Karininkui atlikta akių operacija padės jam ginti tėvynę

Mantas (26 m.) akinius įsigijo vos sulaukęs pilnametystės. Dažnas abiturientas išgyvena nemenką stresą, o vaikinui dar ir akys pasilpo. Ir štai jau aštuonerius metus Mantas su akiniais nesiskiria. Nors tai labai trukdo tarnaujant karinėse oro pajėgose. Vis dėlto, vaikino svajonė išsipildė – mamai paslapčia užpildžius Medicinos diagnostikos ir gydymo centro konkurso anketą – Mantui bus atlikta lazerinė akių korekcija. Tad apie akinius jis galės pamiršti.

Mantas (26) „Kadangi dirbu karinėse oro pajėgose, oro gynybos batalione, mano darbas – stebėti oro erdvę. Tad regėjimas darbe man labai svarbus“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mantas (26) „Kadangi dirbu karinėse oro pajėgose, oro gynybos batalione, mano darbas – stebėti oro erdvę. Tad regėjimas darbe man labai svarbus“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 4:13 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:41 PM

Kariui akiniai trukdo dirbti

„Viskas įvyko atsitiktinai. Mama kartais pasitikrina elektroninę spaudą ir netyčia aptiko šį konkursą. Žinojo mano norą matyti savo akimis, todėl užpildė anketą, net parašė eilėraštį ir pasisekė“, – džiaugėsi Mantas.

Anot jo, didžiausi gyvenime nesusipratimai ir nepatogumai dėl akinių kyla darbe. „Esu karys, tad dažnai dalyvauju pratybose. O jos, kaip žinote, dažniausiai vyksta lauke. Tenka daug judėti. Su akiniais tai daryti sudėtinga. Jie užrasoja, aplyja, apšąla. Porą akinių esu net pametęs ir neradęs. Labai daug minusų yra. Kadangi dirbu karinėse oro pajėgose, oro gynybos batalione, mano darbas – stebėti oro erdvę. Tad regėjimas darbe man labai svarbus“,– priežastis atsisakyti akinių vardijo vyras.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio Vinco Grybo gatvėje, Vilniuje, konkurso nugalėtojas Mantas operacija sakė domėjęsis ir anksčiau. „Skaičiau atsiliepimus. Nors jau buvau susitaikęs su akiniais, vis pagalvodavau apie lazerinę korekciją, bet vis atidėliojau“,– atskleidė vaikinas.

Prieš operaciją jis jautėsi ramiai. „Žinau, kad čia dirba patyrę ir kvalifikuoti gydytojai“,– šypsojosi Mantas.

Saugi operacija

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Oftalmologijos centro vadovas med. dr. Paulius Rudalevičius patikino, kad motyvacija – vienas iš svarbesnių aspektų, ruošiantis lazerinei akių korekcijai. O Manto akies fiziologija ir darbo specifika lėmė operacijos metodo parinkimą.

„Mantui per pratybas reikia ir pašaudyti ir pabėgioti, yra naktinių žygių, todėl pacientas turi stiprią motyvaciją atsisakyti akinių. Jam nustatėme pirmo laipsnio trumparegystę, tad jam nuolat reikalingi akiniai. Operaciją pacientui rengiamės atlikti ypatingu metodu TransFRK, kai akies visiškai neliečiame ir nedarome pjūvių. Ne visi pacientai tokiam metodui yra tinkami. Tačiau Mantas ne tik tinkamas kandidatas. Jo profesija šiek tiek nurodė, kad toks metodas būtų optimaliausias, nes yra teorinė traumos galimybė. Po tokios operacijos akyje nelieka jokių žymių“,– aiškino med. dr. P.Rudalevičius.

Specialistas taip pat patikino, kad šis lazerinės akių korekcijos metodas yra ypatingai saugus. Tačiau regėjimas atsistato per šiek tiek ilgesnį laiką, nei, pavyzdžiui, po operacijos LASIK metodu.

Pasiruošimas trunka ilgiau

Akių operacija lazeriu trunka nuo penkių iki penkiolikos minučių. Tačiau pasiruošimas jai yra kur kas ilgesnis. „Iš pradžių pacientai kreipiasi. Tuomet surenkama ir išnagrinėjama jo ligos istorija: paciento lūkesčiai, kodėl jis norėtų tokios operacijos, kodėl jam to reikia. Viskas svarbu – tiek paciento pomėgiai, tiek tiesioginis darbas, tolimesnės gyvenimo perspektyvos, amžius. Svarbu žinoti apie sistemines ligas, buvusias traumas, operacijas. Žmogaus darbo aplinka“, – vardijo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas oftalmologas med. dr. P.Rudalevičius.

Prieš lazerines akių korekcijas pacientams atliekami ne tik įprasti, bet ir specifiniai – regėjimo tamsoje akių tyrimai. „Įvertiname regėjimo aštrumą be akinių ir su jais. Įvertinama ragena ir galimi jos pakitimai, rainelė, vyzdys, lęšiukas, jo skaidrumas.

Taip pat vertinama tinklainė, jos struktūros ir nervinės skaidulos. Šiuo atveju svarbi ne tik akies optika, kurią operacijos metu planuojame pakeisti, bet ir visa tai, ką prieš tai vardinau. Visa tai turi tiesioginę įtaką matymui. Matymas formuojasi, kai visi akies komponentai veikia darniai“, – paaiškino specialistas.

Planuojamas individualiai

Prieš operaciją dar atliekami tam tikri specifiniai tyrimai. Vienas jų – ragenos topografinis žemėlapis. „Paprasčiau tariant, įvertiname, kaip atrodo akies paviršius. Žiūrime, ar nėra patologinių pakitimų, dėl kurių operaciją atlikti būtų nesaugu“ – sakė med. dr. P.Rudalevičius

Taip pat vertinami akies vyzdžio diametrai įvairiomis apšvietimo sąlygomis: šviesoje, prieblandoje ir tamsoje. Tai yra svarbu, nes vyzdžiui, išsiplėtus maksimaliai nakties metu lemiama matymo kokybė. „Kai planuojama lazerinė akių korekcija, jos metu ragena paliečiama ne nuo krašto iki krašto, o tik tam tikra optinė zona. Mintis tokia, kad vyzdys turėtų būti platesnis už tą optinę zoną. Priešingu atveju atsiranda papildoma galimybė susidaryti aberacijoms (vaizdo iškraipymams – aut. past.).

Tuomet pacientai skundžiasi, kad dieną mato gerai, o prieblandoje ar naktį norėtų geriau. Todėl gydymą planuojame individualiai kiekvienam žmogui ir kiekvienai akiai atskirai. Mūsų tikslas – užtikrinti kokybišką matymą ir naktį“,– patikino akių mikrochirurgas.

Laikas pokalbiams

Dar prieš operaciją atliekamas regėjimo aštrumo vertinimas tam tikrų lašų fone. Sulašinami lašeliai, akis galutinai atsipalaiduoja ir tuomet galutinai parenkamas korekcijos metodas. Tačiau specialistai sutaria – didžiausia pasiruošimo operacijai dalis – pokalbis su pacientu.

„Prieš operaciją mes informaciją kaip ir turime. Žinome, kokią operaciją galime atlikti, bet tuomet dar reikia atsakyti į pacientų klausimus. Kartais patys turime jų užduoti. Sprendimą operuotis priimame kartu. Kartais pacientams reikia laiko pasiruošti. Be to, operacija yra santykinai brangi. Tad pacientai po mūsų pokalbio turi viską gerai apsvarstyti“, – pasakojo med. dr. P.Rudalevičius.

Išbandymas šaudymo pratybose

„Kai galėsiu viską matyti be akinių, manęs laukia šaudymo pratybos. Su akiniais vis tiek matau prastai, ir šaudymo rezultatai prasti. O po operacijos, manau, jie kur kas pagerės. Toks bus pirmas mano akių išbandymas“,– dar prieš lazerinę akių korekciją pasakojo Medicinos diagnostikos ir gydymo centro konkurso nugalėtojas Mantas.

Per operaciją jaunas vyras skausmo nejautė. Anot jo, viskas buvo pakankamai patogu. „Tik kiek vėliau jaučiausi lyg smėlio pripiltomis akimis, bet tai greitai praėjo“, – patikino jis.

Susitikus po savaitės, vaikinas neslėpė džiaugsmo. Nors regėjimas dar nebuvo šimtaprocentinis. „Regėjimo tokio, kokį žinau turėsiu dar po savaitės, nėra. Bet jau pakankamai puikiai viską matau. Regėjimas pasikeitė kardinaliai. Darbe pasiėmiau atostogas, kad akys sveiktų. Tačiau kiekvieną dieną akis vis išbandau: pasižiūriu į tolį. Viskas labai įdomu. Tiesiog dairausi ir mėgaujuosi“, – šypsojosi Mantas.

„Dėl pasirinkto metodo Manto regėjimas pirmą savaitę vertinamas 60-70 procentų. Matymas šiek tiek svyruoja. Tačiau tai – normalu. Mėnesio laikotarpiu regėjimas gerėja ir aštrėja, matoma ryškiau“, – pridūrė paciento gydytojas med. dr. P.Rudalevičius.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro konkursas suteikė galimybę trims jauniems žmonėms atsisveikinti su akiniais visiems laikams. „Džiaugiamės turėję galimybę išpildyti jų svajonę ir pakeisti gyvenimą trims žmonėms. Tikimės, kad šios istorijos leis pažvelgti į operaciją „pacientų“ akimis ir padrąsins abejojančius“, – sakė med. dr. P.Rudalevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.