Celiulitas – grožio problema ar liga?

Kaip išvengti celiulito, kaip jo atsikratyti – klausimai, kankinantys bene kiekvieną moterį. Bjauriai atrodantys iškilimai ir duobutės ant sėdmenų ir klubų – ar tai tik kosmetinis defektas, ar vis dėlto liga, kurią reikia gydyti?

Bjauri apelsino žievelę primenanti oda – dažna moterų bėda.<br>Pixabay nuotr.
Bjauri apelsino žievelę primenanti oda – dažna moterų bėda.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 8:05 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:23 AM

Atsiradimo priežastys

Dėl ko atsiranda celiulitas – vienos nuomonės nėra. Pagal vieną iš versijų, jis prasideda dėl riebalų ląstelių hipertrofijos (pertekliaus), kuri vyksta veikiant moteriškiems lytiniams hormonams. Kita vertus, specialistai pastebi, kad celiulito priežastimi gali tapti struktūrinių elementų pokyčiai dermoje (tai odos dalis, esanti tarp epidermio ir poodžio, vadinamoji „tikroji oda“): jungiamosios skaidulos tampa kietos, dėl to vietomis pro jų „tinklą“ prasimuša riebalų ląstelės, ir tada odos paviršius tampa nelygus.

Bjauri apelsino žievelę primenanti oda – dažna moterų bėda. Vyrams celiulitas atsiranda retai. Su kuo tai susiję? Visų pirma su riebalinio audinio išsidėstymu. Jungiamojo audinio pertvaros, atskiriančios riebalines ląsteles, pas vyrus išsidėsčiusios kampu odos paviršiui, o pas moteris – beveik statmenai.

Pati gamta numatė, kad moterys turi turėti po oda riebalinio audinio „strategines atsargas“, jei staiga pastotų ar turėtų maitinti mažylį, ir kad tų atsargų pakaktų visam šiam laikotarpiui. Praktiškai visada riebalai labiausiai kaupiasi „reprodukciniu požiūriu svarbiose“ zonose – ant klubų, sėdmenų, pilvo.

Dėl riebalų pertekliaus ląstelių dydis daug kartų padidėja, ląstelės tiesiogine prasme „išsipučia“ ir „susiguzuoja“ kolageno ir elastino tinklelyje, visiškai užpildydamos tarpląstelinę erdvę. Tai – ne tik vidiniai pokyčiai, bet ir matomi odos paviršiuje: oda tampa nelygi, panaši į citrinos ar apelsino žievelę.

Kada tai yra liga?

Oficialaus pavadinimo „kosmetiniam“ celiulitui nėra. Celiulitas medicinine prasme – ūmus pūlinis poodinio riebalinio audinio uždegimas (flegmona). Jis paprastai atsiranda ant blauzdų arba veido. Tuo tarpu ant klubų, pilvo ir sėdmenų flegmona atsirasti negali. Flegmonos priežastis – riebalinio audinio infekcija.

Kai kurie specialistai „apelsino žievelei“ pažymėti vartoja terminą „lipodistrofija“. Tačiau tai yra liga su daugybe simptomų, dėl jos atsiranda patologiniai poodinių riebalų ląstelių pakitimai – tiek funkciniai, tiek estetiniai. Išoriškai tai gali atrodyti kaip „kosmetinis“ celiulitas, bet iš tiesų taip nėra. Lipodistrofija gali atsirasti vartojant antiretrovirusinius vaistus arba būtisusijusi su genetiškai paveldėtais medžiagų apykaitos sutrikimais.

Riebalų nauda

Riebalinis audinys nėra tiesiog „sandėlis“, todėl nereikėtų sau kelti tikslo jo visiškai atsikratyti. Riebalų ląstelės sintezuoja ir išskiria daug svarbių hormonų ir reguliatorių.

Riebalinis audinys tiesiogiai susijęs su moteriškąja lytine sfera. Yra žinoma, kad menstruacijų atsiradimas priklauso nuo poodinio riebalinio audinio kiekio. Modeliais dirbančios merginos dažnai neturi menstruacijų – to negydant, labai tikėtinas nevaisingumas.

Per menopauzę riebalinis audinys gali gaminti moteriškus lytinius hormonus, taip pristabdydamas reprodukcinės funkcijos nykimą ir prailgindamas jaunystę.

Ar tai normalu?

Skirtingai nuo nutukimo, celiulitas nėra liga. Riebalinio audinio disbalansas gali atsirasti pas bet kurią moterį, bet labiau būdingas moterims, turinčioms „kriaušės“ formos figūrą, kuomet papildomi kilogramai kaupiasi ant pilvo ir klubų. Šis polinkis bus genetiškai perduodamas iš kartos į kartą. Jeigu motina skundėsi celiulitu, tikėtina, kad jis gresia ir dukrai. Celiulitą gali turėti ir lieknos moterys.

Medikai skiria 4 celiulito stadijas:

1 stadija. Nežymiai pablyškusi oda, riebalų ląstelės padidėjusios 2-3 kartus, iškilimų ir duobučių nėra daug, išoriškai celiulitas praktiškai nepastebimas.

2 stadija. Tęsiasi lengva jungiamojo audinio degradacija, aplink riebalų ląsteles formuojasi apvalkalas, kliudantis cirkuliuoti kraujui ir limfai. Oda atrodo normaliai, bet liečiant „apelsino žievelė“ jau jaučiasi.

3 stadija. Riebalų ląstelės laipsniškai grupuojasi, suformuoja mazgelius. Celiulitas matomas plika akimi tęsiasi procesai, būdingi 2 stadijai.

4 stadija. Riebalinio audinio mazgelių daugėja, jie faktiškai susilieja vienas su kitu, suformuodami guzus. Guzai kieti ir paspaudus gana skausmingi, jie gerai matomi odos paviršiuje kaip stambūs iškilimai ir nelygumai, oda palietus gali būti šalta.

Nepaisant to, jog celiulitas neatrodo gražiai, fiziologiniu požiūriu jis nežalingas, jeigu nėra bendro antsvorio. Papildomų riebalų ant šlaunų ar sėdmenų gali turėti ir lieknos merginos, ir tuomet ten gali atsirasti „apelsino žievelė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.