Įsidėmėkite: 6 būdai, kaip sumažinti kraujospūdį be vaistų

Vienas iš trijų suaugusiųjų serga aukšto kraujospūdžio liga – hipertenzija. Ji didina miokardo infarkto, insulto ir inkstų ligų riziką. Efektyviai kraujospūdžio kontrolei geriausia pasitarti su gydytoju ir būtina vartoti jo išrašytus vaistus.

Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Bulvės<br>Pexels nuotr.
Bulvės<br>Pexels nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 6:27 AM

Šalia to yra keletas natūralių būdų, kurie padeda pagerinti širdies sveikatą ir išlaikyti stabilų kraujospūdį.

1. Pasivaikščiokite gamtoje

Žurnale „Scientific Reports“ paskelbtas tyrimas, kuriame teigiama, kad vos 30 minučių trukmės pasivaikščiojimas parke gali sumažinti aukšto kraujospūdžio ir depresijos riziką. Užtenka vieno karto per savaitę.

Buvimas gamtoje skatina mus daugiau judėti, o tai gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą. Dar vienas argumentas – gamtoje lengviau atsipalaiduoti, o tai padeda sušvelninti organizmo reakciją į stresą.

2. Papildykite magnio atsargas

Tyrimais įrodyta, kad magnis gali prisidėti prie mažesnio kraujospūdžio. Tačiau prieš renkantis bet kokius maisto papildus vertėtų pasitarti su gydytoju.

Geriausia būtų pakankamai magnio gauti su maistu: sauja migdolų arba saulėgrąžų – puikus pasirinkimas.

3. Atsisakykite pogulio miego

Pastebėta, kad ilgas – 30–60 minučių trukmės – pogulis susijęs su 19 proc. didesne rizika turėti aukštą kraujospūdį.

„Nakties miego metu organizme išsiskiria adrenalinas ir noradrenalinas, kurie didina kraujospūdį. Pogulio miegas – galimybė antrai šių streso hormonų bangai“, – nurodė tyrimą apie pogulio miego poveikį kraujospūdžiui atlikę mokslininkai.

Pasak jų, geriau naktį gerai išsimiegoti, kad dieną nebūtų poreikio nusnausti.

4. Paragaukite sūrio

Italijoje atliktas įdomus tyrimas: lengvo arba vidutinio sunkumo hipertenzija sirgę žmonės kasdien suvalgydavo apie 30 gramų Grana Padano sūrio. Tai – kietas itališkas sūris, panašus į parmezaną.

Po dviejų mėnesių padaryta išvada, kad sūris efektyviai padėjo sumažinti kraujospūdį.

Tyrėjų teigimu, sūrio fermentacijos proceso metu susidaro aminorūgščių grandinės, kurios, kaip manoma, gali atpalaiduoti kraujagysles.

5. Atsargiau su bulvėmis

Galima pajuokauti, kad bulvės – nacionalinė lietuvių daržovė. Medikai įspėja, kad daugelis jų suvalgo per daug, o dietologai primena, kad yra ir kitų garnyrų.

Remiantis „The BMJ“ atlikto tyrimo duomenimis, vieną bulvių porciją per dieną pakeitus nekrakmolingomis daržovėmis, hipertenzijos rizika sumažėja 7 proc.

Taip, bulvėse gausu kalio, kuris mažina kraujospūdį. Tačiau yra kita medalio pusė: dėl bulvių ženkliai padidėja gliukozės kiekis kraujyje, o tai gali pabloginti kraujagyslių funkciją.

6. Mėgaukitės klasikine muzika

Nyderlanduose atlikto tyrimo metu 120 žmonių buvo paskirta 25 minutes klausytis klasikinės Johano Štrauso ir Volfgango Amadėjaus Mocarto muzikos, taip pat švedų popgrupės ABBA dainų arba tylos.

Klasikinės muzikos klausytojams pastebimai sumažėjo kraujospūdis, širdies ritmas ir streso hormono kortizolio kiekis, o tiems, kurie klausėsi ABBA hitų – ne. Tyrėjai mano, kad klasikinės muzikos ritmika ramina smegenis.

Parengta pagal „Parade“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.