4 natūralūs būdai, kurie padeda susikaupti – protas gali išlikti aštrus ir senstant

2023-ieji metai skaičiuoja paskutines dienas. Naujieji – laikas, kai daugelis svarsto apie pokyčius. Lankytis sporto klube ar sveikai maitintis jau bandėte? Galbūt atėjo laikas pasirūpinti smegenų funkcija. Juk nuo jos priklauso mūsų elgsena, savijauta ir kaip apdorojame informaciją.

Smegenys<br>123rf nuotr.
Smegenys<br>123rf nuotr.
Smegenų tyrimas<br>123rf nuotr.
Smegenų tyrimas<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>Pexels nuotr.
šokoladas<br>Pexels nuotr.
Kavos puodelis.<br>123rf nuotr.
Kavos puodelis.<br>123rf nuotr.
Arbata<br>123rf nuotr.
Arbata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 8:07 PM

Žinomas amerikiečių neurochirugas Sanjay Gupta jau penkerius metus veda CNN tinklalaidę „Chasing Life with Dr. Sanjay Gupta“. Tinklalaidės svečiai neretai pasakoja, kaip išlaikyti aštrų protą ir koncentraciją. Pateikiame 4 svarbius jų patarimus.

Suteikite smegenims poilsio

Poilsis yra labai svarbus bendrai sveikatai ir gerai smegenų būklei. „Visiems patariame, kad reikia miegoti vidutiniškai po 7–9 valandas per naktį“, – sakė Londono universitetinio koledžo profesorė Victoria Garfield.

Ji pridūrė, kad nieko baisaus, jei nakties poilsis netrunka tarp 7–8 valandų, bet jis turėtų išlikti artimas šiai trukmei. „Tai padės jūsų smegenims atsinaujinti“, – pabrėžė profesorė.

V.Garfild taip pat patarė eiti miegoti ir keltis kasdien tuo pačiu metu. Kita jos taisyklė – duokite smegenims poilsio: raskite veiklą, kuri padėtų atsipalaiduoti ir nevargintų proto.

Maitinkite smegenis

Sklandžiai smegenų veiklai reikia atitinkamų maisto medžiagų. Svarbu, kad jų šaltinis būtų sveikatai palankus.

„Jei norite, kad jūsų smegenys dirbtų optimaliai, rinkitės mėgstamą maistą, bet sveikesnes jo versijas“, – sakė mitybos psichiatrė ir Harvardo universiteto medicinos mokyklos dėstytoja dr. Uma Naidoo.

Ji siekia pagerinti pacientų psichinę sveikatą ir padeda parinkti maistą bei vaistus. „Nesame pasiekę tokio lygio, kad galėčiau pasakyti, – Suvalgykite tokį kiekį mėlynių, kad pagerėtų jūsų nuotaika“, – paaiškino specialistė.

Tačiau U.Naidoo pabrėžė, kad daugėja mokslinių įrodymų, jog tam tikri maisto produktai gali pagerinti nuotaiką.

„Galite rinktis žalias lapines daržoves: gražgarstės ir špinatai turi folio rūgšties, kurios mažas kiekis organizme yra siejamas su prasta nuotaika“, – sakė mitybos psichiatrė.

Ji pažymėjo, kad nuotaiką pagerinti gali ir juodasis šokoladas.

„Gana didelės apimties populiacijos tyrimas parodė, kad vartojant natūralų juodą šokoladą, depresijos simptomai pagerėjo 70 proc. dalyvių, – sakė U.Naidoo. – Tai nebuvo šokoladiniai batonėliai ar saldainiai, bet tikras juodas šokoladas, kuriame yra serotonino, magnio, šiek tiek skaidulų.“

Ekspertė taip pat patarė valgyti žuvį, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, lašišą, skumbrę, ančiuvius ir sardines. Ji taip pat išskyrė natūralų jogurtą, migdolus ir kitus riešutus bei sėklas, pavyzdžiui, čija.

Kofeinas (saikingai)

Gal dar vieną puodelį kavos? Kofeinas turi daug privalumų, tačiau nevalia prarasti saiko.

Kofeino turintys gėrimai gali pagerinti savijautą, rytais padeda pabusti ir susikaupti.

Tačiau amerikiečių žurnalistas Michaelas Pollanas aprašė, kas nutiko, kai jis 3 mėnesiams atsisakė kofeino. Pasak vyro, ši patirtis padėjo geriau suprasti asmeninį santykį su kofeinu.

Kofeinas trukdo cheminei medžiagai adenozinui kauptis, todėl kai kuriems žmonėms gali sutrikti miegas. Dėl šios priežasties M.Pollanas kofeino vartojimą budrumui palaikyti pavadino „skolinimusi iš ateities“.

„Būkite sąmoningi. Per kiek laiko išsivadėjo kofeino poveikis? O kada išgeriate paskutinį puodelį kavos ar arbatos? Kokią įtaką tai turi jūsų miegui? Tiesiog įvertinkite šį ryšį.“

Išmokite atleisti

Atleidimas kam nors – draugui, nepažįstamam žmogui ar net sau pačiam – gali būti naudingas fiziškai ir psichiškai. Tai gali padėti palengvinti nerimo pojūtį, sumažinti depresiją, pagerinti miegą. Tačiau atleisti kitam ne visada yra lengva.

„Atleidimas yra moralinė dorybė; tai gailestingas atsakas tiems, kurie mums nebuvo geri – nepateisinant žmonių, nepamirštant, kad tai nepasikartotų, nebūtinai susitaikant“, – sakė vienas atleidimo mokslo pradininkų, Viskonsino-Medisono universiteto pedagoginės psichologijos profesorius Robertas Enrightas.

Tačiau atleidimas yra praktika, kuriai išmokti reikia laiko, sakė R.Enrightas.

„Dažnai siūlau nepradėti nuo didžiulių problemų, – paaiškino jis. – Pradėkite nuo mažesnių ir susipažinkite su atleidimo keliu. Kai tai padarysite, paaugsite. Tada galėsite pereiti prie didesnių problemų.“

R.Enrightas sakė, kad apie atleidimą gali būti tikslinga pagalvoti, kai jaučiatės įstrigę ir kenčiate dėl kokios nors situacijos.

„Kokie yra jūsų gijimo keliai? Ir jei buvo daugybė bandymų, o išgijimo nebuvo, pasiūlyčiau galimybę atleisti“, – sakė jis. – Bet tai visada yra atleidžiančiojo pasirinkimas.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.