Purvo gydyklų išgarsintas Šiaurės Rytų perlas – atgauti jėgų čia plūsta žmonės iš visos Lietuvos

Unikalūs gamtos ištekliai jau nuo seno vilioja žmones į gilia istoriją turintį gamtos kampelį – Likėnus. Šiaurės Rytų perlu vadinamą gyvenvietę išgarsino mineraliniai vandenys ir gydomasis purvas, naudojami gydomosioms procedūroms atlikti.

Holoterapijos kambarys.
Holoterapijos kambarys.
Ugnė Dikčiūtė.
Ugnė Dikčiūtė.
Likėnų vandens procedūros.
Likėnų vandens procedūros.
Peloidoterapija.
Peloidoterapija.
Likėnų purvas.
Likėnų purvas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 11:00 AM, atnaujinta Apr 15, 2024, 12:37 PM

Dar tarpukario Lietuvoje Likėnuose suklestėjo sanatorija, atstatytos gydyklos. XX 4 deš. užvirė statybos darbai, o 1938-aisiais atidaryta pirmoji bendroji sanatorija Lietuvoje, davusi pradžią Likėnų sanatorijos istorijai.

Garsas apie Likėnus sklinda iš lūpų į lūpas

Daugiau nei 40 metų Likėnuose besidarbuojantis gydytojas reabilitologas Edmundas Vileikis sako, kad Respublikinei Panevėžio ligoninei priklausanti gydymo įstaiga atsinaujino ir sušvito naujomis spalvomis.

„Mūsų bazė gražėja, dabar kaip tik tvarkomi takai. Administracija Panevėžyje deda pastangas, rūpinasi tiek gydyklomis, tiek paslaugų kokybės gerinimu. Galiu pasidžiaugti, kad Likėnų reabilitacijos ligoninė prikeliama šiuolaikiškam gyvenimui“, – sakė E.Vileikis.

Jis užsiminė, kad pacientų laukia inovacijos – planuojama, kad netolimoje ateityje ligoninę pasieks dar daugiau modernios įrangos, pacientams bus pasiūlytos naujos procedūros.

Į Likėnus jėgų atgauti atvyksta žmonės po insultų, čia taip pat gydomi pacientai po įvairių – stuburo išvaržos, peties, kelio, klubo endoprotezavimo – operacijų.

„Pacientai būna įvairialypiai, bet esame prisitaikę prie visų poreikių. Apie mus sklinda ir daugėja pacientų, kurie pasigydyti atvyksta savo iniciatyva, žinoma, su gydytojo siuntimu“, – pasakojo E.Vileikis.

Jis priminė, kad Respublikinė Panevėžio ligoninė prieš kelis metus atgavo mineralinio vandens gręžinius, kurių ištekliais pasivaišinti gali visi Likėnų pacientai. Tvirtesni patys nužingsniuoja iki mineralinio vandens biuvetės, gurkšteli, o sunkesnės sveikatos ligoniams mineralinį vandenį atneša ligoninės darbuotojai.

Vasarą užsuka Biržų krašto gyventojai, panorę atsigaivinti ar apsirūpinti organizmui vertingais mikroelementais. Aukštos mineralizacijos (6,59 g/l) vanduo pasižymi ypatingomis savybėmis, kurios neturi analogų.

E.Vileikis pastebėjo, kad į Likėnus plūsta ne tik Panevėžio regiono gyventojai, čia apsilanko pacientai iš įvairių Lietuvos kampelių.

„Jie pasakoja, kad Likėnus pasirinkti paskatino čia besigydžiusių artimųjų geri atsiliepimai. Šiais laikais žmogus turi galimybę pats pasirinkti ir gydytoją, ir ligoninę“, – paaiškino E.Vileikis.

Kuo ypatingas Likėnų gydomasis purvas?

Likėnų reabilitacijos ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Ugnė Dikčiūtė pasakojo, kad gydomąjį Likėnų purvo poveikį nulemia 3 aplinkybės.

„Kadangi purvas yra uždedamas ant žmogaus kūno, gaunasi mechaninis poveikis, sukuriamas spaudimas. Taip yra šiluminis ir cheminis poveikiai. Purve esantys junginiai pereina odos barjerą, organizmas gali juos pasisavinti.

Likėnų purvas išskirtinis tuo, kad jame gausu sulfitų ir geležies. Kartu yra natrio, magnio, kalcio, vario ir kitų organizme naudojamų medžiagų“, – paaiškino U.Dikčiūtė.

Likėnuose įprastą purvo terapiją papildo procedūros, kai pasitelkiamas elektros srovės poveikis. Gydomasis purvas pasižymi geru elektros laidumu, todėl, kai juo praeina elektros srovė, purve esančios mineralinės medžiagos aktyviau įsiskverbia į kūną per odos poras.

„Dedasi du elektrodai – anijonas ir katijonas ir paleidžiama elektros srovė. Pacientai jaučia lengvą dirginimą, vieniems tai primena skruzdėlyčių bėgiojimą, kitiems – adatėlių badymą. Molekulės juda nuo vieno elektrodo prie kito ir taip yra pagerinamas purve esančių medžiagų patekimas į organizmą“, – pasakojo U.Dikčiūtė.

Gydomasis purvas pasižymi plačiomis pritaikymo galimybėmis, juo gydomos judamojo – atramos aparato ligos (lėtiniai artritai, deformuojančios artrozės, Bechterevo liga, osteochondrozė, raumenų ir raiščių pažeidimai), periferinės ir centrinės nervų sistemos ligos (radikulitas, Reino liga, po stuburo diskų pašalinimo operacijų, esant liekamiesiems reiškiniams po uždegiminių, trauminių galvos smegenų pažeidimų), virškinamojo trakto ligos (opaligė, gastritas, kolitai, hepatitai) ir kitos ligos (arterinė hipertenzija, lėtinė pneumonija, odos ligos). Įvairios gydomojo purvo procedūros atliekamos ir vaikams, ypač po traumų, varginamiems lėtinių ligų, sergantiesiems cerebriniu paralyžiumi.

Gydomojo purvo procedūros gali būti įvairios. Dažniausiai vienos procedūros trukmė yra apie 15 – 20 min., po to 48 val. vyksta biocheminis poveikis. Todėl procedūros atliekamos kas antrą dieną. Rekomenduojama atlikti visą gydomojo purvo procedūrų kursą (10 – 15 kartų), kad būtų ryškus gydomasis poveikis.

Ligoninė arčiau namų

Tačiau nevertėtų reabilitacijos ligoninės painioti su spa salonu. Gydymo pagrindas – mankštos, kurios stiprina raumenis, padeda padidinti judesių amplitudę.

„Pacientai atlieka fizinę reabilitaciją, o kitos procedūros eina šalia ir padeda sumažinti tokius simptomus kaip skausmas ir uždegimas. Žmogus į mankštas privalo pats aktyviai įsitraukti, o tos procedūros jį atpalaiduoja“, – pastebėjo U.Dikčiūtė.

Sveikatingumui būtinos mankštos reikalauja pastangų, bet Likėnuose pacientams patinka.

„Vienas dalykas, personalas yra labai draugiškas ir malonus. Kitas dalykas, lyginant ambulatorines reabilitacijas, kurios yra didesniuose miestuose, kur, pavyzdžiui, nėra gydomojo purvo, turime platesnį procedūrų pasirinkimą.

Dar vienas aspektas – Panevėžio krašto gyventojams aktualus atstumas. Pacientus gali aplankyti artimieji, o ambulatoriškai gydomiems ligoniams patiems paprasčiau atvykti“, – akcentavo U.Dikčiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.