaamžiškumo turbūt prisidėjo genetika ir faktas, kad moteris niekada nerūkė. Pati Katie išskyrė 4 dalykus, kurie, jos manymu, padėjo išsaugoti gerą nuotaiką brandžiame amžiuje.

Mėgsta kapstytis sode

„Mėgstu sodininkystę, visada mėgau, nuo pat vaikystės. Pamenu, padėjau tėčiui įsikurti, kai persikraustėme į naują namą. Man buvo 12 ar 13 metų, vyko gražiausio gatvės sodo konkursas ir mes laimėjome“, – prisiminimais dalijosi Katie.

Visą gyvenimą ji užsiėmė sodininkyste ir senelių globos centre laimėjo konkursą už gražiausią anglišką sodą.

Okinavoje, Japonijos regione, kur daug žmonių gyvena iki 100 metų, sodininkystė yra populiarus laisvalaikio praleidimo būdas.

Ilgaamžiškumo tyrinėtojas Danas Buettneris teigė, kad sodininkystė gali būti naudinga, nes palengvina kasdienę mankštą, padeda apsirūpinti vitaminu D ir šviežiomis daržovėmis.

Dalyvauja rutulių sporte

Katie reguliariai žaidžia į petankę panašų rutulių sporto žaidimą. Visai neseniai ji varžėsi su kitais senjorais. Moteris sakė laukianti, kol bus sudarytos žaidimui reikalingos sąlygos jos senelių globos namuose.

„Žaisti gali net žmonės neįgaliųjų vežimėliuose“, – sakė senjorė.

Manoma, kad reguliarūs fiziniai pratimai yra labai svarbūs siekiant prailginti sveiko gyvenimo trukmę, o norint išlikti aktyviems, nebūtina eiti į sporto salę.

Kai kurie seniausi pasaulio žmonės nesilanko sporto salėje, o daug vaikšto pėsčiomis, lipa laiptais ir užsiima grupinėmis sporto šakomis, pavyzdžiui, boulingu. Taip maloniau, nes pasimankštini ir tuo pačiu pabendrauji su kitais.

Visada turėjo veiklos

Didžiąją gyvenimo dalį Katie dirbo sekretore, o išėjusi į pensiją kartu su vyru prižiūrėjo jiems priklausančią žemę.

Vėliau moteris įsitraukė į vietos bendruomenės veiklą – organizavo parodas, mados šou ir išvykas į teatrą.

Manoma, kad aktyvi smegenų veikla yra labai svarbi ilgaamžiškumui, panašiai kaip mankšta ir sveika mityba. Pastebėta, kad daugelis ilgaamžių dirbo ir sulaukę garbaus amžiaus.

Daug šypsojosi

Katie pasakojo atlikusi malonų eksperimentą:

„Prieš kurį laiką ėjau į prekybos centrą ir nusišypsojau nepažįstamiems žmonėms, norėdama pažiūrėti, kas bus. Prieš mane ėję žmonės atsakę tuo pačiu. Viena moteris net stabtelėjo ir mes mielai pasikalbėjome.

– Trumpas pokalbis praskaidrino mano dieną, – dėkojo ta moteris.“

„Šypsokitės, būkite laimingi ir džiaukitės gyvenimu“, – patarė Katie.

Mokslininkai nustatė, jog pozityvus požiūris gali būti svarbus veiksnys, kuris padeda gyventi ilgai.

Pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.