Rotavirusas siaučia ir balandį: ką reikia žinoti tėvams

Nesiliaujantis viduriavimas, vėmimas ir karščiavimas – kas tai? Visi tėveliai žino apie šią ligą, kankinančią net ir pačius mažiausius kūdikius. Taip, tai rotavirusas. Plačiau apie jo prevenciją, simptomus ir gydymą lrytas.lt papasakojo Vaikų ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė.

Ūmiausias sirgimo laikotarpis – penkios dienos.<br>123rf nuotr.
Ūmiausias sirgimo laikotarpis – penkios dienos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Apr 15, 2015, 2:20 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 6:31 PM

– Kuri žmonių amžiaus grupė turėtų labiausiai baimintis šio viruso?

– Rotavirusinė infekcija pavojingiausia patiems mažiausiems. Dažniausiai šia infekcija užsikrečia vaikai iki penkerių metų, tačiau didžiausias sergamumas – vaikų iki dviejų metų. Pavojinga ir tai, kad suserga ir patys mažiausi – vos kelių mėnesių kūdikiai. Jiems ligos eiga – pati audringiausia ir sunkiausia.

– Kaip vaikai užsikrečia rotavirusais?

– Šių virusų mūsų aplinkoje labai daug. Jei vienas vaikas suserga, tai į aplinką jis išnešioja daugybę virusų.

Dažniausiai rotavirusai aplinkoje platinami dėl nepatenkinamos higienos, užsikrečiama per nešvarias rankas – galbūt buvo kontaktas su ligoniu, o gal per užterštą aplinką. Lengva užsikrėsti per nešvarius žaislus, durų rankenas, prekybos centruose. Užsikrėsti pakanka labai mažo virusų kiekio.

– Ar metų laikas turi įtakos šio viruso plitimui?

– Dažniausiai sergama šaltuoju metų laiku. Anksčiau didžiausias sergamumas buvo gruodžio – vasario mėnesiais, o šiemet net ir balandį labai daug ligoniukų . Ūmiausias sirgimo laikotarpis – penkios dienos. Žinoma, būna atvejų, kai vaikus ligoninėje gydome ir savaitę ar dvi, tačiau tai labai retas atvejis.

– Ką tėveliai turėtų žinoti, jei jų vaikas susirgo rotavirusine infekcija?

– Liga pasireiškia vėmimu, viduriavimu ir karščiavimu. Susirgus vaikui, jį reikia girdyti druskiniais tirpalais. Kol vaikas geria skysčius, situacija iš dalies kontroliuojama, tačiau jei jis atsisako gerti, vystosi skysčių deficitas, elektrolitų disbalansas ir vaiko būklė ima blogėti, dažnai prireikia važiuoti į ligoninę.

Kol mamos stengiasi ir turi kantrybės girdyti vaiką mažais gurkšneliais, kad būtų atstatytas skysčių balansas, tol viskas bus gerai, o jei mamos nuleidžia rankas, vaiką tenka vežti į ligoninę, kurioje dažniausiai skysčiai skiriami į veną lašiniu būdu.

Reikėtų nepamiršti, kad svarbi rotavirusinės infekcijos prevencijos dalis – labai gera rankų higiena. Jas būtina plauti dažnai ir švariai. Tai ypač aktualu mamai, kuri keičia vaiko sauskelnes, nuolat būna su juo. Jei šeimoje yra daugiau vaikų, jie turėtų būti atskirti nuo ligonio.

– Kokį maistą rekomenduotumėte sergantiems vaikams? Ko vertėtų atsisakyti?

– Ligos metu reikia vengti šviežių daržovių ir vaisių bei visų keptų, rūkytų produktų. Jei mama vaiką žindo, maitinimo nutraukti nereikėtų. Maitinimas mamos pienu – lengvinanti aplinkybė. Kol vaikas geria pienuką, jam organizme atsistato skysčių kiekis. Tačiau jei mama pati serga rotavirusine infekcija , gausiai viduriuoja ir tuo pačiu žindo, ji netenka dvigubai daugiau skysčių, todėl būtina stebėti jos pačios savijautą.

– Kaip veikia rotaviruso vakcina ? Kaip galima būtų vaikus apsaugoti nuo rotavirusinės infekcijos?

– Lietuvoje yra galimybė vaikus paskiepyti rotaviruso vakcina. Tiesa, tėveliai turėtų gana anksti apsispręsti, nes šia vakcina galima skiepyti kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus. Laba gaila, tačiau kol kas šis skiepas nėra finansuojamas valstybės, todėl tėveliai ar kiti kūdikį prižiūrintys asmenys turi apmokėti skiepijimo išlaidas. Rotaviruso vakcinos puikiai apsaugo kūdikius nuo sunkios ligos formos ar nuo gydymo ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.