Šalčio adatos sunaikino anykštėnui vėžį

„Saugokime vyrus, nes jų mažuma“, – įspėjo sveikstantis po prostatos vėžio procedūros Edvardas Cimbalistas (64 m.) iš Anykščių. Jis nė kiek nesijaudino sužinojęs apie tai, kad šalyje taps pirmuoju pacientu, kuriam bus taikytas naujas gydymo metodas. Nacionalinio vėžio instituto medikai naikino prostatos vėžį  šalčiu, procedūrą kontroliuodami ultragarsu ir magnetinio rezonanso tomografijos navigacija.

Gydytojas A.Ulys aiškino, kad prostatos vėžio šaldymas yra unikali procedūra, nes išlieka sveiki gretutiniai audiniai, nebūna komplikacijų – šlapinimosi ir erekcijos sutrikimų.<br>T.Bauro nuotr.
Gydytojas A.Ulys aiškino, kad prostatos vėžio šaldymas yra unikali procedūra, nes išlieka sveiki gretutiniai audiniai, nebūna komplikacijų – šlapinimosi ir erekcijos sutrikimų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2015-05-08 08:30, atnaujinta 2018-01-04 14:46

Mėgstantis naujoves vyras nenusivylė. Lygindamas savo savijautą ir kitų pacientų, kuriems tą pačią dieną atlikta radikali prostatos šalinimo operacija, E. Cimbalistas džiaugėsi. Jis jau gali keliauti namo, o jo palatos kaimynai dar pasilieka ligoninėje ir, neaišku, kada baigsis jų reabilitacija.

Trys biopsijos po dešimt dūrių į prostatos audinius, o piktybinių ląstelių vis nerasta – net keletą metų vyras nežinojo, kas jam yra. Tik prieš kelis mėnesius Nacionaliniame vėžio institute anykštėnui buvo nustatytas prostatos vėžys, paaiškėjo, kad jis susidarė netipiškoje ir sunkiai aptinkamoje vietoje.

Žinią apie prostatos vėžį E.Cimbalistas sutiko ramiai.

„Tapau tinkamu ligoniu naujai procedūrai, nes sunaikinus šalčiu piktybines ląsteles, auglys toje vietoje neatsinaujina“, – aiškino pašnekovas.

Jam tik buvo apmaudu, kad ankstyvoji prostatos vėžio diagnostikos programa suteikia galimybę nemokamai pasidaryti prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą tik kartą per dvejus metus. E.Cimbalisto nuomone, to nepakanka.

„Stengiuosi dantimis ir nagais kabintis į gyvenimą, kol kas viskas gerai, pavyksta, nes dėl vėžio aš jau praradau vieną inkstą. Jį teko pašalinti, net pamiršau, ar tai buvo prieš 15 metų ar prieš 17 metų“, – atvirai kalbėjo dar vieną onkologinę ligą įveikęs vyras.

Pašalinus inkstą, kuriame buvo piktybinis židinys, vyro gyvenimas neapsivertė aukštyn kojomis, jis netgi pamiršo, kad sirgo. Todėl žinią apie prostatos vėžį, jis taip pat sutiko ramiai.

Savo draugams, giminaičiams, kaimynams E.Cimbalistas patarė kuo dažniau tikrinti PSA rodiklį, kad kuo anksčiau būtų aptikta piktybinė liga.

„Vyrų Lietuvoje jau pasidarė mažuma, todėl reikia juos saugoti“, – pripažino pašnekovas.

Jo nuomone, Lietuvoje vyrai vis dar bijo tirti savo sveikatą, nes gali būti blogas rezultatas, bijo atlikti tam tikrus tyrimus, nes gali išgirsti nemalonią žinią apie vėžį. Yra daug pasąmoninių dalykų, trukdančių gyventi, todėl pats laikas keisti požiūrį į savo sveikatą.

E.Cimbalistas tiki šiuolaikine medicina, kuri sugeba sunaikinti vėžines ląsteles, o krioabliacija – dar vienas pasirinkimas, kaip kovoti su vėžiu.

Kita vertus, pats žmogus taip pat turi nenuleisti rankų. Jis turi stengtis taip gyventi, kad vėžys neturėtų jokių galimybių įlįsti į jo organizmą.

Anykštėnas įsitikinęs, kad piktybinė liga galėjo atsirasti dėl pomėgio žvejoti žiemą. Keliskart sušalęs vyras pasigavo prostatitą – prostatos uždegimą, jam teko gydytis ligoninėje.

Dirbdamas vidaus auditoriumi E.Cimbalistas didžiają laiko dalį praleidžia sėdėdamas prie kompiuterio, o tai reiškia, kad blogėja dubens organų kraujotaka, todėl reikia rasti laiko ir pasimankštinti.

Vyras jau daugelį metų praktikuoja jogą. Jogos pratimų jis išmoko dar besimokydamas vidurinėje mokykloje. Tuo metu jį kamavo lėtinis bronchitas, menkai padėdavo vaistai, nes bronchitas atsinaujindavo bent kartą per kelis mėnesius. Išmokęs jogos pratimų vyras tikino, kad išsigydė bronchitą.

Pastaruosius 50 metų anykštėnas nė karto nesusirgo bronchų liga. E.Cimbalistas mano, kad prostatos vėžys taip pat jam netrukdys, nes piktybinės ląstelės jau yra sušaldytos. Belieka tik stebėti, ar vėžys neatsiras kitoje prostatos vietoje.

Svarbu aptikti ir nustatyti darinio piktybiškumą

Kad unikali prostatos vėžio šaldymo procedūra būtų sėkminga, Nacionaliniame vėžio institute dirbo medikų komanda: medicinos mokslų daktaras Mantas Trakymas, gydytojas onkourologas Alvydas Vėželis, medicinos mokslų daktaras Albertas Ulys, taip pat šaldymo įrangą ruošę medicinos technikai.

Šio instituto intervenciniai radiologai ir onkourologai naudojo vieną pasaulyje moderniausių technologijų, padedančių nustatyti ir sunaikinti prostatos naviką.

Kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tomografo tyrimai atliekami iš anksto ir jais gauti vaizdai talpinami į naujosios ultragarsinės įrangos kompiuterį.

Sutapatinus išankstinių tyrimų vaizdus su anatominiu ultragarsiniu vaizdu, galima tiksliai nustatyti naviko vietą, atlikti iš tos vietos biopsiją ir nustačius piktybinį naviką, atlikti gydymo procedūrą.

„Naujasis metodas svarbus tiems pacientams, kuriems magnetinio rezonanso tyrimo metu mes diagnozuojame nedidelius navikus, kurių negalime vizualizuoti ultragarsu“, – sakė Ultragarso skyriaus vedėjas intervencinis radiologas Mantas Trakymas.

Taikant naują diagnostinę įrangą, įmanoma nustatyti kliniškai reikšmingo naviko, kurį būtina nedelsiant šalinti, vietą. Nustačius jo piktybiškumą, įmanoma taikyti abliaciją – naikinti šalčiu arba elektromagnetinėmis bangomis.

– Kuo ypatingas naujas metodas? Kokie jo privalumai? – paklausiau Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriaus vedėjo  medicinos mokslų daktaro  A.Ulio.

– Dalinė prostatos vėžio šaldymo procedūra (krioabliacija) – tai pirma tokia procedūra Lietuvoje. Šaltis siekė minus 50-60 laipsnių Celsijaus. Vieną kartą užšaldžius piktybinį auglį, jis vėliau buvo atšildytas. Tada jis vėl šaldymas. Po tokios procedūros nebelieka piktybinių ląstelių.

Norint atlikti tokią procedūrą, reikia daug įvairių pasiruošimo darbų. Dar viena svarbi aplinkybė – turi būti nustatyta, kad vėžio darinys yra tik vienas. Tik tokiu atveju įmanoma vėžį sunaikinti šalčiu, sukeliant mažiausią žalą žmogaus organizmui.

Procedūra unikali tuo, kad išlieka sveiki gretutiniai audiniai, išsaugoma prostata, po porcedūros neišsivysto komplikacijų – nebūna šlapinimosi sutrikimų, taip pat išsaugomi nervai, nuo kurių priklauso erekcija.

- Kokia dalis sergančiųjų prostatos vėžiu pacientų galėtų gydytis šiuo metodu?

– Prostatos vėžio gydymas turi būti individualus. Šįkart norėdami atlikti dalinę prostatos vėžio krioabliaciją, peržiūrėjome beveik 100 ligos istorijų.

Iki šiol Lietuvoje yra atliktos 6 prostatos šaldymo procedūros. Išanalizavę rezultatus, galime drąsiai sakyti – nebuvo nė vieno lokalaus recidyvo. Tai reiškia, kad šaltis nugali vėžį, jis galutinai sunaikina piktybines ląsteles.

Svarbiausias uždavinys gydytojams – kaip pamatyti vėžį ir kaip tiksliai nutaikyti šalčio adatas.

Krioabliacijos adatos Lietuvoje dar nėra kompensuojamos, tačiau mes turime pažadą, kad artimiausiu metu tai bus padaryta, atsižvelgus į gyvybines indikacijas.

Pavyzdžiui, jei būtina atlikti vienintelio inksto krioabliaciją, tai reiškia, kad nėra kitos vilties pasveikti. Esame padėję keletui pacientų, turinčių vienintelį inkstą, kuriame nuolat atsinaujina navikai.

Kita gyvybiškai svarbi procedūra – prostatos vėžio recidyvo šaldymas po spindulinio gydymo, kai neįmanomas kitoks gydymas. Dėl tokių pacientų mes kreipiamės į Valstybinę Ligonių kasą, nes be šaldymo neturime, ką jiems pasiūlyti.

Prostatos vėžiui išplitus į limfmazgius, šaldymas netinka, nes neįmanoma užšaldyti limfmazgių.

Visame pasaulyje, ypač JAV, krioabliacija plačiai naudojama, pacientai gali šį metodą pasirinkti kaip alternatyvą, o kai kuriais atvejais – šaldymas yra vienintelė galimybė pristabdyti vėžį.

Žinoma, niekas negali garantuoti, kad vėžys neatsiras kitoje prostatos vietoje, kuri nebuvo šaldyta.

JAV tyrimai rodo, kad tikimybę susirgti prostatos vėžiu turi vienas iš šešių vyrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.