Atsisakėte druskos? Vaistininkė įspėja, kad tai gali pakenkti sveikatai

Sveikos gyvensenos vedami žmonės vis dažniau nusprendžia iš maisto raciono išbraukti ne tik cukrų, bet ir druską. Visgi, „Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė perspėja – visiškas druskos atsisakymas nebūtinai bus naudingas mūsų organizmui. Ji įvardija, kokie yra natrio trūkumo simptomai, bei atskleidžia, koks druskos kiekis yra būtinas gerai savijautai.

Kai organizme yra per daug ar per mažai natrio, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, taip pat didėja atsparumas insulinui, įspėja vaistininkė.<br>lrytas.lt koliažas
Kai organizme yra per daug ar per mažai natrio, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, taip pat didėja atsparumas insulinui, įspėja vaistininkė.<br>lrytas.lt koliažas
Druska<br>123rf nuotr.
Druska<br>123rf nuotr.
Druska<br>Pexels nuotr.
Druska<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-30 22:14

Kodėl druska svarbi mūsų organizmui?

Jeigu iš maisto raciono išbraukėte druską ir jums atsirado pykinimas, galvos skausmai, silpnumas, raumenų spazmai ar netgi sumažėjo kraujospūdis, tai gali signalizuoti, kad jums jau trūksta natrio.

„Kai organizme yra per daug ar per mažai natrio, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, taip pat didėja atsparumas insulinui. Natris yra esminis mineralas, kuris būtinas normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti. O kai mums nebepakanka natrio, nervų impulsai perduodami prasčiau, mūsų raumenys nebepajėgia susitraukti, išsibalansuoja skysčių pusiausvyra ir sutrinka mineralų pernešimo organizme procesai“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Vaistininkė pasakoja, kad natrio trūkumą gali sukelti ne vien druskos atsisakymas, bet ir kiti faktoriai:

„Natrio trūkumą taip pat gali sukelti tiazidiniai diuretikai, intensyvus prakaitavimas, skysčių perteklius organizme. Taip yra dėl to, jog kartu su diuretikais, dideliu prakaitavimu ar dažnu vaikščiojimu į tualetą kartu su skysčiais iš organizmo pašaliname ir natrį. Dėl to svarbu, jog mityboje netruktų ir angliavandenių, kurie gali sulaikyti vandenį kartu su natriu“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Per dieną – arbatinis šaukštelis druskos

„Turbūt daugelis esame susidūrę su atsiradusiu potraukiu sūriam maistui. Taip mūsų organizmas gali signalizuoti, kad jam paprasčiausiai trūksta natrio ar kitų elektrolitų. Druskos tikrai nereikėtų bijoti, tik svarbu ją vartoti su saiku. Per dieną žmogui reikėtų suvartoti iki 3 gramų druskos – tai mažas arbatinis šaukštelis“, – pataria vaistininkė J. Deksnienė.

Taip pat vaistininkė rekomenduoja rinktis kuo mažiau apdorotą ir stambesnę druską, ypač tinka Himalajų druska. Anot jos, taip galėsime pasisavinti daugiau įvairių mineralų, tarp jų – magnio, kalio, kalcio, cinko, chromo, mangano, seleno ir jodo.

Kita išeitis – elektrolitų tirpalai

Natris taip pat yra svarbus ir daug sportuojantiems žmonėms, kadangi didelį jo kiekį galime prarasti kartu su prakaitu bei kitais elektrolitais.

„Tokiais atvejais patariama vartoti elektrolitų tirpalus. Jų sudėtis gali būti skirtinga, todėl joje svarbu ieškoti tokių mineralų kaip magnis, kalis ir cinkas, bei druskų – geriausia, citratų pavidalu.

Šie mineralai gali padėti ne tik išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, bet ir palaikyti normalią raumenų funkciją ir energijos apykaitą. Taip pat mažina pervargimo jausmą, padeda išvengti raumenų spazmų“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.