Farmacininkė įvardijo, koks būdas mesti rūkyti efektyviausias, o koks gali net pakenkti

Mesti rūkyti – nelengvas iššūkis, reikalaujantis ir milžiniškų valios pastangų, ir pasirengimo, ir žinių. Rinkoje siūlomas ne vienas būdas, pagalbinė priemonė norintiems atsikratyti žalingos priklausomybės nuo nikotino. Kaip susigaudyti jų gausoje ir atsirinkti tinkamiausią?

Farmacininkė Lina Puodžiukynienė.
Farmacininkė Lina Puodžiukynienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-18 12:00

Farmacininkė Lina Puodžiukynienė pasidalijo patarimais, kokiais atvejais kokios pagalbinės priemonės labiausiai tinka, kaip jos veikia ir į ką svarbu atkreipti dėmesį.

– Kodėl jaučiam nuolatinį norą rūkyti?

– Priklausomybės nuo nikotino egzistuoja kelių rūšių: fiziologinis nikotino poreikis, socialinis bei psichologinis aspektas.

Pagrindinis fizinės priklausomybės rodiklis yra potraukis nikotino poveikiui ir bandymas apeiti galimą diskomfortą, kylantį dėl abstinencijos simptomų. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai yra tokie kaip stiprus potraukis rūkyti, pyktis, agresija, nervingumas, irzlumas, nuovargis, padidėjęs apetitas, sunkumas susikaupti, liūdesys, depresija, galvos skausmai ir nemiga. Šių simptomų diapozonas individualus: svyruoja nuo lengvų iki labai sunkių.

Rūkymas kaip veiksmas tampa tam tikru ritualu. Pasikartojanti rūkymo rutina ir jutiminiai dirgikliai siejasi su farmakologiniu nikotino poveikiu – malonumo pojūčiu, taip jį net sustiprinant. Šis gilus ryšys tarp rūkymo proceso ir malonumo pojūčio padidina veiksmo svarbą rūkančiųjų gyvenime, neapsiribojant vien tik farmakologiniu aspektu.

– Kokios rinkoje egzistuoja priemonės, palengvinančios metimą rūkyti?

– Rinkoje yra įvairių produktų, padedančių žmonėms mesti rūkyti. Pagrindiniai metančiųjų rūkyti medikamentai yra pakaitiniai nikotino produktai. Rinkoje turime skirtingos farmacinės formos produktų, tokių kaip transderminis pleistras, kramtomoji guma, burnos gleivinės purškalas, pastilės.

Pakaitinės nikotino terapijos produktai, įskaitant transderminius pleistrus, gumas, pastiles ir kt., tapo vertingomis priemonėmis, padedančiomis žmonėms mesti rūkyti ir įveikti priklausomybę nuo nikotino. Šie produktai turi teigiamą poveikį – padeda sėkmingai mesti rūkyti.

Medikamentinio gydymo ir psichologinės pagalbos kombinacija šiuo metu yra pripažįstama kaip efektyviausias būdas metant rūkyti. Pasirinktas pakaitinės nikotino terapijos produktas turėtų būti vartojamas kartu su elgsenos programa.

– Ar pakaitiniai nikotino produktai yra saugūs? Ar gali garantuoti sėkmę?

– Moksliniai tyrimai patvirtino medicininių intervencijų, tokių kaip pakaitinė nikotino terapija, saugumą ir veiksmingumą, padedant mesti rūkyti. Pažymėtina, kad pakaitiniu nikotino produktu gydymo sinergija kartu su psichologine pagalba yra plačiai pripažįstama kaip veiksmingiausias būdas asmenims, norintiems mesti rūkyti.

– Kodėl nerekomenduojami nikotino pakaitalai, kuriuos reikia įkvėpti, kaitinti?

– Elektroninės cigaretės ir kaitinamojo tabako gaminiai pradėtos leisti daugelyje Europos ir pasaulio šalių kaip alternatyva įprastoms cigaretėms, kovojant su žalingu rūkymo poveikiu.

Tačiau šie produktai yra nuolatinių diskusijų ir tyrimų objektas. Tyrimai susiję su metimu rūkyti ir bendra sveikata. Pastebėta, kad kaitinamojo tabako produktai gali pakenkti kraujagyslėms ir sukelti kitų sveikatos problemų. Nors kaitinamojo tabako gaminiuose tabakas kaitinamas, o ne deginamas, šiuose gaminiuose aptinkami kenksmingų ir galimai kenksmingų sudedamųjų dalių, tokių kaip lakieji organiniai junginiai, policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir anglies monoksidas. Mokslininkai taip pat priduria, kad tokio tipo prietaisų gali būti sunkiau atsisakyti nei cigarečių.

– Kuo skiriasi nikotino pasisavinimas per odą, gleivinę ir per plaučius? Kokie šalutiniai poveikiai, grėsmės?

– Nikotino absorbcija per odą, gleivinę ir plaučius apima skirtingus procesus, ir kiekvienas metodas turi savo šalutinių poveikių ir galimų grėsmių.

Nikotino pleistrai yra įprasta transderminio nikotino pasisavinimo forma. Pleistras klijuojamas ant odos, o nikotinas per odą absorbuojamas į kraują. Galimas šalutinis poveikis: odos dirginimas pleistro vietoje. Kai kuriems asmenims gali pasireikšti paraudimas, niežulys ar bėrimas.

Nikotino guma – nikotinas patenka per burnos gleivinę. Galimas šalutinis poveikis – burnos ar gerklės dirginimas, žagsulys ir skrandžio sutrikimai.

Rūkymas ir elektroninių cigarečių naudojimas apima nikotino turinčio aerozolio įkvėpimą į plaučius. Dažnas šalutinis poveikis yra kvėpavimo takų dirginimas, kosulys ir diskomfortas gerklėje. Ilgalaikis tabako dūmų įkvėpimas gali sukelti rimtų kvėpavimo problemų. Rūkymas yra susijęs su daugybe pavojų sveikatai, įskaitant plaučių vėžį, kvėpavimo takų ligas ir širdies ir kraujagyslių problemas. Ilgalaikio elektroninių cigarečių naudojimo saugumas vis dar tiriamas.

– Kaip veikia kramtomosios gumos ir pleistrai?

– Vartojant pakaitinės nikotino terapijos produktus, tokius, kaip kramtomąją gumą, transderminį pleistrą, nikotinas pamažu patenka į organizmą, tokiu būdu mažinant fizinį potraukį rūkyti. Kadangi nikotinas į organizmą patenka be dūmų, kuriuose yra sveikatai pavojingų cheminių medžiagų, pakaitinės terapijos vartojimas yra vertinamas kaip saugus. Svarbu pabrėžti, kad pakaitinės nikotino terapijos produktai yra parduodami be recepto.

– Kokių saugumo priemonių reikia imtis, į ką atkreipti dėmesį vartojant pleistrus, kramtomąsias gumas, pastiles? Kiek laiko galima vartoti?

– Prieš pradedant vartoti vaistą svarbu įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Taip pat reikia išsiaiškinti, kaip teisingai vartoti produktus, ir laikytis nurodymų: kramtyti gumą tiek laiko kiek nurodyta. O pasirinkus pleistrą išsiaiškinti, kaip jį užsidėti ir kada pleistrą pasikeisti. Pakaitinė nikotino terapija gali būti naudojama tiek ilgai, kiek reikia pacientui.

– Kaip išsirinkti pagalbinę priemonę ketinant mesti rūkyti? Kokiais atvejais geriau kramtomoji guma ar pleistras, į ką atsižvelgti? Ar galima naudoti kelias priemones vienu metu, kaip tada skaičiuoti nikotino kiekį?

– Mesti rūkyti yra sudėtingas procesas, o tinkamos metimo priemonės pasirinkimas yra labai svarbus pirmasis žingsnis. Pradinė dozė turi būti parenkama individualiai, atsižvelgiant į priklausomybės nuo nikotino laipsnį. Kiekvienas pacientas farmacinę formą gali pasirinkti pagal savo poreikį.

Vaistinė kramtomoji guma gerai tinka staigiems potraukiams malšinti, ją galima lanksčiai naudoti pagal poreikį visą dieną. Tai greitas ir patogus nikotino išskyrimo būdas. Asmenims, kurie renkasi mažesnį nikotino suvartojimo metodą, gumos gali būti naudingas įrankis laipsniškai mažinti nikotino vartojimą. Tinkamas kramtymas yra labai svarbus veiksmingam nikotino išsiskyrimui. Kramtykite, kol pajusite dilgčiojimo pojūtį, tada sustoti ir palaikyti gumą prie vidinės skruosto pusės. Kai skonis susilpnėja, pakartoti procesą.

Pleistrai skirti pastoviam, mažos dozės atpalaidavimui, todėl jie tinka asmenims, ieškantiems greito ir patogaus naudojimo, tačiau su efektu, trunkančiu visą dieną. Kiekvieną kartą pleistrą reikia klijuoti ant kitos odos vietos. Tinkamai užklijavus pleistrą, vanduo jam nepakenks. Galima maudytis po dušu ar lankytis baseine. Patariama nenaudoti kitų produktų kartu dėl nikotino perdozavimo pavojaus.

– Kokios egzistuoja naujovės šioje srityje, galbūt yra kokių naujų mokslinių tyrimų? Galbūt yra kuriamos dar efektyvesnės ateities priemonės?

– Kai kurie žmonės teigia, kad jiems padeda alternatyvūs gydymo būdai, tokie, kaip akupunktūra ar hipnozė, nors moksliniai įrodymai gali skirtis. Taip pat yra sukurtos įvairios programėlės ir internetinės platformos, skirtos teikti informaciją, motyvaciją ir paramą metimo procese. Reiktų nepamiršti ir pozityvaus mąstymo galios. Būtina priminti sau, kad galite tai padaryti, ir jūs tai padarysite!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.