Tyrimais įrodyta, kad flavonoidais gausi mityba padeda išlaikyti sveikas kraujagysles, subalansuoja cholesterolio kiekį kraujyje, mažina uždegimą ir širdies ligų riziką.
Flavonoidai taip pat gali būti naudingi vėžio prevencijai, nes šalina iš organizmo kancerogenus ir stabdo vėžinių ląstelių augimą bei plitimą.
Tačiau naujas tyrimas dar labiau išryškino galimą flavonolių (flavonoidų rūšis) turtingos mitybos naudą mažinant mirties riziką. Pasak tyrėjų, tai ypač aktualu vyresniems nei 40 metų amžiaus žmonėms.
Buvo tiriamas ryšys tarp su maistu gaunamų flavonolių – izorhamnetino, kaempferolio, miricetino ir kvercetino – bei suaugusių JAV gyventojų mirtingumo dėl visų priežasčių ir specifinių ligų rizikos.
Tyrimo rezultatai paskelbti prestižiniame mokslo žurnale „Nature“.
Naujame tyrime analizuoti duomenys apie gyventojų su maistu suvartojamą flavonolių kiekį, surinkti 2007–2019 m. laikotarpiu.
Iš viso buvo įvertintas 11 679 dalyvių, kurių vidutinis amžius buvo 47 metai, flavonolių suvartojimas ir palyginti jų sveikatos duomenys.
Mirtingumo rizikai analizuoti tyrėjai naudojo Nacionalinio mirties indekso rinkmeną ir 2019 m. viešai prieinamą mirtingumo duomenų rinkinį, suskirstydami mirštamumą pagal konkrečias priežastis, įskaitant vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir Alzheimerio ligą.
Dalyviai buvo stebimi nuo pirminės apklausos apie jų mitybą iki mirties arba tyrimo pabaigos 2019 m. gruodžio mėnesį, o stebėjimo mediana – 7,8 metų.
Kas valgo daug flavonolių?
Tyrimo metu nustatyta, kad daugiausia flavonolių suvartojančios sociodemografinės grupės yra šios:
– vyrai (55,84 proc.);
– jaunesni asmenys;
– susituokę arba gyvenantys su partneriu (67,95 proc.);
– asmenys, turintys bent vidurinį išsilavinimą (86,84 proc.);
– gyvenantys aukščiau skurdo ribos (89,63 proc.);
– vartojantys alkoholį (92,80 proc.);
– asmenys, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra nuo 18,5 iki 30,0 (63,50 proc.);
Kaip flavonoliai gali paveikti mirties ir ligų riziką?
Atsižvelgus į sveikatos ir sociodemografinius veiksnius, analizė atskleidė reikšmingas sąsajas tarp flavonolių suvartojimo ir mirtingumo nuo įvairių priežasčių rizikos.
Didžiausias su maistu suvartojamų flavonolių kiekis 55 proc. sumažino mirtingumo nuo vėžio riziką, 33 proc. – mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir 36 proc. – mirties nuo kitų priežasčių riziką.
Išvados taip pat išryškino konkrečius flavonolius, kurių kiekvienas gerokai sumažino mirtingumo dėl visų priežasčių ir specifinių ligų riziką.
Pažymėtina, kad vartojant daug miricetino, mirtingumo nuo Alzheimerio ligos rizika sumažėjo net 66 proc.
Tyrėjai nepastebėjo reikšmingo ryšio tarp su maistu suvartojamų flavonolių kiekio ir mirtingumo nuo diabeto rizikos.
Tyrimo rezultatai ypač aktualūs vyresniems nei 40 metų žmonėms. Šioje amžiaus grupėje pastebėtas ryškus flavonolių apsauginis poveikis.
Išvados rodo, kad mityba, kurioje gausu flavonolių, galėtų gerokai sumažinti brandaus amžiaus ar senstančių asmenų riziką mirti nuo vėžio, širdies ligų, Alzheimerio ligos ir kitų priežasčių.
Ką dėti į lėkštę?
Norint į mitybą įtraukti daugiau sveikatą stiprinančių, flavonolų turinčių maisto produktų, pasak ekspertų, reikia pereiti prie sveikesnės mitybos, pavyzdys – Viduržemio jūros dieta.
Pagrindiniai flavonolių šaltiniai:
– arbata: žalioji ir juodoji arbata;
– šokoladas: juodasis šokoladas arba kakava;
– ankštinės daržovės: avinžirniai ir sojų pupelės;
– vaisiai: obuoliai, vynuogės, vyšnios, citrusiniai vaisiai;
– daržovės: raudonasis svogūnas, artišokai, paprikos;
– uogos: juodieji serbentai, spanguolės ir kitos uogos;
– žolelės: krapai, petražolės ir raudonėliai;
– žalumynai: špinatai ir lapiniai kopūstai;
– Grūdinės kultūros: grikiai ir kvinojos.
Tiesa, tyrimai rodo, kad bendras vaisių ir daržovių vartojimas teikia daugiau naudos sveikatai nei dėmesys vienam augaliniam junginiui, pavyzdžiui, flavonoidams.
Svarbu: jei norite sustiprinti sveikatą, geriausia flavonolių gauti su maistu, o ne iš maisto papildų.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.