7 pavojingiausi naktiniai košmarai

Kai kuriems iš mūsų miegas, užuot buvęs maloniu poilsiu, tampa poilsio priešingybe. Baimė, regis, tik ir tyko po pagalve, košmarai per naktį išvargina tiek, jog ryte jaučiamės dar labiau pavargę. Kokie yra patys pavojingiausi miego sutrikimai?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2015, 8:00 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:55 PM

1. Košmariški sapnai

8-10 proc. suaugusiųjų kenčia nuo naktinių košmarų. Košmariški sapnai aplanko kiekvieną naktį ir neleidžia gerai išsimiegoti. Mokslininkai mano, kad baisūs sapnai yra tikros žmogaus būsenos atspindys, tik daug kartų sustiprintas. Pavyzdžiui, jeigu sapnuojate žmogžudystę, labai tikėtina, kad kitą dieną būsite ypač agresyvūs, nes jausitės pavargę nuo aplinkinių žmonių.

2. „Sprogimo galvoje“ sindromas

Įsivaizduokite – vos tik padedate galvą ant pagalvės, ir išgirstate kurtinantį sprogimo, šūvio, kalnų griūties ar fejerverko garsą. Šis sindromas žmogui sukelia paniką. „Sprogimai“ gali kankinti ir užmiegant, ir naktį. Kai kurie nelaimėliai nuo tokio „žadintuvo“ priversti nubusti reguliariai. Mokslininkai iki šiol negali įminti šuo sutrikimo paslapties. Kartais „sprogimo galvoje“ sindromą lydi šviesos pliūpsniai – tai situaciją daro dar realistiškesnę.

3. Lunatizmas

Tai ypač pavojinga būsena, kai žmogus pats nesuvokia, ką daro, tai vyksta giliojo miego fazėje. Apie 15 proc. suaugusių žmonių gali miegodami atsikelti iš lovos ir atlikti kokius nors veiksmus – sėdėti, stovėti ar vaikščioti atmerktomis akimis ir net atsakinėti į paprastus klausimus. Pažadinti lunatiką labai sudėtinga, paprasčiau jį paguldyti atgal į lovą. Vaikščiojimo per miegus periodai paprastai tęsiasi ilgiau nei valandą, per tą laiką lunatikas gali sužeisti save ar aplinkinius – iškristi pro langą, suduoti tam, kas pasipainios po ranka. Iš ryto tokie žmonės nieko neprisimena.

4. Narkolepsija

Ši būsena pasireiškia staigiais nenugalimo mieguistumo priepuoliais dienos būdravimo metu. Įsivaizduokite, kad per audringą ginčą jūsų pašnekovas staiga užmiega, o po keleto minučių, lyg niekur nieko, toliau tęsia pokalbį. Kur kas baisiau, jeigu narkolepsijos priepuolis žmogų ištinka einantį per gatvę, leidžiantis laiptais ar vairuojant automobilį. Neretai narkolepsiją lydi haliucinacijos.

5. Miego paralyžius

Giliojo miego fazėje jūsų raumenys atsipalaiduoja, bet nubudus ir toliau lieka paralyžiuoti. Jūs viską suprantate ir matote aplinką, bet nepajėgiate net piršto pajudinti. Šią būseną lydi panika ir mirties baimė. Neretai žmonės mato haliucinacijas – raganą ar vaiduoklį galvūgalyje. Dažnai paralyžių lydi dusimas. Būtent šitas sutrikimas paaiškina pasakojimus apie demonus, dusinančius miegančius žmones, ar ateivius, grobiančius jų sielas.

6. Valgymo sutrikimas miegant

Žmones, kenčiančius nuo šio sutrikimo, miegant ištinka valgymo priepuoliai. tai nebūtų labai blogai, bet miegantis žmogus gali sau pakenkti – atsukti dujas, valgyti žalią mėsą, vietoj maisto vartoti visai nevalgomus daiktus. Būna žmonių, kurie per naktį išgeria didelius kiekius svaigalų, nors dienos metu turi blaivininkų reputaciją.

7. Naktinė seksomanija

Tai pats pikantiškiausias, bet ne mažiau sudėtingas miego sutrikimas. Ši liga gali pasireikšti tiesiog erzinančiais simptomais, pavyzdžiui, garsiomis ir aistringomis dejonėmis miegant. Kartais ji įgauna pavojingesnę formą, kai žmogus miegodamas imasi agresyvios masturbacijos. Seksomanija gali priversti atsisėsti ir į teisiamųjų suolą, nes pavyzdingą šeimos žmogų gali paversti žiauriu ir nepasotinamu prievartautoju. Teismų praktikoje žinoma atvejų, kai išprievartavimą įvykdė miegantis žmogus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.