Naujųjų metų išvakarėse padažnėja odos nudegimai: patarė, kaip teisingai juos gydyti

Naujuosius metus ne retas pasitinkame su šventine vakariene ar fejerverkų šou stebėjimu. Visgi, kartais tai gali pasibaigti ir skausmingais nusideginimais. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pataria, ką daryti iš karto nusideginus bei kaip prižiūrėti žaizdas, o taip pat įvardija, kada būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Elvyra Ramaškienė pataria, ką daryti iš karto nusideginus bei kaip prižiūrėti žaizdas.<br>lrytas.lt koliažas
Elvyra Ramaškienė pataria, ką daryti iš karto nusideginus bei kaip prižiūrėti žaizdas.<br>lrytas.lt koliažas
Naujametiniai fejerverkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujametiniai fejerverkai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Elvyra Ramaškienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 3:43 PM

Pirmoji pagalba

Naujųjų metų išvakarėse gali padaugėti nusideginimų ugnimi, verdančiu vandeniu arba karštais garais. Vaistininkė E. Ramaškienė pasakoja, kad visi šie nusideginimai gali būti itin skausmingi, o netinkamai gydomi, jie gali kainuoti randus visam gyvenimui.

„Vos nusideginus kūno dalį, pakiškite ją po tekančiu vandeniu, kuris būtų vėsus, bet ne per šaltas. Nudegusią vietą po tekančiu vandeniu laikykite apie 10–15 minučių. Taip ne tik sumažinsite jaučiamą skausmą, bet ir sustabdysite aukštos temperatūros daromą viršutiniams ir giliesiems odos sluoksniams“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Įsivertinkite, kaip stipriai nudegėte

Vaistininkė pataria įdėmiau apžiūrėti nudegusią kūno dalį, jog įsitikintumėte, kokio rimtumo yra nudegimas.

„Jei nudegėte palyginus lengvai, tuomet jums turėtų pasireikšti tik stiprus skausmas ir odos paraudimas. Jei nudegimas stipresnis, šalia gali atsirasti pūslės, o dar pavojingesniais atvejais – atsiverti žaizdos, atsirasti baltos odos lopai aplink pūsleles, taip pat gali pakilti temperatūra“, – įvardija E. Ramaškienė.

Vaistininkė pabrėžia, kad nudegus veidą, akis ar didesnį kūno plotą nei nudegusiojo delnas, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.

„Jeigu nudegimai mažesni ir ne tokie stiprūs, ištraukę nudegusią kūno dalį iš po tekančio vandens, ją lengvai nusausinkite švariu audiniu ir toje vietoje papurkškite pantenolio putas. Jos padės sumažinti odos sudirgimą ir skausmą, suteiks vėsos pojūtį, drėkins odą ir pagreitins žaizdos gijimą“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Jokių vazelinų ir aliejų

„Yra pora klaidų, kurias vis dar daro odą nusideginę žmonės. Noriu priminti, kad jokiu būdu nebandytumėte pradurti susidariusių pūslelių po nudegimo, o taip pat nenaudokite vazelinų ir aliejų žaizdai gydyti. Tai darydami namų sąlygomis galite tik dar labiau sau pakenkti – sukelti infekcijas, sulėtinti žaizdų gijimą, padidinti randų tikimybę“, – pabrėžia vaistininkė E. Ramaškienė.

Vietoje to ji pataria naudoti tokias priemones, kurių sudėtyje būtų alavijas, vitaminas E ir lidokainas:

„Alavijas yra nuo seno žinomas kaip pagalbininkas nudegimų metu – priemonės su juo nuramins ir sudrėkins odą. Tuo tarpu daug rečiau žinoma apie lidokaino naudą – losjonai su juo palengvina skausmą ir sumažina diskomfortą. Tuo tarpu specialios tepamosios priemonės su vitaminu E gali sumažinti uždegimą, apsaugoti odą nuo infekcijų ir paskatinti gijimą“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.