Fizikai paaiškino, kaip balerinos formos bateliai kenkia kojoms

Didžiosios Britanijos Notingamo universiteto mokslininkai pirmą kartą ėmėsi tyrinėti fizikos dėsnius, susijusius su nagų augimu, ir išvedė matematinę formulę, leidžiančią įminti paslaptį, kodėl beveik visada nagas įauga ne ant kurio kito piršto, o ant kojos nykščio.

Balerinos formos bateliai labai glaudžiai suspaudžia kojų pirštus, ypač padidėja spaudimas nykščio nagui.<br>123rf nuotr.
Balerinos formos bateliai labai glaudžiai suspaudžia kojų pirštus, ypač padidėja spaudimas nykščio nagui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-15 07:30, atnaujinta 2018-01-13 04:22

Mokslininkų tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Physical Biology“. Iš jų matyti, kokius pavojus kojų sveikatai kelia balerinos formos batelių avėjimas bei kasdienis rūpinimasis nagų grožiu.

Fiziko Cyrilo Raucho vadovaujamų mokslininkų išvesta formulė parodė, kad nago plokštelės formos patologiniai pakitimai vyksta pažeidus balansą tarp jėgos, užtikrinančios nago augimą, ir „sulipimo“ jėgos, užtikrinančios plokštelės susijungimą su nago guoliu.

Jeigu nagas auga pernelyg greitai arba lėtai, dėl mechaninio poveikio jėga, kuria jis prisitvirtinęs prie nago guolio, sumažėja, ir visame nago paviršiuje atsiranda perteklinė įtampa. Dėl jos pakinta paviršiaus išsilenkimas. Nagas „riečiasi“ ir įauga į gretimus audinius.

Perteklinė įtampa gali atsirasti ant bet kurio rankos ar kojos nago, tačiau ypač akivaizdus šis procesas ant kojos nykščio. Tai susiję su palyginti dideliu šio piršto dydžiu, taip pat su tuo, jog šis nagas stipriau už kitus stipriau trinamas vaikštant apsiavus nepatogia ar ankšta avalyne.

Garsus britų podiatras (pėdų specialistas) Mike'as O’Neillas teigia, kad dėl to ypatingą pavojų kelia tokia pastaraisiais metais išpopuliarėjusi avalynės rūšis, kaip balerinos formos bateliai. Jie labai glaudžiai suspaudžia kojų pirštus, ypač padidėja spaudimas nykščio nagui.

Pasak gydytojo, per pastaruosius 5 metus gerokai padaugėjo bričių, besikreipiančių pagalbos dėl įaugusio kojos nykščio nago.

Taip pat ši patologija dažnai pasitaiko vaikams, paaugliams ir nėščioms moterims – tai susiję su intensyviu nago plokštelės augimu šiais gyvenimo laikotarpiais.

C.Rauchas su kolegomis taip pat įspėjo prisiekusias pedikiūro ir manikiūro gerbėjas, kad kasdieninis nagų dildymas ar karpymas, siekiant suteikti jiems estetišką, jų požiūriu, formą, taip pat išbalansuoja jėgas ir sustiprina nago paviršiaus įtampą. Mokslininkai rekomenduoja rečiau kištis į natūralius procesus ir kerpant nagų neužapvalinti – tai sumažina nago įaugimo riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.