Prarastus dantis svarbu atkurti, net jei šypsantis jų nesimato

Tyrimai rodo, kad turėdami silpnus, netvarkingus dantis arba juos visai praradę bučiuojamės kur kas mažiau, palyginti su tais, kurių dantys yra sveiki. O kur dar pakili nuotaika, nuoširdus juokas, pasitikėjimas savimi ir galimybė laisvai bendrauti, neprisidengiant burnos ranka? Šypsodamiesi jaučiamės laimingesni ir gražesni. Bet ką daryti, jeigu likimas gražių, sveikų dantų pagailėjo? Ar iš tiesų dėl naujausių medicinos technologijų ir profesionalų dėka šypsena, apie kurią ilgai svajojote, galima džiaugtis jau po vieno vizito pas odontologą? Gal vertėtų tokią procedūrą įrašyti į pavasarinių dovanų sau sąrašą?

Europoje daugiau vertinamas dantų natūralumas, Amerikoje – ryškumas, efektas.<br>123rf nuotr.
Europoje daugiau vertinamas dantų natūralumas, Amerikoje – ryškumas, efektas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 21, 2015, 4:51 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:33 PM

Pavasaris – atgimimo metas. Praėjus žiemos sąstingiui, mintys vis dažniau sukasi apie gamtos žydėjimą, artėjančias gražias pavasario šventes, dažnesnes išvykas su artimaisiais ir draugais. Artėjantis pavasaris ir bundanti gamta daugumai asocijuojasi su nauja laisve, nauju gyvenimu, nauja pradžia.

„Tai buvo baisu. Pabundi rytą ir vienintelė mintis – ar mano dantys dar vietoje, – liūdna patirtimi dalijosi viena pažįstama 43 metų moteris. – Patikrini liežuviu – yra ir tą kartą nurimsti. Bet tik tą kartą, nes po kurio laiko vėl tikrini. Nelieka jokių kitų norų ar minčių, išskyrus vienintelį nepaprastai didelį troškimą, kad nebūtų tarpo tarp dantų.“

Klausydama pažįstamos pasakojimo pagalvojau – niekam to nelinkėčiau. Bet ką daryti – ar galima tai pakeisti be ilgo laukimo ir skausmingų, varginančių procedūrų? Kur įsigyti sau tokią dovaną?

Pakalbinome odontologijos klinikų tinklo Dantų priežiūros centro (DPC) vadovą, implantuojantį gydytoją Simoną Bankauską. Ir visoje Lietuvoje, ir toli už jos ribų DPC garsėja pažangiomis dantų gydymo ir atkūrimo technologijomis.

– Ar skiriasi lietuvių ir užsieniečių požiūris į dantų grožį ir sveikatą?

– Labai skiriasi europiečių ir amerikiečių grožio samprata. Europoje daugiau vertinamas natūralumas, Amerikoje – ryškumas, efektas. Jaunesnės kartos lietuviai savo požiūriu į dantų išvaizdą yra artimesni europiečiams, o vyresni žmonės nori kuo baltesnių, gražesnių, stambesnių dantų.

Kalbant apie tai, kokį dėmesį skiriame savo dantų sveikatai, galiu pasakyti, kad artėjame prie Vakarų Europos šalių standartų. Pastaraisiais dešimtmečiais lietuviai ėmė intensyviau keliauti ir domėtis Vakarų šalių žmonių gyvenimo būdu, jų vertybėmis. Ten prižiūrėti ir puoselėti dantis yra ne tik sveika, bet ir madinga. Po truputį perimame jų požiūrį į gyvenimo kokybę.

– Vyrauja mitas, kad jei dantų trūksta išoriškai nematomoje vietoje, jų atkurti nebūtina.

– Šiuolaikinėje visuomenėje patraukli, natūrali šypsena – grožio ir sveikatos simbolis. Štai kodėl dauguma žmonių net neabejoja, kad būtina atkurti prarastą priekinį dantį. Bet jei tušti tarpai yra paslėpti nuo aplinkinių žvilgsnio, dėmesio jiems skiriama kur kas mažiau. Daugelis net nežinome, kad tai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, kasdienio gyvenimo įpročiams ir išvaizdai.

Laiku neatkūrus prarastų dantų, aplinkiniai sveiki lieka be atramos ir pamažu ima slinktis į trūkstamų dantų vietą. Sumažėjus tarpams tarp sveikų dantų, vėliau gali būti sudėtinga ar netgi neįmanoma atkurti prarastus dantis, nepakenkiant aplinkiniams.

Kramtydami sveikais dantimis masažuojame dantenas ir žandikaulį. Tai skatina vidinius procesus, padedančius išlaikyti gerą burnos sveikatos būklę. Praradus dantis ir laiku jų neatkūrus, žandikaulis toje vietoje ima nykti ir trauktis. Žandikaulio deformacija apsunkina dantų atkūrimą.

Praradus dantis ir sunykus žandikauliui, lūpos praranda vidinę atramą. Veido bruožai pakinta, skruostikauliai įdumba, atsiranda raukšlės, žmogus atrodo kur kas vyresnis nei yra iš tikrųjų. Pakinta ir kasdienio gyvenimo įpročiai. Ypač tai liečia žmones, kurie, praradę daugumą ar visus dantis, nešioja išimamus protezus.

Jie negali kokybiškai sukramtyti maisto, tenka keisti maitinimosi įpročius, atsisakyti mėgstamų patiekalų. Protezai prastai laikosi, kliba. Pasikeitus išvaizdai, sumažėja noras aktyviai bendrauti. Daugelis tokių žmonių kenčia ne tik fizinį, bet ir didelį psichologinį diskomfortą.

– Ar odontologų paslaugos Lietuvoje prilygsta vakarietiškoms?

– Dantų priežiūros centro klinikose yra taikomi pažangiausi ilgalaikės pasaulinės praktikos ir tyrimų patvirtinti dantų atkūrimo metodai, dėl kurių naujais dantimis galima džiaugtis jau po vieno vizito.

Naudojame pasaulio implantavimo rinkos lyderės švedų kompanijos „Nobel Biocare“ implantus ir taikome modernias gydymo metodikas.

Siekiant, kad gydymas dantų implantais būtų tikslus, saugus ir patikimas, DPC klinikose pasitelkiama kompiuteriniu planavimu pagrįsta „NobelGuide“ metodika.

Implantuojant labai svarbi tiksli diagnostika. Naujoje Kauno Dantų priežiūros centro klinikoje turime dideles tyrimo galimybes turinčią dentalinę kompiuterinės tomografijos sistemą. Klinikoje esančiu kompiuteriniu 3D tomografu sukuriamas virtualus trimatis žandikaulio, minkštųjų audinių ir būsimų dantų vaizdas, nustatoma geriausia implantų padėtis, tinkama vieta – turi pakakti kaulo, jis turi būti sveikas ir išlaikyti naujiems dantims tenkantį krūvį.

Naujausios technologijos radiologinės diagnostikos srityje leidžia iki minimumo sumažinti radiacinę apšvitą, tenkančią pacientui tyrimo metu.

Taigi tyrimas yra saugus ir patogus pacientui ir informatyvus gydytojui.

Kompiuteryje sukūrus tikslų erdvinį žandikaulio modelį, praktiškai tai padaryti labai lengva ir svarbiausia – saugu. Pacientui individualiai suplanuotą kompiuterinį gydymo modelį galima labai paprastai, tiksliai ir saugiai taikyti per implantavimo procedūrą. Tam naudojamas „chirurginis procedūros gidas“, kuris tiksliai nurodo, ką, kur ir kaip implantuojantis gydytojas turi daryti.

Iš karto po implantavimo procedūros paprastai tvirtinami natūraliai atrodantys laikinieji dantys, kurie gaminami DPC laboratorijoje Kaune.

Maždaug po pusmečio implantui prigijus laikinieji dantys pakeičiami į nuolatinius. Naujų dantų kūrimo ir gamybos procesas vyksta naudojant pažangiausią technologiją – „NobelProcera“. Individualius žmogaus poreikius maksimaliai atitinkančios, preciziškai tikslios ir kokybiškos dantų karūnėlės bei vainikėliai yra gaminami „Nobel Biocare“ gamykloje Švedijoje. Atsižvelgiant į paciento pageidavimus ir gydytojo rekomendacijas jie gali būti pagaminti iš cirkonio, titano, aliuminio ar chromo kobalto.

„NobelProcera“ vainikėliams ir karūnėlėms gamintojas suteikia 5 metų garantiją.

– Šiuolaikinis žmogus turi verslo, profesinių, namų bei buities įsipareigojimų, tad kiekviena valanda – aukso vertės. Ką galėtumėte rekomenduoti pacientui, norinčiam maksimalaus rezultato per minimalų laiką?

– Pagrindinis mūsų darbo principas – nauji dantys per vieną dieną. Ir tai tikrai ne mitas, o tikrovė! Būna atvejų, kai reikia pašalinti dantį matomoje vietoje, tačiau po dienos ar kitos žmogus turi dalyvauti svarbiame verslo susitikime. Tačiau net ir neturint svarbių susitikimų vaikščioti su tarpu priekyje yra itin nemalonu. Tokiu atveju yra taikomas momentinis implantavimas, kai sugedęs ar sulūžęs dantis pakeičiamas dantų implantu per vieną procedūrą. Iškart uždedamas laikinasis dantis. Tai labai patogu ir patikima.

Žmonėms, kurie prarado daugumą ar visus dantis, gali būti taikoma „Nobel Biocare“ patentuota „All-on-4“ gydymo metodika, kuri leidžia per vieną dieną atkurti visus paciento dantis. Pašalinami nepatikimi ar sugedę savi dantys, sudedami dantų implantai ir tą pačią dieną uždedami gražūs, patogūs, natūraliai atrodantys laikinieji dantys, kurie vėliau pakeičiami nuolatiniais. Šiai metodikai jau 18 metų. Ji yra moksliškai pagrįsta ir laiko patvirtinta.

– Žmonėms labai svarbu, kad implantavimo procedūros būtų kuo mažiau skausmingos, leidžiančios kuo greičiau atgauti puikų estetinį vaizdą.

– Mūsų klinikose yra taikomos pažangiausios, minimaliai invazinės gydymo metodikos, dėl to gijimas vyksta greitai ir sėkmingai. Tačiau esant poreikiui gali būti taikoma narkozė.

Ji paprastai naudojama tais atvejais, kai vyksta sudėtingos, ilgai trunkančios procedūros arba pacientai turi ypatingą baimę taisyti dantis.

Narkozė gali būti pakeista kita, lengvesne nejautros forma – sedacija, kai medikamentais slopinama žmogaus sąmonė, jis atsipalaiduoja, jaučiasi patogiai ir ramiai. Implantavimo metu pacientas nejaučia jokio skausmo, kartu su sedacija atliekamas ir vietinis skausmo malšinimas.

– Kaip keičiasi psichologinė ir fizinė savijauta po implantavimo?

– Esu įsitikinęs, kad investicija į naujus dantis neabejotinai verta rezultato, kurį gauna pacientai. Tinkamai prižiūrimi nauji dantys ant implantų tarnauja visą gyvenimą. Daugelis mano gydytų vyrų ir moterų tvirtina, kad su naujais dantimis negrįžtamai pasikeitė visas jų gyvenimas.

Iš esmės pasikeičia gyvenimas tų žmonių, kurie buvo praradę visus dantis. Atgavę dantis jie vėl atranda tokius svarbius mums gyvenimo malonumus kaip valgyti mėgstamą maistą, nevaržomai bendrauti, plačiai šypsotis, atsikrato nevisavertiškumo komplekso, tampa daug laimingesni, labiau pamilsta save. Svarbu ir tai, kad „Nobel Biocare“ savo implantams suteikia viso gyvenimo garantiją.

– Ir pabaigoje ko palinkėtumėte žmonėms?

– Dantų grožis – neatsiejama kiekvieno žmogaus grožio dalis. Tad reguliariai lankytis pas odontologą yra taip pat būtina ir natūralu, kaip ir eiti į kirpyklą. Linkėčiau to nepamiršti ir rūpintis savimi. Juk nuo to labai priklauso, ar jūsų gyvenimą lydės šypsena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.