Prieš vėžį atsispirti padeda ryklių kremzlės

Šiuolaikinė medicina, gamtos dovanota pagalba, tikėjimas ir viltis. Tai kertiniai akmenys, padedantys nepalūžti, kai gyvenimo bendrakeleiviu tampa vėžys.

Ryklių kremzlių ekstraktas padeda kovoti su vėžiu.<br>123rf nuotr.
Ryklių kremzlių ekstraktas padeda kovoti su vėžiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulė Giedrytė („Lietuvos rytas“)

Mar 3, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 5:39 PM

Beveik 90 tūkstančių – tiek žmonių Lietuvoje savo ligos istorijoje turi įrašą apie piktybinę ligą. Ir vis daugiau jų patiria, kad ši diagnozė nėra lygi mirties nuosprendžiui.

Beveik 19 tūkstančių žmonių onkologinė liga nustatyta daugiau nei prieš dešimt metų. Medicinos pažanga, naujos gydymo technologijos, galimybė taikyti pačios gamtos dovanotas priemones – daugybė veiksnių padeda atsilaikyti prieš vėžį. Šalia onkologų taikomų metodų, kurie šalina naviką arba stabdo jo augimą, metastazių plitimą, skverbimąsi į sveikus audinius, labai svarbu išlaikyti onkologinių ligonių gyvenimo kokybę: sulėtinti svorio kritimą, sumažinti vaistų nuo skausmo poreikį, gydyti mažakraujystę, palaikyti gerus kraujo rodiklius, valdyti įvairius nepageidaujamus reiškinius, kurie atsiranda taikant vienus ar kitus gydymo metodus.

Tik kompleksinė pagalba – sveikimo garantas.

Ką apie tai kalba patys žmonės, patyrę vėžio klastą?

Irena, 66 m., Kaunas

„Artėja pavasaris, tad nėra kada galvoti apie ligas“, – nusijuokė Irena, dabar sukanti galvą, ką sodins ir sės savo sode. Dienos eina ilgyn, tad svarbu pasėti pomidorų, paprikų. Prieš du dešimtmečius Irenai buvo nustatytas antros stadijos krūties vėžys. Kai išgirdo diagnozę, moteriai buvo 43-eji.

„Nieko baisaus, gyvensiu“, – tuomet ramino save kaunietė, nors žinojo, kad jai prireiks ne tik operacijos, bet ir specifinio gydymo. Ligonė viską ištvėrė, tačiau po trejų metų vėžys atsinaujino. Irenai ėmė gelti kaulus, ypač kojos ir nugaros. Šių dieglių nenuslopino jokie vaistai.

Paaiškėjo, kad jų priežastis – metastazės kauluose. Ir vėl – chemoterapija, radioterapija. Bet kaunietė nenuleido rankų – įvairiais būdais stengėsi sustiprinti organizmą ir užkirsti kelią ligos atsinaujinimui, tad ieškojo ir alternatyvių, natūralių priemonių.

„Šiuolaikinė medicina, viltis ir tikėjimas – tai pagrindiniai mano ginklai“, – sakė Irena. Jai dar ne kartą teko minti gydymo įstaigų slenkstį. Medikai rado nedidelių darinių ir kitoje krūtyje, tačiau jie nebuvo piktybiniai. Vėliau ligos židiniai susiformavo galvos skliaute, buvo skirta spindulinė terapija. Tačiau kaunietė įprato į viską žiūrėti optimistiškai. Ji žino, kad yra reikalinga savo sūnui, anūkams. „Aš nemoku dejuoti. Man patinka svajoti apie ateitį“, – šypsodamasi patikino Irena.

Rita, 64 m., Kelmė

Šiandien guvi moteris laksto paskui anūkes, nors dar ne taip seniai negalėjo pasirūpinti net pati savimi. Prieš ketverius metus skydliaukės vėžiu susirgusiai Ritai buvo taikytas gydymas radioaktyviuoju jodu.

Prisiminti tas dienas moteriai iki šiol sunku. Tuomet ją kamavo ir fizinės, ir psichologinės kančios. Po gydymo praėjo ne viena diena, kol Rita vėl galėjo bendrauti su artimaisiais, bet dar daugiau laiko praėjo, kol atgavo jėgas, – juk agresyviai gydant vėžį sunaikinamos ir piktybinės, ir sveikos ląstelės.

„Tuomet kiekvienas rankos pakėlimas kainavo daug jėgų“, – pasakojo moteris. Šiandien kelmiškė nė kiek neprimena ligonės – yra kupina energijos ir tikėjimo, kad liga nebesugrįš. Rita dėkinga savo dukteriai, kuri padėjo cheminio gydymo nualintai mamai, surado priemonių, padėjusių palaikyti jėgas.

Mokslinėje literatūroje Ritos duktė užtiko Kanados mokslininkų straipsnių apie ryklių kremzlių tyrimus ir pasiūlė mamai papildyti savo mitybą maisto papildu, į kurio sudėtį įeina skystojo ryklių kremzlių ekstrakto ir vitamino B12, kuris mažina nuovargį, palaiko normalią imuninės sistemos veiklą, normalią nervų sistemos ir psichologinę funkcijas, padeda susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams.

Rita netrukus pajuto, kaip sugrįžo seniai lauktas ir beveik pamirštas ramus miegas, sumažėjo nuovargis. Savijautą ir nuotaiką dar labiau pagerino po ilgo gydymo onkologų atlikti tyrimai – gydytojai patikino, kad nėra jokių piktybinės ligos požymių.

Rasuolė, 51 m., Jonava

Dejuoti nemoka ir Rasuolė. Jau keli mėnesiai, kai ji turi naują gyvenimo bendrakeleivį – vėžį. Tačiau moteris tvirtai tiki, kad pavyks jo atsikratyti.

„Esu optimistė“, – patikino jonaviškė. Visus metus iki diagnozės ji jautė įvairius negalavimus, bet atsakomybę už juos buvo linkusi suversti kitoms ligoms – diabetui, stuburo išvaržai. Moteris manė, kad dėl šių ligų per metus ji priaugo nemažai svorio.

Sunerimti ir kreiptis į medikus ją privertė labai padidėjęs pilvas. Gydytojai atliko vienus tyrimus, kitus, kol galiausiai nuskambėjo negailestinga diagnozė: ketvirta kiaušidžių vėžio stadija. Žarnyne – jau ne viena metastazė.

„Bet nepalūžau. Nepasidaviau. Man pasisekė, kad patekau pas labai puikų gydytoją – jo pasitikėjimas savimi ir tikėjimas tuo, ką daro, įkvėpė ir mane“, – pasakojo jonaviškė.

Kadangi operacija buvo negalima, pirmiausia jai buvo skirti trys chemoterapijos kursai. „Gydytojas pažadėjo, kad po to galės pašalinti naviką. Taip ir įvyko. Operacija buvo didelės apimties, tačiau ji puikiai pavyko. Po jos jaučiausi tvirtai tiek morališkai, tiek fiziškai“, – sakė Rasuolė.

Liga sutelkė visą šeimą – dvi dukteris užauginusi moteris sulaukė palaikymo ne tik iš savo šeimos, bet ir draugų, kaimynų ir bendradarbių.

Visi ieškojo informacijos, kaip padėti Rasuolei, ir siūlė pagalbą. Po operacijos moteris susitelkė į tai, kad būtų geri kraujo rodikliai, kad turėtų jėgų ir taptų atspari piktybinei ligai.

Vėžio užklupta jonaviškė pakeitė mitybą – atsisakė cukraus, pradėjo gerti namuose spaustas sultis. Rasuolė atsisakė ir kiaulienos, vietoj jos renkasi vištieną, triušieną. O kartais organizmą pastiprina ryklių mėsa. Moters dar laukia gydymas chemoterapija, ji visiškai pasikliauja gydytojais ir artimųjų pagalba.

Romualdas, 52 m., Rokiškis

„Vertinu dabartį ir nepuoselėju didelių ateities planų. Man svarbu, kad kiekviena diena būtų prasminga“, – kalbėjo Romualdas, kuriam diagnozuota išplitusi melanoma.

Vėžio diagnozė jo šeimai buvo sunkus išbandymas. Romualdo vizitai pas medikus prasidėjo nuo profilaktinio plaučių tyrimo. Plaučiuose, o vėliau ir antinksčiuose, žarnyne buvo rasta piktybinių darinių. Paaiškėjo, kad tai – odos vėžio melanomos metastazės.

Prieš keletą metų vyrui buvo pašalintas apgamas. Tačiau jį pašalinus niekas neįtarė, kad rokiškėno organizme galėjo likti piktybinių ląstelių. Diagnozavus melanomą vyras ilgai buvo gydomas vaistais. O tada šeima patyrė dar vieną smūgį – paaiškėjo, kad piktybinis židinys susidarė ir galvos smegenyse.

Sudėtinga operacija, po kurios vyras galėjo likti paralyžiuotas, praėjo sklandžiai, tačiau po to Romualdo dar laukė gydymas spinduliais ir chemoterapija. Vyras kantriai ištvėrė ir tai. Visą gydymosi laikotarpį vyras pasikliovė ne tik medikais, bet ir ieškojo kitų priemonių, kaip sau padėti.

Žmona vyrui parūpino maisto papildų, kuriuose yra medžiagų, palaikančių organizmo stiprybę. Jau daugiau nei metai, kai vyras nevartoja jokių vaistų – vėžys buvo sustabdytas. Tačiau Romualdas nuolat lankosi pas gydytojus ir stebi: ar nepabudo vėžys? „Kas kartą laukiant tyrimų atsakymo surakina kvėpavimą“, – pripažino Romualdo žmona. „Dar pagyvensiu“, – nuramino ją vyras.

Bernardas, 72 m., Vilnius

Bernardą net du kartus buvo užklupusi piktybinė liga, tačiau vyras jai nepasidavė ir dabar jaučiasi kupinas jėgų. Iš pradžių vilniečiui buvo konstatuotas prostatos vėžys.

Liga buvo sutramdyta, tačiau po metų piktybinis auglys atsinaujino žarnyne.

Bernardui teko vėl gultis ant operacinės stalo. Navikas buvo sėkmingai pašalintas. Jau pora metų vilnietis jaučiasi puikiai. Tai patvirtina tyrimai.

Per tą laiką vilnietis negėrė jokių vaistų, tik papildė mitybą skystuoju ryklių kremzlių ekstraktu.

„Išgirdęs apie šį ekstraktą sumaniau išmėginti – nutariau, kad blogiau tikrai nebus, nes jis natūralios kilmės. Iki šiol esu aktyvus – ir sniegą kieme nukasu, ir namuose lengvus darbus įveikiu. Kasdien išsiruošiu į žygį pėsčiomis – artėjantis pavasaris budina ne tik gamtą, bet ir mano jėgas“, – šypsodamasis patikino Bernardas. O gydytojai pridurtų: kai žmogus jaučiasi tvirtas ir energingas, tokiam bendrakeleiviui kaip vėžys su juo – ne pakeliui.

Skystasis ryklių kremzlių ekstraktas

Kanados biotechnologijų kompanija „Atrium Innovations“, taikydama sudėtingą procesą, gamina skystąjį ryklių kremzlių ekstraktą. Inovatyvi gamybos technologija užtikrina, kad ekstrakto molekulės išliktų aukščiausio biologinio efektyvumo, kuris yra net keliolika kartų didesnis, palyginti su sausais ryklių kremzlių milteliais.

Sudėtingas aktyviųjų molekulių atskyrimas vyksta ne aukštesnėje nei 4 laipsnių temperatūroje. Ekstraktas išgryninamas, kad liktų tik maksimalaus grynumo molekulės.

„Angiocell Plus“ sudėtis yra papildyta vitaminu B12, kuris palaiko imuninės sistemos veiklą, kraujodarą, padeda mažinti nuovargį, palaiko psichologinę ir nervų sistemos funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.