Kraujospūdį mažina ši daržovė: valgykite kasdien

Pomidorai – lietuvių pamėgta krakmolinga daržovė (biologiškai – vaisius). Ji giriama dėl didelio vitamino C kiekio, siejama su geresne širdies sveikata ir diabeto valdymu. Panašu, kad tai dar ne viskas: naujame tyrime nustatytas ryšys tarp pomidorų vartojimo ir mažesnės padidėjusio kraujospūdžio rizikos.

Daržovės, pomidorai<br>123rf nuotr.
Daržovės, pomidorai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 7:09 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 7:10 AM

Tyrimo, paskelbto žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“, duomenimis, pomidorų valgymas padeda valdyti aukštą kraujospūdį ir netgi gali užkirsti kelią hipertenzijos išsivystymui vyresnio amžiaus žmonėms.

Ankstesnių klinikinių tyrimų rezultatai dėl pomidorų vartojimo poveikio kraujospūdžiui nedavė aiškaus atsakymo.

Todėl mokslininkai pabandė išsiaiškinti, kaip pomidorų valgymas paveiktų hipertenzijos tikimybę vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems padidėjusią širdies ir kraujagyslių sutrikimų riziką.

„Pomidorų, įskaitant ir jų produktus, vartojimas yra naudingas hipertenzijos prevencijai ir kontrolei. Gausus pomidorų vartojimas sumažina hipertenzijos riziką 36 proc., o saikingas jų vartojimas mažina kraujospūdį, ypač esant 1 laipsnio hipertenzijai“, – rašė tyrėjai.

Tyrime dalyvavo 7056 asmenys, iš kurių 82,5 proc. sirgo hipertenzija. Pagal tai, kiek pomidorų per dieną suvartoja, jie buvo suskirstyti į keturias grupes:

– žmones, kurie suvartoja mažiau nei 44 gramus;

– tuos, kurie suvartoja nuo 44 iki 82 gramų;

– nuo 82 iki 110 gramų;

– daugiau nei 110 gramų.

Tyrėjai pastebėjo, kad diastolinis kraujospūdis (apatinis skaičius), sumažėjo trijose didžiausio pomidorų suvartojimo grupėse.

Dalyviams, turintiems pirmos stadijos hipertenziją ir suvartojantiems vidutinį pomidorų kiekį, pastebimai sumažėjo tiek sistolinis (viršutinis skaičius), tiek diastolinis kraujospūdis.

„Kardioprotekciniai mechanizmai, susiję su kraujospūdžio mažinimu, iš dalies gali būti susiję su pomidoruose esančiu likopenu“, – teigė Barselonos universiteto Mitybos ir maisto saugos mokslinių tyrimų instituto direktorė Rosa María Lamuela-Raventós.

„Likopenas, gausiausias karotenoidas pomidoruose, ne tik mažina angiotenziną konvertuojančio fermento ir jo genų raišką, užkirsdamas kelią angiotenzino II sintezei, bet ir skatina azoto oksido susidarymą endotelyje (ląstelėse, kuriomis išklotos kraujagyslės) – tai padeda mažinti kraujospūdį ir gerina kraujotaką“, – pridūrė tyrimo bendraautorė R.M.Lamuela-Raventós.

Dėl angiotenzino II kraujagyslės susitraukia, todėl širdžiai sunkiau pumpuoti kraują. Vaistai nuo kraujospūdžio, pavyzdžiui, AKF inhibitoriai, mažina angiotenziną konvertuojančių fermentų gamybą.

Tyrime nenurodyta, ar skiriasi efektas, kai pomidorai valgomi žali, o ne virti. Tačiau R.M.Lamuela-Raventós nurodė, kad teigiamas poveikis gali būti ryškesnis, kai pomidorai yra virti. Taip yra, nes virimo procesas gali padidinti karotenoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, polifenolių, esančių pomidoruose, įsisavinimą.

Pagal „Medical Daily“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.