Ar įmanoma už mokesčių mokėtojų pinigus pasigražinti vokus?

„Mano akių vokai užkritę, atrodo negražiai. Galvoju kreiptis į šeimos gydytoją ir paprašyti siuntimo operacijai. Jeigu ką, juk galima kiek prisimerkti, ir gydytojas patikės“ – sakė penkiasdešimtmetė Julija, girdėjusi, kad operaciją galima pasidaryti ir už ligonių kasų pinigus.

Įtikinti gydytoją, jog jūsų vokai užkritę labiau, nei yra iš tiesų, nėra taip paprasta.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Įtikinti gydytoją, jog jūsų vokai užkritę labiau, nei yra iš tiesų, nėra taip paprasta.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Apr 7, 2015, 7:44 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:37 AM

Vokų korekcijos operacijos – procedūra, kurią iš tiesų kompensuoja Ligonių kasos. Dėl jos į medikus kreipiasi ne tik moterys, bet ir vyrai. Turintiems gydytojo siuntimą jos atliekamos kompensuojant visą ar bent dalį sumos iš Ligonių kasų. Tačiau siuntimas rašomas toli gražu ne visiems, kam norėtųsi „atidengti žvilgsnį“, bet tik pagal griežtas indikacijas. Kitiems gi teks atverti piniginę ir užkritusius vokus koreguoti savo lėšomis.

Moka už gydymą, ne pasigražinimą

Norint, kad akių vokų operaciją būtų kompensuojama iš Ligonių kasų, pirmiausia reikia gauti siuntimą iš šeimos gydytojo. Tačiau, kaip taisyklė, daugeliu atveju operacijas siekiama atlikti dėl estetinių priežasčių, kuomet yra odos perteklius viršutiniuose vokuose.

Deja, tokios procedūros nėra kompensuojamos. Stengtis įtikinti gydytoją, esą problema rimtesnė, nei atrodo, ir kompensavimas priklauso, irgi vargu ar verta.

„Tikrosios viršutinio voko keliamojo raumens ligos – ptozės – simuliuoti nepavyks. Vertiname ne tik, kaip atrodo vokas žmogui atsimerkus, bet ir voko eigą – žvelgiant žemyn, aukštyn. Ligos atveju voko eiga – ekskursija – būna gerokai mažesnė.

Ligonių kasos kompensuoja operacijas tuomet, kai yra liga, sveikatos sutrikimas, o ne odos perteklius. Operacija yra visiškai skirtinga nuo paprastos vokų plastikos. Čia einame į daug gilesnius audinius. Kai kuriais atvejais įsiuvami silikoniniai vamzdeliai“, – sakė Santariškių klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus gydytojas Dainius Daunoravičius.

Verta paminėti, jog procedūros yra kompensuojamos Ligonių kasų tuo atveju, jeigu užkritę vokai dengia ne mažiau kaip pusę akies vyzdžio.

Kompensuoja skirtingai

Tiesa, net jei gavote gydytojo siuntimą, dar nereiškia, kad visiems pacientams kompensuojama vienoda suma. Akių vokų korekcijos operacija patenka į giminingų diagnozių grupę „Akių vokų procedūros“.

Didžioji dalis – 88 procentai – šių procedūrų atliekama dienos chirurgijos sąlygomis, kur šios paslaugos iš PSDF biudžeto yra kompensuojamos nuo 77,92 Eur iki 402,02 Eur, priklausomai nuo operacijos sudėtingumo. Stacionaro sąlygomis kompensuojama 402,02 Eur.

Atkreipiame dėmesį, kad į šią giminingų diagnozių grupę patenka ne tik vokų korekcijos, bet ir kiti atvejai. Kreipiantis į gydytoją specialistą be siuntimo arba į gydytoją specialistą, kuris turi licenciją teikti tam tikras paslaugas, bet dirba gydymo įstaigoje, nesudariusioje sutarties su ligonių kasa, už konsultaciją ir paslaugas reikės mokėti.

Susimokėti reikės ir tuo atveju, jeigu pacientas norės, kad jam būtų atlikta kosmetinė chirurginė operacija, pavyzdžiui, dėl raukšlių. „, – paaiškino Valstybinės ligonių kasos atstovai.

Norinčiųjų netrūksta

Žmonių, kurie nori atlikti akių vokų korekcijas, yra tikrai daug. Daugelis neišsigąsta net ir išgirdę, jog jiems vis tiek teks atverti pinigines. „Per savaitę į mane kreipiasi bent dvi pacientės, kurios sutinka susimokėti, kad tik būtų atlikta vokų operacija. Problema tikrai plačiai paplitusi ir ne tik tarp moterų.

Tiesa, vyrų anatomija skiriasi, todėl jiems dažniausiai labiau tinka antakių kėlimo operacija. Moterims taikoma vokų plastika. Juokauju, kad ši problema atsiranda dėl žemės traukos dėsnio. O kalbant rimtai – paprasčiausiai su amžiumi.

Anksčiau žmonės nelabai žinojo, jog galima atlikti vokų plastiką, todėl į specialistus kreipdavosi retai. Daugelis mano pacientų skundžiasi ne tiek dėl estetinio vokų vaizdo, bet apsunkinamo matymo. Po operacijos pacientai visų pirma džiaugiasi pagerėjusiu regėjimu“, – savo patirtimi dalijosi Kauno klinikinės ligoninės plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Kristina Vaišvilaitė.

Vokų užkritimo priežastys

Pagrindinės vokų užkritimo priežastys – genetiškai paveldėtas raumens, atsakingo už voko pakėlimą, silpnumas, trauma arba pakitimai dėl amžiaus. Kai kada raumuo, kuris jungiasi prie kremzlės, teikiančios formą akies vokui, pakeičia savo vietą, pasislenka tolyn. Likusi jungtis išplonėja ir negali tinkamai pakelti voko.

Per operaciją raumuo grąžinamas į vietą. Kita diagnozė – blefarochalazė – viršutinio voko odos perteklius. Jį pašalinus, žmogus vėl gali normaliai regėti. Panašias operacijas atlieka ne tik plastikos chirurgai, bet ir gydytojai oftalmologai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.