Vyrų galvos skausmai: kas juos sukelia?

Nors specialistai sutinka, kad galvos skausmas – kur kas dažniau moterims pasitaikanti problema, šio negalavimo neišvengia ir vyrai. Esama net galvos skausmų, kuriais stiprioji lytis skundžiasi dažniau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2015, 10:42 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 2:35 PM

Vyriškoji migrena

Vienas labai svarbus migrenos „pastiprintojas“ – endrokrinologiniai pokyčiai. Tai itin ryšku moterims. „Yra dalis migrenų, kurios būna susijusios tik su menstruacijomis, – sako privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja neurologė dr. Kristina Ryliškienė. – Estrogenai turi receptorius smegenyse, kurie aptinkami vadinamame migrenos skausmo kelyje. Tad tai, kad moterys dažniau serga migrena, turi biologinį pagrindą. Būtent dėl moteriškųjų lytinių hormonų pusiausvyros kitimo migrena, esant menopauzei, nėštumui gerėja, o menstruacijų metu vykstanti migrena yra stipresnė, ilgesnė ir labiau varginanti“,– moterims būdingus pakitimus įvardija specialistė.

Tad, jei kalbėtume apie migreną, vyrai ja serga maždaug tris kartus rečiau. Tačiau tai nereiškia, kad migrena stipriosios lyties atstovai neserga visiškai. Deja, dalis žmonių neigia, kad vyriška migrena egzistuoja. „Įvairių tyrimų duomenimis migrena serga nuo septynių iki dešimties procentų vyrų. Vyrams migrena neretai diagnozuojama pavėluotai, todėl jie ilgai gali patirti labai sunkius ir blogai gydomus priepuolius“,- perspėja dr. K. Ryliškienė.

Reti klasteriniai skausmai

Esama ir galvos skausmų, kurie dažniau būdingi vyrams. „Pavyzdžiui, klasteriniu galvos skausmu vyrai serga keturis – šešis kartus dažniau už moteris. Bet pats skausmo tipas yra žymiai retesnis už migreną. Klasteriniam skausmui būdingi kelias savaites ar mėnesius kasdien vieną ar kelis kartus per dieną pasikartojantys iki trijų valandų trukmės galvos skausmo priepuoliai. Skausmas jaučiamas dažniausiai vienos pusės akiduobės srityje. Kartu su skausmu pasireiškia ir akies ašarojimas, paraudimas, paburkimas, nosies užgulimas. Priepuolio metu žmogus būna labai neramus. Sergantysis migrena dažniausiai nori gulėti, o patiriantis klasterinį galvos skausmą žmogus blaškosi“,– požymius įvardija privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja neurologė.

Klasterinis galvos skausmas taip pat kaip ir migrena priklauso pirminių galvos skausmų grupei, kurių priežastys nėra tiksliai žinomos. Manoma, kad klasteriniai galvos skausmai, dažnesni tarp rūkančiųjų, juos provokuoti gali ir alkoholio vartojimas. Manoma, kad skausmui atsirasti reikšmės turi pagumburis – giliai smegenyse lokalizuota struktūra, kuri atsakinga ir už organizmo biologinį laikrodį. Todėl klasterinio galvos skausmo paūmėjimai dažniausiai prasideda rudenį ir pavasarį, kai yra lygiadieniai, o skausmo priepuoliai paūmėjimo metu dažniausiai vyksta nakties ir dienos viduryje.

Dėl klasterinio galvos skausmo būtina kreiptis į specialistą. Skausmas intensyvesnis nei migreninis, todėl dažnai sergantieji priepuolio metu suvartoja daug ir įvairių analgetikų. Tačiau įprastiniai vaistai nuo skausmo prasidėjus priepuoliui nepadeda, nes veikia per lėtai. Užklupus skausmui rekomenduojamas skubus priepuolio gydymas specifiniais vaistais arba deguonies inhaliacijomis. Profilaktinis gydymas skiriamas pacientams, kuriems priepuoliai kartojasi ilgiau nei vieną savaitę. Profilaktinio gydymo tikslas – nutraukti paūmėjimą visiems pacientams, kuriems prasideda klasterinių skausmų periodas.

Skausmai dėl fizinio krūvio ir lytinio aktyvumo

Vyrams taip pat dažniau nei moterims pasireiškia fizinio krūvio ir lytinio aktyvumo sukeltas galvos skausmas. Vokietijos medikų komanda, tyrusi orgazminio galvos skausmo fenomeną, išsiaiškino, kad vyrams šis skausmas yra tris kartus dažnesnis nei moterims. Šios abi skausmo rūšys priskiriamos retų pirminių galvos skausmų grupei – jų kilmė nėra žinoma ir nėra nustatoma kitų skausmą sukėlusių priežasčių.

Panašų skausmą fizinio krūvio ar orgazmo metu gali sukelti pavojingos sveikatai ligos, pavyzdžiui, galvos smegenų kraujagyslių išsiplėtimai (aneurizmos) ir jų plyšimai, kaklo kraujagyslių sienelės įplyšimai (disekacijos), galvos ir kaklo jungties įgimti pakitimai. Todėl tokio skausmo tiksliai priežasčiai nustatyti būtina kreiptis į gydytoją, ypač patyrus pirmąjį tokio skausmo epizodą. Pasikartojantis skausmas dažniausiai rodo, kad pavojingos skausmo priežasties nėra. Šiuo atveju gydytojas turi skirti individualų gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.