Saulės daroma žala odai: gydytoja atskleidė, kaip nuo to apsisaugoti, ir pateikė alternatyvą

Sparčiai šylantys orai skatina vis daugiau laiko praleisti gryname ore. Pasivaikščiojimai saulės atokaitoje pajūryje, pažintiniame take ar netgi mieste gali būti žalingi mūsų odai. Norint išvengti nemalonių potyrių, kuriuos gali iššaukti saulės išskiriami ultravioletiniai spinduliai, svarbu tinkamai paruošti odą. Apie tai, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, norint išvengti nemalonių pojūčių pataria gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė.

Saulės daroma žala odai: gydytoja atskleidė, kaip nuo to apsisaugoti bei pateikė alternatyvą.<br> 123rf nuotr.
Saulės daroma žala odai: gydytoja atskleidė, kaip nuo to apsisaugoti bei pateikė alternatyvą.<br> 123rf nuotr.
Saulės daroma žala odai: gydytoja atskleidė, kaip nuo to apsisaugoti bei pateikė alternatyvą.<br> 123rf nuotr.
Saulės daroma žala odai: gydytoja atskleidė, kaip nuo to apsisaugoti bei pateikė alternatyvą.<br> 123rf nuotr.
Inga Kisielienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Inga Kisielienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 11:00 AM, atnaujinta May 22, 2024, 11:22 AM

Nors saulės spinduliuotė turi begalę teigiamų savybių, skatinančių vitamino D gamybą, stiprinančių imunitetą ir gerinančių nuotaiką, tačiau tinkamai neparuošiant odos bei laiko saulės atokaitoje leidžiant per daug – tai gali tapti žalinga.

„Norint tinkamai apsisaugoti nuo saulės išskiriamų ultravioletinių spindulių, svarbu įsivertinti, kodėl ir kiek mums iš tiesų reikia saulės“, – šyptelėdama pokalbį pradeda gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė.

Ultravioletiniai spinduliai, pasak gydytojos, yra trijų tipų – A, B ir C. A ir B spinduliai, pasiekę mūsų odą, gali sukelti plika akimi matomus nemalonius padarinius, kuriuos panaikinti gali būti sudėtinga.

„A ultravioletiniai spinduliai, pasiekę kūną, gali patekti į giliausius odos sluoksnius. Šie spinduliai iššaukia odos senėjimo procesus – didina raukšlių kiekį, skatina odos elastingumo pokyčius, pigmentinių dėmių susidarymą bei keičia ląstelių DNR ir, esant labai dideliam jų kiekiui, sukelia piktybinius darinius. Šiek tiek trumpesni yra B spinduliai. Patekę ant odos paviršiaus jie sukelia nudegimus, dirgina odą bei, kaip ir A ultravioletiniai spinduliai, gali sulelti vėžinius susirgimus. C spinduliai yra sulaikomi ozono ir mūsų organizmo nepasiekia“, – apie saulės spinduliuose tykančius pavojus pasakojo ji.

Ultravioletiniai spinduliai mus pasiekia ne tik laiką leidžiant lauke, bet ir saulės atokaitoje, važiuojant automobiliu ar leidžiant laiką namuose. Būtent todėl prieš kiekvieną išėjimą į lauką yra be galo svarbu tinkamai paruošti odą ir ją apsaugoti nuo žalingo spindulių poveikio.

„Prieš einant į lauką yra be galo svarbu tinkamai paruošti odą – tempti ją saulės apsaugą turinčiais kremais. Nepamiršti saulės akinių, vaikštant ir jaučiant saulės dirginimą – tas vietas dengti drabužiais ar dar tepti kremu nuo saulės“, – pasakojo gydytoja dermatovenerologė.

Nudegus ir neturint galimybės įsigyti odą raminančio kremo, gydytoja dermatovenerologė teigia, kad pirminę pagalbą gali suteikti ir liaudiškos priemonės.

„Liaudiškų patarimų, kaip kovoti su per ilgo deginimosi saulėje pasekmėmis, yra begalė, tačiau visų svarbiausia yra odą vėsinti bei drėkinti. Tą padaryti gali vėsi vonia. Svarbu joje ilgai negulėti, kadangi smarkiai sudirgusi oda gali tapti dar labiau pažeidžiama. Odą galima vėsinti drėgnais, šaltais kompresais, į ploną rankšluostį suvyniotais ledukais. Tačiau svarbu jų taip pat ilgai nelaikyti.

Juntamą skausmą galima malšinti įprastomis tabletėmis nuo skausmo, kurias kiekvienas galite rasti savo vaistinėlėje. Nuo nudegimų gelbėja alijošiaus, dekspantenolio preparatai, kurie yra skirti nuraminti sudirgusią bei pažeistą odą ir skatina regeneraciją“, – patarimais dalijosi Inga Kisielienė.

Kaip alternatyvą, norint išvengti nemalonių pojūčių bei odą negrįžtamai pakeičiančių ultravioletinių spindulių poveikio, gydytoja dermatovenerologė užsimena apie sparčiai populiarėjančias savaiminio įdegio priemones. Tokio tipo priemonės, pasak Ingos Kisielienės, ne tik kaipmat suteikia tolygų įdegį, tačiau ir kur kas mažiau kenkia odai.

„Savaiminio įdegio priemonėse yra tam tikros sudedamosios dalys, kurios reaguoja su mūsų raginio sluoksnio ląstelėmis ir taip suteikia norimą odos spalvą. Tai yra puiki alternatyva žmonėms, kurie akimirksniu nori tobulo įdegio. Daugeliui teiraujantis ar geriau yra rinktis dirbtinį, ar natūralų įdegį, tai kur kas saugiau yra dirbtinis.

Tačiau žmogus niekuomet nėra apsaugotas nuo netinkamos reakcijos į šias priemones. Jautresnius ar alergiškus vienoms ar kitoms medžiagoms gali išberti bei sukelti alerginę reakciją, tačiau tai pasitaiko gana retai“, – šyptelėjo pokalbį baigdama gydytoja dermatovenerologė Inga Kisielienė.

Produktai, padėsiantys apsaugoti odą nuo žalingų saulės spindulių bei išlaikysiantys tobulą įdegį

Tinkamai nepasirūpinus bei skaudžiai nudegus saulėje reikia kiek įmanoma labiau vėsinti ir drėkinti sudirgusią odą. Tokiai odos būklei puikiai tinka ekobiologiškas ir maksimaliai odą drėkinantis kremas „Bioderma Photoderm gel creme“. Gaivinanti gelinio kremo tekstūra neapsunkina odos, ilgam palaiko odos drėgmę, ramina sudirgusią odą bei suteikia komforto pojūtį. Rekomenduojama šį kremą ant odos tepti netgi nuraminus sudirgusią odą, kadangi jis padeda ilgiau išlaikyti natūralų įdegį.

Norint turėti tobulai įdegusį kūną negaištant laiko deginantis saulės atokaitoje, „Bioderma Photoderm“ siūlo puikią alternatyvą. Palaipsniui suteikiančias tolygų, natūraliai atrodantį įdegį, kurios ne tik kiek patamsins odos spalvą, bet ir nedažys drabužių bei, skirtingai nei kitų prekės ženklų priemonės, neskleis nemalonaus kvapo. Vos tik pasitepus kremu galima pajusti, kad oda iškart atrodo sausa. Įdegiui įsigėrus – nelieka dryžių, o oda atrodo švytinti ir kur kas gražesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.