Kenčiate nuo nevaisingumo? Nusimaukite aptemptas trumpikes

Tokie atvejai, kad gyvenant su vienu partneriu moteriai teko gydytis nevaisingumą, o su kitu – nevaisingumo kaip nebuvę, nėra reti. Tokius atvejus analizavusi ginekologė Vaiva Eringytė įsitikinusi, kad negalima lyginti vieno ar kito partnerio. Juk vyras vyrui nelygu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:33 PM

„Nepažinodama iš natūralaus meilės proceso gimusio kūdikio tėvo galiu jį gana tiksliai apibūdinti. Tai tikrai sveikas žmogus. Greičiausiai sportuoja, bet saikingai, nes per didelis sportas kenkia tiek vyrų, tiek moterų vaisingumui. Šaunusis tėtis nėra nutukęs. Jis nevartoja vaistų, alkoholio, narkotikų, nerūko ir moka valdyti stresą. Žinome, kad visos šios blogybės mažina vyrų vaisingumą“, – patikino V.Eringytė.

Ginekologė taip pat pabrėžė, kad vyrų vaisingumui kenkia apsinuodijimas gyvsidabriu, sunkiaisiais metalais arba darbas su radioaktyviosiomis medžiagomis. „Galiu lažintis, kad vaisingas vyras nenešioja aptemptų apatinių kelnių, nesivolioja karštose voniose ir nesikaitina be saiko įvairiose pirtyse, nuolat nevažinėja dviračiu. Visi šie išvardyti lyg ir mažmožiai vis dėlto slopina vyrų vaisingumą. Dar tiksliau apibūdindami sveiką žmogų tikrai žinome, kad jis neserga chlamidioze, gonorėja, nes, sergant šiomis ligomis ir nesigydant, dažniausiai neįmanoma būti vaisingam“, – dėstė ginekologė.

Nepažindama nenatūralaus proceso metu, t.y. pagalbinėmis apvaisinimo technologijomis, sukurtų dvynių tėvo, gydytoja tik pateikė kelis dažnesnius atvejus, dėl ko vyras gali būti nevaisingas. Gal jo spermoje nebuvo spermatozoidų arba jų buvo per mažai, gal spermatozoidai galėjo būti nejudrūs, morfologiškai pakitę. Gal nevaisingas žmogus buvo patyręs lyties organų traumą ar vaikystėje sirgęs kiaulyte, kurios komplikacija buvo sėklidžių uždegimas, gal turi įgimtą lyties organų patologiją, gal išsiplėtusios mašnelės venos ar sutrikusi ejakuliacija dėl diabeto, gal kenčia nuo genetinių, autoimuninių, endokrininių ligų, hipertonijos, depresijos, cholesterolio kiekio padidėjimo.

„Kalbėdama apie nevaisinguosius, su visa pagarba medicinos mokslo pažangai visuomet prasitariu, ar tikrai verta taip skubiai griebtis pagalbinių apvaisinimo technologijų, jei gamta tuos žmones apribojo nuo galimybės susilaukti palikuonių, ypač kai tai nutinka dėl genetinių ligų?“ – svarstė V.Eringytė.

Neatmestina, kad šeimos pagausėjimo ilgai nesulaukiama ir dėl psichologinių priežasčių. Yra moterų, o gal ir vyrų, kurie sako, kad nori susilaukti palikuonių, o iš tikrųjų dvasiškai patys su savimi konfliktuoja, nes tam pastojimui priešinasi visa savo esybe, yra nepasirengę, tiesiog vis dar nesubrendę tėvystei.

Nepažinę nevaisingųjų, daug kas neįsivaizduoja, kiek jie turi psichologinių problemų. Juk tokiu atveju neretai prarandama savivertė, kai negali būti tikras visuomenės narys, auginantis ir auklėjantis savo vaikus.

Dauguma nevaisingų moterų atsiduria ties depresijos riba, pyksta ant viso pasaulio už tokią savo negalią. Sveikiesiems, o ypač labai jauniems, nepažįstamas lytinės disharmonijos pojūtis, kai lytiniais santykiais bjaurimasi, kai nėra orgazmo arba jis nestiprus. Ta lytinė disharmonija aplanko dėl atimtos galimybės kurti gyvybę.

Kiek šeimose kyla konfliktų gyvenant su impotentais ar potencijos sutrikimų turinčiais partneriais? Kaip greitai gali pastoti, jei būdama visiškai sveika santykiauji retai arba nekokybiškai? Juk naujos gyvybės dovana neįteikiama dėl nepakankamo meilės jausmo.

Ilgai nepastojant kyla stresas dėl to, jog imi susitaikyti, kad negalėsi sūpuoti palikuonių. Dėl streso dar labiau stiprėja nevaisingumo procesas lytinių ląstelių lygmeniu. O vaisingi draugai, patarėjai nevaisingumo klausimais tampa nepakenčiami, nes blogina ir taip jau blogą šeimos psichologinį klimatą.

Psichologinės priežastys sukelia partnerių nesuderinamumą, o tai dar labiau sunkina konflikto priežastis. Bet ar nevaisingumo gydymas vaistais pagimdžius neturi atoveikio – organizmas tarsi užvedamas ir moteris vėliau jau be gydymo gali pastoti?

„Juk net tapimas motina įsivaikinant kūdikį kartais psichologiškai nutraukia nevaisingumo įtampos būseną ir po to jau savaime pastojama nebesigydant“, – pritarė V.Eringytė.

Pagalbinio apvaisinimo metodas, padėjęs šeimai susilaukti dvynukų, motinystės jausmui tikrai nepakenkė. Bet skiriami vaistai kiaušialąstes subrandina tik vienam ciklui. Todėl nereikėtų tikėti, kad kažkada vartoti vaistai veikia taip ilgai, kad moteris kitoje partnerystėje po keleto metų pastotų savaime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu