Tyrimas parodė, kas skatina smegenų veiklą ir gerina atmintį

Medikai išvardins daugybę priežasčių, kodėl svarbu daug judėti. Tai sveika širdžiai, saugo nuo diabeto, stiprina kaulus ir raumenis, padeda palaikyti stabilų kūno svorį. Šie privalumai – dar ne viskas. Naujas tyrimas parodė, kad fizinis aktyvumas gali turėti įtakos galvos smegenų dydžiui.

Judėjimas yra naudingas smegenų sveikatai.<br>lrytas.lt koliažas
Judėjimas yra naudingas smegenų sveikatai.<br>lrytas.lt koliažas
smegenų sveikata<br>123rf iliustr.
smegenų sveikata<br>123rf iliustr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
Pasivaikščiojimas<br>123rf nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Judėjimas, bėgimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Judėjimas, bėgimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 8:37 PM

Gera naujiena, pasak tyrėjų, ta, kad nebūtina sportuoti ypač intensyviai ir ilgai, jog pagerėtų smegenų veikla.

Užtenka 4 tūkst. žingsnių per dieną

Tyrimo metu buvo išnagrinėtos daugiau nei 10 tūkst. žmonių galvos smegenų magnetinio rezonanso (MRT) nuotraukos ir nustatyta, kad tų, kurie teigė reguliariai užsiimantys kokia nors fizine veikla, pavyzdžiui, vaikščiojimu, bėgimu ar kitu aktyvesniu sportu, smegenų tūris tam tikrose srityse buvo didesnis.

Vieną tų sričių – hipokampas, kuris yra svarbus saugant ir tvarkant prisiminimus. Tyrimo metu taip pat buvo matuojamas bendras smegenų pilkosios medžiagos, kuri padeda smegenims apdoroti informaciją, tūris.

„Nustatėme, kad net ir vidutinio lygio fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, mažiau nei 4000 žingsnių per dieną, gali turėti teigiamą poveikį smegenų sveikatai“, – sako Ramiojo vandenyno Neuromokslų instituto Smegenų sveikatos centro neuromokslininkas Davidas Merrillas.

Jis pridūrė, kad žmonės dažnai skatinami nueiti 10 000 tūkst. žingsnių per dieną. Bėda, kad daugeliui šis tikslas atrodo neįmanomas, tad jie apskritai nuleidžia rankas. Todėl tyrėjų siunčiama žinutė turėtų suteikti motyvacijos judėti. Naudą sveikatai neša ir nedidelės fizinio aktyvumo dozės.

Rečiau serga demencija

Šiame tyrime išsamiau nenagrinėjama, kokią įtaką smegenų padidėjimas gali turėti fiziškai aktyviems žmonėms. Tačiau žinoma, kad padidėję smegenų regionai atsakingi už atmintį ir mokymasį.

Fizinio aktyvumo poveikį smegenims galima paaiškinti logiškai. Pavyzdžiui, fiziniai pratimai pagerina kraujo tekėjimą visame kūne (įskaitant smegenis) ir padidina tam tikrų baltymų, kurie naudingi neuronų sveikatai, kiekį.

Su amžiumi tai tampa vis svarbiau, nes senstant didėja tikimybė susirgti neurodegeneracinėmis ligomis. Manoma, kad didesnis smegenų tūris gali padėti atitolinti pažintinių funkcijų silpnėjimą, kuris pasireiškia sergant, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.

Jau anksčiau pastebėta, kad fiziškai aktyvūs žmonės rečiau suserga demencija.

Aptariamo tyrimo autoriai pabrėžia, kad žmonės turėtų būti geriau informuojami apie įvairių formų fizinio aktyvumo naudą vyresniame amžiuje.

„Mūsų tyrimas patvirtina anksčiau surinktus duomenis, kurie rodo, kad fizinis aktyvumas yra naudingas galvos smegenims, – teigė radiologas Cyrus Raji iš Vašingtono universiteto Sent Luise (JAV).

„Fiziniai pratimai ne tik mažina demencijos riziką, bet ir padeda išlaikyti smegenų dydį, o tai labai svarbu senstant“, – pridūrė jis.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Alzheimer's Disease“.

Pagal „Science Alert“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.