Kada antibiotikai būtini, o kada jais tik griauname sveikatą?

Tėvai dažnai nuogąstauja: ar tokie stiprūs vaistai, kaip antibiotikai, yra būtini? Galbūt sunegalavęs vaikas pasveiktų gerdamas žolelių arbatą ar homeopatinius vaistus? Visgi gydytojai įsitikinę – yra daug situacijų, kuomet antibiotikai yra vienintelė išeitis, kad būtų išgelbėta vaiko gyvybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Jan 13, 2015, 10:19 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:21 AM

Svarbu stebėti, kaip vaikas jaučiasi

Santariškių Vaikų ligoninės vaikų ligų gydytoja doc. dr.Virginija Žilinskaitė sakė, kad tėvų baimė dėl antibiotikų vartojimo ir imuniteto naikinimo dažnai būna nepagrįsta. Antibiotikai yra būtini, kai vaikas suserga sunkia bakterine infekcija. Uždegimas pasireiškia įvairiais požymiais. Net jei bakterinis uždegimas nėra sunkus ir vaiko organizmas pats gali kovoti su bakterija, vis vien vaiką būtina parodyti gydytojui. Juk būna ir taip, kad sunkios bakterinės infekcijos pradžioje antibiotikus būtina pradėti vartoti nedelsiant.

Ketverių metukų Austėjos mama Laura sako, kad antibiotikus mergytei teko gerti gana dažnai pirmaisiais darželio lankymo metais. „Kaip ir dauguma tėvų, bijojome, kad mergytei pradėjus lankyti darželį, ji dažnai sirgs įvairiomis ligomis. Dažniausiai gydytoją į namus kviesdavau, kai dukrai pakildavo aukšta temperatūra – virs 39 laipsnių. Gydytoja nustatydavo bakterinį gerklės uždegimą ir rekomenduodavo vartoti antibiotikus. Jie šiek tiek silpnino organizmą, tačiau dukrai pasveikus, vėl viskas būdavo gerai“, – pasakojo Laura. Tiesa, moteris kartą buvo ir labai išsigandusi, kai dvimetei Austėjai pakilo aukšta temperatūra ir mergytė buvo labai vangi, skundėsi, kad skauda pilvuką. Tėvai nedelsiant ją nuvežė į polikliniką. „Baiminomės meningokokinės infekcijos. Nuvykus į priimamąjį vakare, tyrimų neatliko, bet vėl nustatė gerklės uždegimą. Tuomet taip pat gydėmės antibiotikais“, – prisiminė mama.

Gydytoja V.Žilinskaitė sakė, kad karščiavimas ir yra pagrindinis požymis, rodantis, kad vaiko organizme prasidėjo uždegimas, o kas tą uždegimą sukėlė – bakterija ar virusas, nustatyti padėtų kiti požymiai. Pavyzdžiui, svarbu stebėti, kaip vaikas jaučiasi. Pakilus temperatūrai vaikas, žinoma, jausis blogai, tačiau sugirdžius paracetamolio arba ibuprofeno vaikas turėtų pasijusti geriau. Tuomet reikia įvertinti, kaip vaikas jaučiasi sumažėjus temperatūrai. Jei jis pradeda žaisti, yra aktyvus, nori judėti, gerti, valgyti – tai požymis, kad vaikui pagerėjo.

Susirūpinti būtina, jei sumažėjus temperatūrai vaikas vis tiek nenori gerti, žaisti, yra vangus, mieguistas. Tokiu atveju gydytoją kviesti reikia nedelsiant, jis įvertins daugiau požymių, jei reikės, atliks tyrimus, kurie suteiks daugiau informacijos. Nereikia bijoti ir vaiko vežti į polikliniką patiems, kai vaikui sugirdyti vaistai nuo temperatūros – taip tikrai nepakenksite.

Tuo tarpu trijų vaikų mamos Kristinos manymu, dažnai duoti vaikams antibiotikų – didelė klaida. „Susirgus vaikams stengiuosi juos gydyti natūraliais preparatais, nesuprantu tų tėvų, kurie skuba pas gydytojus ir prašo, kad jų vaikams paskirtų antibiotikų! Juk mes atsakingi už savo vaikų imuniteto formavimąsi“,- sakė Kristina.

Gydytoja V.Žilinskaitė informavo, kad paties vaiko kova su infekcija formuoja imunitetą, organizmas susipažįsta su infekcijų sukėlėjais ir pats mėgina juos sudoroti. Bet atskirti, ar vaikas pats susidoros be antibiotiko, tėvai negali. Pavyzdžiui, meningokokinė infekcija gali prasidėti kaip virusinė infekcija, galima pavėluoti gydant vaiką patiems, ir vaikas mirs nuo sepsio. „Būna situacijų, kai svarbi kiekviena valanda, tad jei vaikas karščiuoja ir yra vangus, geriausiai situaciją įvertins gydytojas, nereikia rizikuoti dėl vaiko sveikatos ir gyvybės“, – pabrėžė gydytoja.

Savigyda antibiotikais didina bakterijų atsparumą

Aštuonmečio Tado mama Simona teigia nesanti prieš antibiotikų vartojimą. „Nesakau, kad antibiotikus reikia vartoti vos vaikui pradėjus sloguoti, tačiau kai sūnus, būdamas penkerių, sunegalavo, bandžiau jį gydyti pati – ibuprofenu, vaistais nuo gerklės skausmo, – ir liga paūmėjo, tad gydytojas paskyrė ilgesnį antibiotikų kursą. Dėl šios priežasties dabar susirgus Tadui nevengiu paprašyti gydytojos antibiotikų. Žinoma, ji juos paskiria tik tuo atveju, kai šių vaistų tikrai reikia, tačiau buvo ir taip, kad turėdama likusių antibiotikų namuose, pakilus temperatūrai, sūnui daviau jų, ir jis pradėjo jaustis geriau“, – pasakojo Simona.

Pasak gydytojos V.Žilinskaitės, patys tėvai antibiotikų skirti negali, juos turi paskirti ligą nustatęs gydytojas. Antibiotikai yra vaistai, kuriuos reikia vartoti tam tikrą laiką, nes jis užmuša tą bakteriją, kuri sukėlė ligą. Tam, kad ji būtų sunaikinta, reikia paskirti konkrečią antibiotiko dozę ir ją gerti nustatytą laiką. Jei antibiotikų vartojimas, vaikui pasijutus geriau, bus nutrauktas, bakterija bus nuslopinta, bet nesunaikinta ir prisitaikiusi prie šių antibiotikų, o tai pavojinga. Ateityje ši bakterija gali sukelti pakartotiną ligą, kuri bus atspari tiems antibiotikams. Todėl jei buvo pradėtas antibiotikų vartojimas, juos reikėtų vartoti tiek laiko, kiek paskyrė gydytojas.

Gydytoja pastebėjo, kad naujų antibiotikų atrandama labai retai, todėl, pradėję jais piktnaudžiauti, mes padedame mikroorganizmams prisitaikyti ir tapti atspariems daugeliui antibiotikų, tad būtinas racionalus jų naudojimas. Svarbiausios taisyklės – jie turi būti skirti tik tada, kai yra būtini, svarbu skirti optimalią dozę ir gydymo trukmę.

Gydytojai antibiotikų neskiria be priežasties. Jei vaikas dažnai serga, pavyzdžiui, bakteriniu gerklės uždegimu, antibiotikų skirti reikėtų tik tuomet, kai vaikas serga sunkiai ir yra žinoma, kai tai ne viruso sukeltas uždegimas.

Dažnai sergantiems vaikams rekomenduojama stiprinti imunitetą. Gydytojos nuomone, imuniteto stiprinimui svarbiausi pagrindiniai dalykai – racionali mityba, poilsis, miego režimas, fizinis aktyvumas. Vaikas svarbiausius vitaminus turi gauti iš maisto, ne iš papildų. Sveiką gyvenimo būdą reikia formuoti nuo ankstyvos vaikystės.

Jei vaikas vis tiek gana dažnai serga, ypač pradėjęs lankyti darželį, gydytoja pataria neišsigąsti. Vaiko organizmas pradeda pažinti, kas yra infekcija. Dažna sloga kosulys, nesunkios ligos formuoja imunitetą. Susidurdamas su infekcija, organizmas mokosi, kaip ją pažinti, kaip su ja kovoti. Vartojant antibiotikus be reikalo, naikinami ir mums reikalingi mikroorganizmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.