Širdies sveikatai ir nervų sistemai svarbi medžiaga – organizmas jos pats nepasigamina

Omega-3 yra ypatingai svarbi riebalų rūgštis mūsų organizmui. Ji padeda palaikyti normalią protinę veiklą, nervų sistemą, širdies veiklą, o taip ir stiprina imunitetą. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad natūraliai omega-3 kiekvienas gali pasisavinti iš žuvies, tačiau lygiai taip pat šių rūgščių galima rasti ir vegetariškuose produktuose ar netgi kitose neįprastose formose.

Vaistininkė  pasakoja, kad natūraliai omega-3 kiekvienas gali pasisavinti iš žuvies.<br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė  pasakoja, kad natūraliai omega-3 kiekvienas gali pasisavinti iš žuvies.<br>lrytas.lt koliažas
Lašiša<br>123rf nuotr.
Lašiša<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jovita Aleknienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 12, 2024, 2:31 PM

Žuvų taukai – omega-3 šaltinis

Omega-3 – tai itin mūsų sveikatai naudingos riebalų rūgštys, kurių žmogaus organizmas pats pasigaminti negali. Dėl to vaistininkė J. Aleknienė pataria jų ieškoti maisto produktuose:

„Omega-3 rūgščių galima pasisavinti iš tokių maisto produktų kaip riebi žuvis (lašiša ir skumbrė), jūros gėrybės ir riešutai. Visgi, nemėgstantiems žuvies patiekalų arba ją valgantiems retai patariama papildomai vartoti žuvų taukus. Jie padeda palaikyti normalią protinę veiklą, nervų sistemą, širdies veiklą bei stiprina imunitetą“, – pasakoja vaistininkė J. Aleknienė.

Anot vaistininkės žuvų taukai taip pat gali praversti tiems, kurie vartoja vitaminą D ir nori geriau jį įsisavinti.

„Vis daugiau kalbama ne vien apie žuvų, bet ir apie ryklių kepenų aliejų, kuris taip pat savyje turi didelį kiekį omega-3 rūgščių. Jų poveikis išties panašus į žuvų taukus, o vienas iš svarbesnių skirtumų – ryklių taukuose yra mažiau cholesterolio, todėl juos patariama rinktis tiems, kurie stengiasi sureguliuoti cholesterolio lygį organizme.

Visgi, jeigu kitiems žuvų taukai nepatinka dėl skonio, svarbu žinoti – ryklių kepenų aliejaus skonis dar intensyvesnis“, – sako vaistininkė J. Aleknienė.

Veganiški žuvų taukai

Pats žuvų taukų pavadinimas jau išduoda, kad jie nebus veganiški, teigia vaistininkė. Visgi ji priduria, kad dėl omega-3 naudos žmogaus imuninei sistemai ir širdies veiklai atsiranda maisto papildų, skirtų veganams.

„Žuvų taukai yra gaminami iš riebių žuvų kaip lašiša, tunas, skumbrė ar silkė, audinių. Išgavus iš jų aliejų, jis panaudojamas vitaminų gamyboje. Nors didžioji dalis žuvų taukų nėra skirti veganams, šiandien jau yra pripažinta, kad taip pat veiksmingai gali veikti iš jūros dumblių išgaunamas omega-3“, – pasakoja J. Aleknienė.

Kartais žmonės gali suabejoti, ar veganiški maisto papildai bus tokie pat naudingi kaip įprasti, tačiau vaistininkė teigia, kad dėl to pergyventi nevertėtų.

„Jeigu maisto papilduose užtikrinama veikliosios medžiagos dozė ir kokybė, bus nebesvarbu, tai gyvūninė ar augalinė kilmė. O taip pat vertėtų nepamiršti atsigręžti į žemės išteklių tausojimą, kadangi tiek augalinės kilmės maistas, tiek veganiški maisto papildai dėl gamybos palieka žymiai mažesnį anglies pėdsaką bei gali būti užauginti kur kas ekologiškiau“, – sako vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas