Naujas būdas: gaubtinės žarnos vėžį išoperavo per bambą

Gaubtinės žarnos vėžys – vienas dažniausiai pasitaikančių. 65-erių Juliai Lonsdale iš Didžiosios Britanijos prieš trejus metus atlikta naujo tipo operacija pašalino auglį ir nepaliko jokio matomo rando.

Pašalinus auglį per bambą, nelieka matomų randų, mažiau skauda, mažesnė infekcijos tikimybė bei greičiau pasveikstama.<br>123rf nuotr.
Pašalinus auglį per bambą, nelieka matomų randų, mažiau skauda, mažesnė infekcijos tikimybė bei greičiau pasveikstama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 16, 2015, 8:20 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:21 PM

Praėjus kelioms dienoms po 62-ojo gimtadienio, Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba J.Lonsdale paštu atsiuntė rinkinį gaubtinės žarnos diagnozavimui, rašo „Daily Mail“.

„Reikėjo į laboratoriją nusiųsti nedidelį išmatų mėginį, kad būtų galima sužinoti, ar ten nėra kraujo pėdsakų, – pasakojo moteris. – Anksčiau dirbau sesele Šv.Marijos ligoninėje Londone, kuri specializuojasi vėžio operacijose, todėl žinojau, koks svarbus šis tyrimas, todėl nė negalvodama jį nusiunčiau.

Tačiau vis vien buvau šokiruota, kai mane po 3 savaičių pakvietė atlikti gaubtinės žarnos tyrimo.

Jis parodė, kad manyje buvo nedidelis, pusantro centimetro pločio auglys.

Iki tol maniau, kad esu visiškai sveika. Plaukiodavau tris kartus per savaitę ir jaučiausi puikiai.

Keista, kad nepatyriau jokių įprastinių simptomų – nejaučiau jokio pokyčių žarnyne, nebuvo kraujavimo iš išangės.“

Po operacijos atsigavo greitai

Chirurgas Barry Paraskevas jai papasakojo apie kitokią operaciją, kuria galima pašalinti auglį. Įprastinei operacijai reikia keturių įpjovimų, po kurių lieka keturi randai.

„Tačiau chirurgas paaiškino, kad jis gali pašalinti auglį per nedidelį įpjovimą mano bamboje, – sakė J.Londsdale. – Tai reiškia, kad nelieka matomų randų, mažiau skauda, mažesnė infekcijos tikimybė bei, galbūt, greičiau pasveikstama.

Mano vėžio stadija buvo ankstyva, todėl buvo tikėtina, kad viskas baigsis gerai ir nereiks tokių procedūrų kaip chemoterapija.“

Operacija buvo atlikta 2012-ųjų gegužę ir truko valandą su puse. Moteris buvo pirmoji, kuriai chirurgas atliko tokią operaciją.

„Aš juo visiškai pasitikėjau, – sakė ji. – Kai atsipeikėjau po operacijos, šiek tiek skaudėjo šalia bambos.

Chirurgas pasakė, kad pašalino ne tik patį auglį, bet ir dalį žarnos, kad vėžio ląstelės neišplistų. Jis tai padarė per nedidelį įpjovimą bamboje.

Po trijų dienų grįžau namo. Porą dienų vartojau nuskausminamuosius.

Praėjus savaitei buvo sunku įžiūrėti randą. Jokių problemų nesukėlė tai, kad netekau dalies žarnos. Po kelių mėnesių ir vėl ėmiau plaukioti, porą kartų per savaitę.

Kasmet grįžtu vėl atlikti gaubtinės žarnos tyrimo. Dabar, praėjus trejiems metams, jaučiuosi puikiai. Esu dėkinga B.Paraskevai ir jo komandai.

Jei ne atliktas tyrimas, tikėtina, kad pas gydytoją būčiau apsilankius vėliau, vėžiui jau pasiekus plaučius ir kepenis.“

Mažiau žalos kūnui

Ne visi augliai būna vėžiniai, tačiau jie gali pasikeisti. Auglį galima išpjauti, jei jis randamas per gaubtinės žarnos tyrimą.

„2008-aisiais pradėjau tobulinti techniką, kuria tai galima padaryti nepaliekant jokio rando, – sakė B.Paraskevas. – Tai – operacija, kuriai reikia tik vieno įpjovimo bamboje. Ja galima pašalinti bet ką, kas yra pilvo srityje.

Įprastinei operacijai reikia trijų ar keturių įpjovimų šalia vietos, kur yra vėžio pažeista gaubtinės žarnos dalis. Jie gali būti daromi skirtingose pilvo vietose. Po šios operacijos ligoninėje reikia pasilikti apie 10 dienų.

Naujuoju būdu operuoti pacientai namo gali grįžti po 3 ar 4 dienų, o užsiimti įprasta veikla leidžiama po 2 savaičių. Tai po įprastinės operacijos galima daryti praėjus 6 ar 8 savaičių.“

Vienas įpjovimas padaro mažiau žalos kūnui, todėl greičiau atsigaunama.

„Vienintelis randas paslėptas bamboje, todėl pacientas būna laimingas, gali ir toliau būti pozityvios nuomonės apie savo kūną, – teigė chirurgas. – Ši procedūra – geras pasirinkimas turintiems antsvorio, nes šalia bambos yra mažiau riebalų – chirurgams lengviau pasiekti kūno dalį, kurią reikia operuoti.

Tai taip pat praverčia žmonėms, kurų randai būna gumbuoti, iškilę.

Bamba yra randas, tai – vieta, prie kurios buvo prisitvirtinusi virkštelė. Būtent todėl lengviau prapjauti šią vietą, o ne atverti naujų žaizdų.

Bamboje yra natūralių raukšlių, todėl randas lieka paslėptas.“

Tinka ne visiems pacientams

Chirurgai atvėrė 2 cm pločio ertmę bamboje, kad pašalintų J.Lonsdale auglį.

„Mes pro ten įkišome chirurginius įrankius ir kamerą, kad visą vaizdą matytume ekrane, – pasakojo B.Paraskevas. – Nors auglys buvo nedidelis, reikėjo pašalinti ir dalį žarnos.

Tam naudojome nedidelį peilį, kuriuo tekanti elektros srovė jį sušildo ir leidžia sustabdyti kraujavimą vos prapjovus audinius.

Nupjautą gaubtinės žarnos dalį visą ištraukėme per bambą. Ji buvo maždaug 20 cm ilgio. Tada vėl sujungiau dvi kūne likusios žarnos dalis.

Prieš baigdamas su kamera vėl apžiūrėjau operuotą vietą, kad patikrinčiau, ar pašalintas visas reikiamas audinys ir ar nėra kraujavimo.

Tada užsiuvome bambą ir vėl pastūmėme į jos vietą.“

Procedūra gali būti naudojama ir nevėžinių žarnyno ligų gydymui, pavyzdžui, opiniui kolitui, storosios žarnos uždegimui.

Tačiau operacija pro bambą tinkama ne visiems – tai neįmanoma ar nesaugu 15 proc. pacientų.

Pavyzdžiui, to nebūtų galima daryti daug kartų operuotam pilvui, nes didesnė tikimybė, jog jo rando audinys plyš. Tokiems pacientams per operaciją reikia atverti visą pilvo ertmę.

Operacijos pro bambą chirurgui sunkiau išmokti: ji reikalauja daugiau kruopštumo, be to, geriau, jei ją atliekantis žmogus vienodai puikiai valdo abi rankas.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.