Mėlyna šviesa išmaniųjų telefonų ekranuose gali sukelti aklumą

Ekspertė iš Ispanijos Celia Sanchez-Ramos atrado, kad elektroninių prietaisų LED ekranai gali pažeisti akies tinklainę. Tai gali būti netgi dalinio aklumo priežastis. Tyrimai parodė, kad per didelis iš ekranų gaunamas mėlynos šviesos kiekis gali sukelti įvairių problemų – nuo miego ir valgymo sutrikimų iki galvos skausmo ar net vėžio.

Šiuolaikiniai po 2007-ųjų pagaminti LED ekranai išskiria iki penkių kartų daugiau mėlynos šviesos, nei jų pirmtakai.<br>123rf nuotr.
Šiuolaikiniai po 2007-ųjų pagaminti LED ekranai išskiria iki penkių kartų daugiau mėlynos šviesos, nei jų pirmtakai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-12 08:54, atnaujinta 2018-01-07 01:13

C.Sanchez-Ramos atrado, kad mėlyna šviesa gali ir visam laikui pažeisti tinklainę, rašo „Daily Mail“.

Pasak jos, tai gali sukelti netgi geltonosios dėmės degeneraciją – ligą, dėl kurios pablogėja centrinis regėjimas.

Šiuolaikiniai po 2007-ųjų pagaminti LED ekranai išskiria iki penkių kartų daugiau mėlynos šviesos, nei jų pirmtakai.

Suaugusieji per dieną prieš ekraną praleidžia vidutiniškai 8 valandas. Jie neretai būna prie kelių ekranų vienu metu.

Dėl šios priežasties, C.Sanchez-Ramos nuomone, daugumos žmonių akims kyla grėsmė.

Didžiausias pavojus – jautrioms vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių akims, taip pat tiems, kurie itin jautrūs mėlynai šviesai.

„Žmonės niekada anksčiau taip ilgai, nuo tokio jauno amžiaus nežiūrėdavo į šitokią ryškią šviesą,“- teigė C.Sanchez-Ramos.

Viskas prasideda nuo to, kad dėl ilgo žiūrėjimo į mėlyną šviesą pradeda žūti fotoreceptoriai – tinklainėje esantys neuronai, kurie šviesą paverčia informacija.

Dėl to nuvargsta kitos akies dalys, prasideda nemalonūs pojūčiai ir skausmas.

Po kiek laiko mėlyna šviesa gali visam laikui pažeisti tinklainės centre esančią geltonąją dėmę ir sukelti regėjimo problemų.

Reikia daugiau tyrimų

Tačiau šią problemą galima išspręsti naudojant specialius ekrano filtrus ar akinius, nepraleidžiančius mėlynos šviesos.

„Įrodyta, kad intensyvi mėlyna šviesa gali nužudyti tinklainės ląsteles, – sakė optometristas Danielis Hardiman-McCartney'as. – Gali būti, kad ji po ilgesnio laikotarpio sukelia ir geltonosios dėmės degeneraciją.

Reikia daugiau tyrimų, kad tai būtų įrodyta pagal mokslinius standartus. Reikia atlikti ilgesnį laiką trunkantį tyrimą daugybei žmonių.

Tačiau ši mintis – įdomi.“

C.Sanchez-Ramos atliko eksperimentų Madrido universitete. Ji iš savanorių gautas žmogaus tinklainės ląsteles apšvietė skirtingo intensyvumo LED šviesa.

Ji išsiaiškino, kad intensyvi mėlyna šviesa nužudo ląsteles. Tačiau jos efektas sumažėjo 83 proc., kai tarp ląstelės ir šviesos buvo specialus apsauginis filtras.

Moteris remdamasi šiais rezultatais sukūrė ekrano filtrą „Reticare“, kuris žalingą mėlyną šviesą paverčia švelnesne šviesa, labiau panašia į saulės.

Jautriems mėlynai šviesai žmonėms yra ir kitų būdų naudotis ją skleidžiančiais prietaisais.

Akių gydytojai jiems gali pasiūlyti specialius akinius, blokuojančius mėlyną šviesą. Jie leidžia naudotis iPhone, iPad bei kitais prietaisais su LED ekranais ir nejausti akių skausmo, galvos svaigimo ir pykinimo.

Skatina gamintojus keisti ekranus

Ši liga vadinama Meares-Irlen sindromu. Manoma, kad ją sukelia didžiulis jautrumas tam tikros spalvos šviesai – mėlynai, raudonai arba žaliai.

Už regėjimą atsakingos smegenų dalies elektrinis aktyvumas pernelyg padidėja.

Elektriniai signalai patenka į skirtingas smegenų dalis ir sukelia įvairių simptomų.

Manoma, kad šia liga serga apie 10 proc. turinčiųjų disleksiją.

Ji taip pat diagnozuojama autistams, turintiems aktyvumo ir dėmesio sutrikimą, migreną, išsėtinę sklerozę, taip pat tiems, kuriuos yra ištikęs širdies smūgis.

C.Sanchez-Ramos teigia, jog per trumpą laiką LED ekranai taip paplito, kad po 20 metų gali itin išaugti sunkių akių ligų skaičius.

Ji ir jos kolegos skatina Apple, Samsung ir kitus gamintojus kurti ekranus, mažiau žalojančius akį, kad nereiktų apsauginių filtrų.

Tačiau pastangos gali būti bergždžios, nes pirkėjus traukia ryškūs ekranai.

C.Sanchez-Ramos taip pat stengiasi palenkti Europos šalių vyriausybes į savo pusę. Dėl jos įtakos ne vienas Ispanijos regionas mokykloms liepė naudoti apsauginius ekranų filtrus.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.