Patarė, kaip išvalyti žarnyną nuo blogųjų bakterijų: padės įveikti nuovargį ir numesti svorio

Jeilio universitete medicininį išsilavinimą įgijusi, šeimos gydytojos licenciją turinti ir moterų sveikatos bei akušerijos srityje besispecializuojanti dr. Aviva Romm pateikia moksliniais įrodymais pagrįstą 28 dienų trukmės programą. Šios programos tikslas – pagydyti nuvargintas, pernelyg aktyvias organizmo sistemas, apsaugoti arba net panaikinti daugybę įvairių simptomų, kurie šiais laikais vargina nemažai moterų.

Avivos Romm knygą „Antinksčių ir skydliaukės revoliucija“<br>Leidyklos „Briedis“ iliustr.
Avivos Romm knygą „Antinksčių ir skydliaukės revoliucija“<br>Leidyklos „Briedis“ iliustr.
Avivos Romm knygą „Antinksčių ir skydliaukės revoliucija“<br>Leidyklos „Briedis“ iliustr.
Avivos Romm knygą „Antinksčių ir skydliaukės revoliucija“<br>Leidyklos „Briedis“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Leidykla „Briedis“

Mar 19, 2024, 6:13 PM

Svorio augimas, nuovargis, dėmesio sutelkimo problemos, hormonų pusiausvyros sutrikimai ir autoimuninės ligos. Gydytojai šiuos simptomus labai dažnai vertina atskirai ir mano, kad jų priežastys – bloga genetinė lemtis, netinkama gyvensena ar valios stoka.

Šiuos simptomus besistengiančioms palengvinti pacientėms tenka apsilankyti pas įvairiausius specialistus: endokrinologą – kai vargina skydliaukės sutrikimai, ginekologą – dėl hormonų sutrikimų, vidaus ligų gydytoją – dėl svorio augimo, diabeto ir aukšto kraujospūdžio, reumatologą – dėl sąnarių ligų. Tenka apsilankyti ir pas psichoterapeutą ar psichologą.

Nors šie negalavimai gali pasirodyti nesusiję, dr. Aviva Romm teigia, kad visus juos sieja esminis ryšys, kurį ji vadina Išlikimo atsako ir pervargimo sindromu (SOS) – būkle, kuri atsiranda dėl organizmo sistemų perkrovos.

SOS gali išsivystyti dėl vaikystėje patirtų, išlikimo atsaką aktyvinančių traumų arba stresinių situacijų suaugusiojo gyvenime, o šiuos veiksnius papildo neigiamas mūsų valgomo maisto, toksinų aplinkoje, virusinių infekcijų, miego stokos, sutrikusios žarnyno mikrofloros ir net receptinių vaistų poveikis.

Labiausiai pažeidžiamos antinksčių ir skydliaukės sistemos, kontroliuojančios nuotaiką, hormonų pusiausvyrą, uždegimą, imunitetą, energijos lygį, svorį, valią, gliukozės ir cholesterolio koncentraciją, miegą ir daugybę kitų organizmo funkcijų. Perkrovus šias sistemas, atsiranda simptomų, kurie gali virsti ir ligomis, įskaitant diabetą, hipertenziją, osteoporozę ir širdies ligas. Visų šių ligų priežastys gali glūdėti SOS situacijose.

Knygoje „Antinksčių ir skydliaukės revoliucija“ paaiškintos SOS situacijų priežastys, poveikis organizmui ir ligų sukėlimo mechanizmai. Siūlomas dr. Avivos Romm tyrimais ir klinikine praktika pagrįstas ir dešimtims tūkstančių pacienčių taikytas gydymas be vaistų. Vos per dvi savaites galite numesti svorio, pajusti didesnę energiją, gali pagerėti miegas ir savijauta. Knygoje pateikiami patarimai padės pagerinti medžiagų apykaitą, hormonų pusiausvyrą ir, žinoma, būti stiprios sveikatos.

Pateikiame knygos ištrauką:

KETURIŲ ŽINGSNIŲ PROGRAMA ŽARNYNO SVEIKATAI

Pagydyti žarnyną nėra taip sunku ir tai dažnai yra svarbiausias žingsnis gydant įvairias lėtines ligas, papildantis mitybos pokyčius. Sveikas žarnynas labai svarbus mitybinių medžiagų absorbcijai, imuninės sistemos reguliavimui ir detoksikacijai. Kaip jau žinote, uždegimas žarnyne – viena svarbiausių, esminių sisteminio uždegimo organizme, svorio augimo, atsparumo insulinui, sutrikusio mąstymo, hormonų sutrikimų, depresijos ir nerimo priežasčių. Žarnyno disbiozė, celiakija ir gliuteno netoleravimas taip pat susiję su didesne Hašimoto tiroidito bei kitų autoimuninių ligų rizika ir lemia streso hormonų reaktyvumą. Ir atvirkščiai, dėl Hašimoto tiroidito gali susilpnėti peristaltika, atsirasti vidurių užkietėjimas, o tuomet ir dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir bakterijų suvešėjimas, sukeliantis viduriavimą.

Keturių žingsnių programa žarnyno sveikatai – labai veiksmingas procesas, padedantis pagydyti pralaidų žarnyną, atsikratyti blogųjų mikrobų, sukeliančių bakterijų suvešėjimą plonojoje žarnoje, mieliagrybių suvešėjimą, svorio augimą ir net nerimą.

Programa padeda blogąsias bakterijas pakeisti sveika žarnyno flora, išgydyti žarnyno gleivinės uždegimą, panaikinti svarbių virškinimo fermentų ir skrandžio rūgšties trūkumą. Priklausomai nuo simptomų sunkumo, gali praeiti nuo keturių iki šešių savaičių, o kartais net iki šešių mėnesių, kol visiškai išgydysite savo žarnyną. Štai tie žingsniai, kurių galima imtis paeiliui ar visų kartu, kaip jums patinka. Be to, pagal žarnyno sutrikimų klausimyno rezultatus iš keturių žingsnių programos galite išsirinkti tai, kas jums svarbiausia.

Žarnyno pagijimas

1) PAŠALINKITE uždegiminius ir kitokius dirgiklius, kurie žeidžia žarnyno gleivinę bei mikrobiomą ir sukelia bakterijų ar mieliagrybių vešėjimą. 2) PAKEISKITE trūkstamus virškinimo fermentus, paskatinkite skrandžio rūgšties gamybą, kad pagerintumėte virškinimą. 3) PASĖKITE IŠ NAUJO savo mikrobiome sveiką florą ir vartokite sveikas skaidulas. 4) PAGERINKITE ir PAGYDYKITE žarnyno gleivinę tinkamomis žolelėmis ir papildais. Puiku, kad jau gerokai pažengėte šiuo keliu. Pirmas žingsnis – visų maistinių dirgiklių pašalinimas, o jūs jau ėmėtės to prieš savaitę, todėl toliau laikykitės išsivalymo, kartu papildykite jį žarnynui sveikti reikalingomis priemonėmis.

PAŠALINKITE

Kai jau pašalinote maistinius dirgiklius, pritaikysime priemones nedraugiškų ir net žalingų bakterijų ar mieliagrybių vešėjimui žarnyne nuslopinti, taip pat, kai tik įmanoma, atsisakysime žarnyną žalojančių vaistų vartojimo.

Pašalinkite dirgiklius ir sustabdykite bakterijų vešėjimą

Pašalinkite žarnynui kenkiančius „didžiojo ketvertuko“ vaistus: antibiotikus, nesteroidinius priešuždegiminius vaistus, paracetamolį ir protonų siurblio inhibitorius

Beveik visi vaistai turi nepageidaujamų šalutinių poveikių, o antibiotikai, protonų siurblio inhibitoriai, nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai ir paracetamolis žaloja žarnyno ekosistemą ir struktūrą. Jei norime apsaugoti savo sveikatą ir planetą, turime mažinti vaistų vartojimą. Geriausias būdas tai padaryti – saugoti sveikatą, tuomet reikės mažiau vaistų. Kartu reikėtų suvokti, kad egzistuoja ne tik vaistai, ir sugrįžti prie natūralesnių gydymo metodų. Puiku, kad ši programa stipriai pagerina imunitetą. Kasdien taikant SOS sprendimus, stiprinama sveikata, nes pašalinami svarbiausi stresą keliantys dirgikliai ir paskatinami natūralūs organizmo gebėjimai sveikti. Nustebsite pamačiusi, kad sergate kur kas rečiau nei anksčiau, o susirgusi kur kas greičiau pasveikstate. Vis dėlto jei norite nutraukti receptinių vaistų vartojimą, prieš tai pasitarkite su gydytoju, nes tai gali būti labai svarbu jūsų sveikatai ir saugumui.

Antibiotikai: tai – pagrindinis žarnyno priešas. Daugiau nei 70 proc. JAV išrašomų vaistų, medicininiu požiūriu, nereikalingi, o sulaukęs trisdešimties kiekvienas amerikietis vidutiniškai jau būna suvartojęs trisdešimt antibiotikų kursų. Negana to, daugiau nei pusė JAV pagamintų antibiotikų sušeriami galvijams, kad šie greičiau augtų, o tai reiškia, kad papildoma dozė antibiotikų gaunama su kiekvienu neekologiškos vištienos ar jautienos patiekalu. Nors žarnyno mikrobiomas yra stebėtinai atsparus, tokio krūvio net ir jam per daug. Net ir vienas antibiotikų kursas gali visiškai ir visam laikui sunaikinti ištisas naudingų žarnyno bakterijų rūšis. Kita problema – rankų dezinfektantai. Antimikrobinėse priemonėse yra ne tik triklozano ir kitų endokrininę sistemą žalojančių medžiagų. Jie taip pat gali paskatinti atsparumo antibiotikams susidarymą.

Šių medžiagų yra daugybėje buitinių valiklių, tarp jų – indų plovikliuose ir skystame muile. Išmeskite visa tai. Virtuvėje naudokite tokių kompanijų kaip Seventh Generation ar Ecover priemones, o rankas plaukite paprastu muilu ir vandeniu.

Nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai: šios kategorijos vaistai – tai ibuprofenas, naproksenas ir kiti moterims gerai žinomi vaistai nuo menstruacijų, galvos ir įvairių lėtinių skausmų, migrenos. Kadangi jie vartojami dažnai, atrodo, kad nėra kenksmingi, tačiau iš tiesų taip nėra. Pavartojus jų vos penkias dienas iš eilės, gali pasireikšti kraujavimas iš virškinimo trakto, o daugybei ilgą laiką šiuos vaistus vartojančių žmonių išsivysto lėtinis virškinimo trakto uždegimas, pagrindinė pralaidaus žarnyno priežastis, kuri gali sukelti ir autoimunines ligas.

Protonų siurblio inhibitoriai: šie vaistai, tarp kurių yra omeprazolis, lansoprazolis ir ezomeprazolis, naudojami refliuksui gydyti (gastroezofaginio refliukso liga, dažnai vadinama rėmeniu). Jie ne tik sutrikdo vitamino B12 absorbciją (o tai didina depresijos riziką), sutrikdo detoksikaciją, bet ir sukelia neurologinių sutrikimų. Protonų siurblio inhibitoriai taip pat skatina bakterijų vešėjimą plonojoje žarnoje, o tai lemia maisto netoleravimą ir lėtinį uždegimą.

Natūralūs įprastinių vaistų nuo skausmo pakaitalai

Žemiau rasite žaliąją vaistinėlę, kurią būtina turėti; tai – žoliniai preparatai, kuriuos galima vartoti po vieną ar derinius, jei norite išvengti nereikalingo nesteroidinių riešuždegiminių

vaistų vartojimo dėl skausmo ar uždegimo. Taip apsaugosite žarnyną ir detoksikacijos sistemą. Jei norite išvengti nereikalingo antibiotikų vartojimo, valgykite 8–10 visų vaivorykštės spalvų daržovių ir uogų per dieną, gerkite kasdieninį sudėtinį vitaminų preparatą ir naudokite žemiau nurodytas žoleles bei papildus (žr. 190 p.) imuninei sistemai stiprinti.

Paracetamolis: žaloja švelnią skrandžio gleivinę ir gali sukelti kraujavimą iš virškinimo trakto, taip pat sutrikdyti žarnyno sveikatai reikalingų mitybinių medžiagų absorbciją. Be to, tai viena iš svarbiausių kepenų pažeidimo priežasčių Jungtinėse Valstijose. Jis išsekina vienos iš svarbiausių organizmo detoksikuojančių medžiagų – gliutationo – atsargas.

Atsikratykite blogųjų bakterijų

Jei kaupiasi dujos, pučia pilvą, dažnai viduriuojate, patiriate disbiozės ar bakterijų suvešėjimo plonojoje žarnoje simptomus, aprašytus žarnyno sutrikimų klausimynuose, atėjo laikas atsikratyti blogųjų bakterijų. Žoliniai preparatai labai veiksmingai šalina nedraugiškų bakterijų vešėjimą, įskaitant ir plonojoje žarnoje. Veiksmingiausi iš jų – auksašaknės (ar kitos berberino turinčios žolelės), česnakai ir esenciniai raudonėlių, čiobrelių ar šalavijų aliejai. Žolinių preparatų kompanijos siūlo ir šių žolelių derinius (žr. „Šaltiniai“ 337 p.). Pasirinktą preparatą gerkite pagal instrukcijas, preparatus reikia vartoti mažiausiai keturias, galima ir iki aštuonių savaičių. Šių preparatų negalima vartoti nėštumo metu, o jeigu žindote kūdikį, atsiklauskite akušerės ar gydytojo.

Kartais pradėję naikinti blogąsias bakterijas žmonės pasijunta blogiau, ypač mieliagrybius

arba vadinamąsias Candida, kadangi žūdami šie mikroorganizmai išskiria chemines medžiagas, kurios patenka į žarnyną ir kraujotaką ir gali sukelti nemalonius „išmirimo“ simptomus. Dažniausiai pasireiškia:

– skausmai,

– sutrikęs mąstymas,

– vidurių užkietėjimas,

– viduriavimas.

Jeigu simptomai nesunkūs, tiesiog gerkite daugiau vandens ir laukite, kol praeis. Dažniausiai negalavimai trunka kelias dienas. Jei simptomai intensyvesni, kiekvieną dieną gerkite mažiausiai aštuonias stiklines vandens, pasirūpinkite kasdieniu tuštinimusi ir vartokite N-acetilo cisteiną (žr. žemiau), po 300 mg tris kartus per dieną, kad sustiprintumėte detoksikaciją. Jeigu simptomai trunka ilgiau nei tris dienas arba juos lydi kiti nerimą keliantys ir anksčiau neaprašyti simptomai, greičiausiai tai nėra bakterijų išmirimo simptomai, o susirgote kokia nors kita liga, pavyzdžiui, gripu ar kokia infekcija; jei reikia, kreipkitės medicininės pagalbos.

PAKEISKITE

Čia pateiksiu papildus, kurie stiprina tai, ką organizmas atlieka po kiekvieno valgio, bet kartais negali padaryti tinkamai: pagaminti ir išskirti virškinimo fermentų bei skrandžio rūgšties.

Pakeiskite virškinimo fermentus ir gerinkite skrandžio rūgšties išsiskyrimą

Virškinimo fermentai padeda, jei išmatose pastebėjote nesuvirškinto maisto, kaupiasi dujos ar vargina pilvo pūtimas po valgio. Šie papildai geriami prieš kiekvieną valgį, nes būtent tuo metu organizmas natūraliai pradeda išskirti virškinimo fermentus.

Skrandžio rūgšties išsiskyrimą gerinkite šiomis priemonėmis:

– Kartumynais virškinimuiΘ gerinti prieš kiekvieną valgį. Šią priemonę skiriu dažniausiai. Galima vartoti ir vieną ar du šaukštus obuolių sidro acto su vandeniu prieš valgį vieną ar du kartus per dieną;

– Betaino chloridu, pradedant nuo vienos tabletės valgio pradžioje (tabletėje dažniausiai yra 650 mg preparato), dozę didinant iki trijų tablečių per dieną prieš valgį (negerkite šio preparato, jei vartojate antacidus, ir pasitarkite su šeimos gydytoju, jei turite opų). Jei skrandžio srityje pajuntate deginimą, sumažinkite dozę iki vienos tabletės per dieną. Kai organizmas ims gaminti daugiau skrandžio rūgšties, dozę galima bus padidinti. Gerkite vieną ar du mėnesius.

Jei vargina refliuksas, gerkite deglicirintą saldymedįΘ, nuo vienos iki trijų kramtomų tablečių ar kapsulių per dieną tarp valgių, jei reikia – prieš miegą. Cinko karnozinas, 30 mg per dieną, padeda išgydyti skrandžio uždegimą.

PASĖKITE IŠ NAUJO

Nepakanka atsikratyti blogųjų bakterijų; žarnyną reikia papildyti gerosiomis. Tam naudinga valgyti laktoze fermentuotus produktus bei skaidulas ir vartoti probiotikus.

Atkurkite žarnyno florą

Pamaitinkite gerąsias bakterijas:

– Valgykite tamsias lapines daržoves, mažiausiai du puodelius su dviem valgiais per dieną, ir vieną porciją fermentuotų daržovių kartą per dieną, kad žarnyne vešėtų gerosios bakterijos. Jei norite puikios žarnyno sveikatos, tai reikėtų daryti kasdien ir visą gyvenimą, bent jau pasiryžkite tam visą laikotarpį, kol taikote SOS sprendimus.

– Sveikos skaidulos, gaunamos iš įvairių augalinių šaltinių, – geriausias maistas sveikam mikrobiomui. Dauguma mūsų vartojame mažiau nei pusę rekomenduojamų 25–38 g skaidulų. Jei žarnyno flora nebus pamaitinta, bakterijos ims valgyti svarbų apsauginį gleivinį žarnyno gleivinės sluoksnį, o tai sukels uždegimą ir pralaidų žarnyną. Kasdien bent su dviem valgiais suvalgykite du puodelius skaidulų turinčių daržovių ir papildykite mitybą dviem šaukštais šviežiai maltų linų sėmenų.

– Gerkite probiotiką, kuriame yra 10 milijardų kolonijas formuojančių vienetų ir įvairių Lactobacillus ir Bifidobacterium rūšių. Tai padės atkurti žarnyno floros pusiausvyrą ir žarnyno barjerines funkcijas. Rekomenduoju gerti probiotikus kasdien du mėnesius, o tuomet, jei manote, kad probiotikas jums naudingas, dozę sumažinti ir gerti kelias dienas per savaitę. Kartais žmonėms su sunkia disbioze ar bakterijų suvešėjimu plonojoje žarnoje probiotikai sukelia dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą. Jei taip nutinka, nutraukite probiotiko vartojimą, laikykitės skyrelyje „Atsikratykite blogųjų bakterijų“ pateikiamų rekomendacijų maždaug 4–6 savaites, o probiotikus vėl pradėkite gerti po dviejų savaičių pradėjusi gydymą, nes tuo metu greičiausiai jau galėsite be problemų juos toleruoti. Jeigu probiotikai vis tiek sukelia simptomų, bandykite kitokį preparatą mažiausia įmanoma doze arba pradėkite vėl vartoti probiotiką, kai keturias savaites taikysite

„Atsikratykite blogųjų bakterijų“ skyrelyje pateikiamas rekomendacijas.

– Prebiotikai – tai krakmolai, įskaitant česnakuose, svogūnuose, smidruose, bulvinėse saulėgrąžose ir avižose randamus fruktooligosacharidus ir maumedžiuose – arabinogalaktanus (vartojami papildais). Šie krakmolai – žarnyno floros maistas. Vartojama 4–10 g per dieną. Žarnynui gydyti skirtuose preparatuose dažnai yra prebiotikų derinių.

TAISYKITE

Dabar sužinosite, kaip gydyti virškinimo sistemos gleivinę ir sumažinti žarnyno pralaidumą, numalšinti uždegimą, pagerinti mitybinių medžiagų absorbciją ir sukurti sveiką ekosistemą, kurioje gali klestėti sveikas mikrobiomas.

Gydykite žarnyno gleivinę ir pralaidų žarnyną

Žarnyno gleivinė atsinaujina per maždaug 5 dienas. Šie papildai ir žolelės gali paskatinti gijimo procesą ir panaikinti žarnyno pralaidumą:

– Ciberžolės šaknis, vaistinės svilarožės šaknis ir deglicirintas saldymedisΘ – veiksmingiausiai žarnyno gleivinę gydančios žolelės. Ciberžolių dozė – nuo 2 iki 10 g miltelių per dieną, o šviežios ciberžolės šaknies galima dėti į glotnučius.

– Cinkas – labai svarbus mineralas, padedantis palaikyti glaudžiąsias žarnyno jungtis, slopinantis gleivinės uždegimą, gydantis skrandžio opas. Geriausia forma – cinko karnozinas, tačiau galima vartoti ir kitas formas. Gerkite 30 mg per dieną.

– L-gliutamino milteliai – tai aminorūgštis, kuri maitina ir gydo žarnyno gleivinę. Gerkite 5–10 g miltelių du kartus per dieną iki 3 mėnesių.

– Antioksidaciniai vitaminai A, C, E ir mineralas selenas reikalingi sveikai žarnyno gleivinei; jų galima rasti daugumoje kokybiškų sudėtinių vitaminų preparatų (žr. „Šaltiniai“ 337 p.). Taip pat būtinai valgykite daug antioksidantų turinčių daržovių, riešutų ir sėklų.

MAŽINKITE UŽDEGIMĄ, STIPRINKITE IMUNITETĄ, KOVOKITE SU SLAPTOMIS INFEKCIJOMIS

Jūsų imuninė sistema atlieka milžinišką darbą, rūšiuodama savus ir nesavus, kad apsaugotų jus nuo įsibrovusių bakterijų, virusų ir kitų mikroorganizmų. Atsidūrus SOS situacijoje, imuninė sistema nebegali tinkamai suprasti žinučių: gali pernelyg stipriai įsijungti uždegimą skatinantys signalai arba sutrikti gebėjimas juos išjungti. Sureguliuoti imunitetą labai svarbu norint išvengti SOS situacijų ir būtinas norint išlaikyti atsparumą slaptoms infekcijoms, tiems virusams (ypač Epstein-Barro), kurie daug metų gali nebyliai tūnoti organizme ir suaktyvėti veikiant stresui. Suaktyvėjusios infekcijos pasireiškia nuovargiu, skausmais, sutrikusiu mąstymu ir gali būti susijusios su autoimuninėmis ligomis. Kortizolio ritmo atkūrimas taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą, kad ji galėtų atskirti savą nuo svetimo ir tinkamai reaguoti į signalines žinutes.

Jei esate SOS situacijoje, organizme būtinai siautėja koks nors uždegimas, todėl aš rekomenduoju gerti kurkuminoΘ, žaliosios arbatos ekstraktoΘ, N-acetilo cisteino (NAC)Θ papildus ar jų derinius (žr. „SOS sprendimai: priešuždegiminės žolelės ir papildai“) mažiausiai kelias savaites, kol taikote ir kitus SOS sprendimus. O jeigu pastebėsite būklės pagerėjimą, tęskite šių papildų vartojimą dar tris–šešis mėnesius.

Atminkite, kad Hašimoto tiroiditas išsivysto dėl imuninės sistemos reguliavimo sutrikimų ir skydliaukės pažeidimo, tai nėra vidinė pačios skydliaukės problema, todėl uždegimo nugesinimas ir imuniteto reguliavimas – viena svarbiausių strategijų, gydant Hašimoto tiroiditą. Be to, svarbu pašalinti šių sutrikimų priežastis, kad jos nebekurstytų autoimuninių reakcijų ir nesukeltų kitų autoimuninių ligų. Jeigu klausimynuose apie imuninę sistemą ir uždegimą surinkote daug balų, perskaitykite atitinkamus skyrelius ir kasdien vartokite lentelėje „SOS sprendimai: žolelės ir papildai imunitetui stiprinti“ nurodytus papildus, taip pat lentelėje „SOS sprendimai: priešuždegiminės žolelės ir papildai“ nurodytus preparatus:

– probiotikas su Lactobacillus padermėmis,

– cinkas,

– vitaminas D.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.