Kuo pavojingi galvos skausmai nėštumo metu

Galvos skausmas – dažnai pasitaikantis nėštumo simptomas. Jis gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui dėl nuovargio, įtampos ar net vidurių užkietėjimo. Anot specialistų, tokį galvos skausmą numalšinti galima ir šaltu ledų kompresu, dedant jį ant kaktos. Tačiau sunerimti reiktų, jei nėštumo metu pirmąkart pajaučiamas stiprus galvos skausmas arba pasikeičia seniau buvęs galvos skausmas.

Nėščioji dėl migrenos tiriama ir gydoma visiškai kitaip.<br>123rf nuotr.
Nėščioji dėl migrenos tiriama ir gydoma visiškai kitaip.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 11:09 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:22 PM

Gali būti pavojingi

„Labai retai naujas nėščiųjų galvos skausmas kyla dėl pavojingų priežasčių – preeklampsijos ar smegenų veninių ančių ir venų trombozės“,– sakė privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro gydytoja neurologė dr. Kristina Ryliškienė.

Nuo dvidešimtos nėštumo savaitės pasireiškianti preeklampsija – tai pavojinga būsena, kai trinka inkstų ir kepenų veikla. Būseną išduoda kylantis kraujospūdis, šlapime atsiradęs baltymas, kojų, rankų ir veido tinimas. Todėl specialistai rekomenduoja nėštumo metu reguliariai tikrintis kraujospūdį.

Jei serga migrena

Visgi žymiai dažniau besilaukiančias moteris kamuoja iki tol turėta migrena, kuri tokiu ypatingu gyvenimo periodu kinta.

„Nemažai daliai pacienčių pirmo trimestro metu pastebimas pablogėjimas. Vėliau, antrame ir trečiame – ryškus pagerėjimas. Moksliškai paskaičiuota, kad pasikeitus hormoniniam fonui, dėl padidėjusio estradiolio kiekio maždaug septyniasdešimt procentų migrena sirgusių moterų per nėštumą jaučia pagerėjimą.

Mažesnei daliai migrena sergančių nėščiųjų skausmas nepakinta ir tik keliems procentams sergančiųjų būna migrenos pablogėjimas. Nėštumo metu dėl to paties estradiolio kiekio padidėjimo gali pirmąkart atsirasti migrena su aura ligonei, kuri iki tol auros (praeinančio regos, rečiau jutimo ir kalbos sutrikimo) neturėjo“,– pastebėjo dr. K. Ryliškienė.

Anot neurologės, gydytojas, dirbdamas su vaisingo amžiaus moterimis, visuomet turi turėti galvoje, kad moteris gali jau būti nėščia ir apie savo nėštumą nežinoti arba planuoja pastoti. Nėščioji dėl migrenos tiriama ir gydoma visiškai kitaip.

„Vienintelis saugus vaistas tokiu atveju galvos skausmui sumažinti –paracetamolis. Deja, šis vaistas turi ribotas galimybes, nėra stiprus, todėl jei skausmo dažnis yra vieną kartą per savaitę ir rečiau, paracetamolį reikėtų vartoti skausmui prasidėjus. Be to, pasirodė tyrimų duomenys, dažnai paracetamolį nėštumo metu vartojusioms moterims didėja rizika susilaukti hiperaktyvių ir dėmesio sutrikimą turinčių vaikų. Ibuprofeno vartojimas nėštumo metu galimas tik antro trimestro metu.

Jei tokio gydymo nepakanka, individualios konsultacijos metu aptariama, ar bus galima vartoti stipresnius vaistus. Gydytojas turi įvertinti, ar stipresnių vaistų nuo migrenos priepuolio nauda bus didesnė nei galima rizika. Profilaktikai, tai yra kasdieniam vartojimui, jei galvos skausmų yra daug, saugiai skiriamas tik magnis“, – perspėjo neurologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.