Tai paskatins laimės hormonų gamybą: 6 lengvi būdai savijautai pagerinti

Švenčių džiugesys jau išgaravo, pinigai dovanoms išleisti, saulės mažai, o vasara dar toli. Sausio vidurys gali būti sunkus emociškai. Šiandien yra „Blue monday“ (angl. mėlynasis pirmadienis) – taip vadinama liūdniausia metų diena – sausio 15-oji.

Moteris<br>123rf nuotr.
Moteris<br>123rf nuotr.
Juokas<br>Pexels nuotr.
Juokas<br>Pexels nuotr.
Mankšta<br>123rf nuotr.
Mankšta<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>Unsplash.com nuotr.
šokoladas<br>Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 6:28 AM

Kaip pagerinti nuotaiką? Padės šiek tiek žinių apie mūsų organizmą. Laimės hormonai – endorfinai – yra cheminė medžiaga, kuri veikia žmogaus savijautą, turi įtakos emocijoms, elgsenai, miegui ir atminčiai. Organizmas natūraliai išskiria endorfinus kaip atsaką į stresą, siekiant sumažinti skausmą. Endorfino išsiskyrimą taip pat skatina malonios veiklos – valgymas, sportas, seksas.

Laimės hormoną gamina hipofizė ir kitos kūno dalys. Endorfinas veikia tuos pačius receptorius kaip ir skausmą malšinantys vaistai, pavyzdžiui, morfinas.

Endorfinai ypatingi ir tuo, kad sukelia bendrą pakylėjimo ir geros savijautos jausmą. Jei ieškote, kas pagerintų nuotaiką ryte, štai keletas dalykų, kurie padeda padidinti endorfinų kiekį.

1. Šokis

Šokis – tai mankšta ir kūrybiškas būdas išreikšti save. O kai šokama grupėje, šokis pasitarnauja ir kaip puiki priemonė užmegzti socialiniams ryšiams.

Prieš kelis metus atliktas tyrimas rodo, kad bendravimas su kitais žmonėmis skatina endorfinų išsiskyrimą. Ar dar reikia geresnės priežasties žengti į šokių aikštelę?

2. Mankšta

Norint gauti endorfinų antplūdį, nebūtina kiekvieną rytą nubėgti maratono – tinka bet kokia fizinė veikla, pavyzdžiui:

– vaikščiojimas;

– didelio intensyvumo intervalinė treniruotė;

– bėgimas;

– važiavimas dviračiu;

– žygiai pėsčiomis.

Jei orai leidžia, mankštinkitės lauke. Taip padidinsite ir vitamino D kiekį organizme.

3. Juokas

Juokas iš tiesų yra vaistas.

2017 metais atliktas, nedidelės apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 12 sveikų suaugusių vyrų, rodo, kad juokas paskatina endorfinų išsiskyrimą. Taip pat pastebėta, kad juokas padidina toleranciją skausmui. Šią savybę, tyrėjų nuomone, lėmė „endorfinų tarpininkaujamas opiatų poveikis“.

Taigi, ruošdamiesi į darbą rytais internete pažiūrėkite juokingą vaizdo įrašą, perskaitykite anekdotą arba pasimėgaukite mėgstamo komiško serialo epizodu. Poveikis dar geresnis, jei kvatojatės drauge su mylimu žmogumi ar draugu.

4. Meditacija

Rytinė meditacija – puikus būdas paskatinti endorfinų išsiskyrimą. Tai gali padėti atsipalaiduoti ir pagerinti nuotaiką.

Iš pradžių meditacija gali atrodyti keista, tačiau ji neturėtų būti sudėtinga. Meditacijos tikslas – išmokyti protą susikaupti ir kontroliuoti arba nukreipti mintis.

Pabandykite atlikti šiuos veiksmus:

– Susiraskite ramią, patogią vietą atsisėsti viduje arba lauke.

– Užmerkite akis ir sutelkite dėmesį į kvėpavimą.

– Kai į galvą ateina mintys, leiskite joms kilti ir praeiti pro šalį. Stenkitės jų nevertinti ir neišstumti. Tiesiog pripažinkite jas ir leiskite joms praeiti.

– Iš pradžių tai darykite 5 minutes ir palengva pereikite prie ilgesnių meditacijos seansų.

Nepamirškite, kad šios praktikos tikslas nėra išvengti bet kokių minčių. Priešingai, siekiama kontroliuoti į galvą ateinančias mintis.

Joga yra meditacijos forma, kuri įtraukia ir kūną, ir protą. Taigi, rytinė joga yra dar vienas būdas padidinti endorfinų kiekį.

5. Valgykite, kas patinka

Nenuostabu, kad valgant skaknų maistą gali išsiskirti endorfinų. Kad rytai būtų laimingesni, valgykite tai, kas jums patinka. Išbandykite naujus receptus ir pasidžiaukite savo pusryčių pasiekimais.

Verta žinoti, kad ypač aštrus maistas gali padidinti endorfinų kiekį, taip pat ir juodasis šokoladas.

Jei mėgstate aštrų maistą, pusryčių omletą galite pagardinti šlakeliu aštraus padažo.

Panašiai ir su šokoladu. Užberkite keletą juodoojo šokolado gabalėlių arba drožlių į košę, avižinius dribsnius arba natūralų jogurtą. Taip pat galite įmaišyti šiek tiek šokolado į pieno kokteilį ar pasaldinti blynus.

6. Apsikabinimas

Nenuvertinkite fizinio prisilietimo galios. Apsikabinimai ir pasiglaustymai gali paskatinti įvairių laimės hormonų, ypač oksitocino, išsiskyrimą. Oksitocinas panašus į endorfinus, nes taip pat gali pagerinti nuotaiką.

Jei turite laiko, rytą pradėkite apkabindami partnerį arba vaikus. Džiaugsmo pridės ir jei rasite minutėlę prisiglausti prie augintinio.

Išvada

Endorfinai gali:

– mažinti depresiją ir nerimą;

– padėti susidoroti su skausmu;

– pagerinti bendrą savijautą.

Endorfinų kiekį ryte padidinti galima įvairiais būdais – nuo mankštos iki meditacijos. Tai gali paskatinti laimės hormonų pliūpsnį ir pagerinti nuotaiką visai dienai.

Parengta pagal „Healthline“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.