Astma sergantiems ligoniams gali padėti netikėtas vaistas

Dauguma astma sergančių žmonių ligos simptomus gali sušvelninti inhaliatoriais. Tačiau apie 5 procentų sergančiųjų organizmas į jokį gydymą nereaguoja.

Kaip efektyviai galima būtų gydyti astmą, išsiaiškinta atsitiktinai.<br>123rf nuotr.
Kaip efektyviai galima būtų gydyti astmą, išsiaiškinta atsitiktinai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 8:14 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 1:16 AM

Pagaliau šiems pacientams atsirado viltis pasveikti. Mokslininkai teigia suradę baltymą, kuris kvėpavimo takuose sukelia astmos priepuolius.

Nuostabiausia yra tai, kad vaistas, galintis nukenksminti šį baltymą, jau egzistuoja. Tai sergantiems astma žmonėms suteikia vilčių, kad greitai bus pradėtas taikyti efektyvus šios ligos gydymas.

Atsitiktinis atradimas

Mokslininkų komanda, vadovaujama Jungtinėje Karalystėje esančio Kardifo universiteto atstovų, laboratorijoje jau įrodė, kad vaistas veikia peles ir žmonių audinių pavyzdžius. Jau pasiruošta ir pirmiesiems klinikiniams tyrimams, kurie gali būti pradėti vykdyti per ateinančius dvejus metus.

Kaip rašo britų interneto portalas „MailOniline“, tyrimams vadovausi profesorė Dadienala Riccardi sakė, kad jų padarytas atradimas yra nepaprastai džiuginantis.

Kaip efektyviai galima būtų gydyti astmą, išsiaiškinta atsitiktinai, profesorei D.Riccardi, kuri anksčiau buvo kaulų specialistė, prieš 5 metus perėjus iš osteoporozės į plaučių tyrimų sritį.

Mokslininkė suprato, kad baltymas, dėl kurio kauluose auga kalcis, taip pat, atlieką svarbų vaidmenį ir kvėpavimo takuose. Tolimesniais tyrimais nustatyta, kad sergantys astma turi didesnį šio baltymo, vadinamo kalcio pajutimo receptoriumi (CaPR), kiekį.

Kai sergantys astma įkvepia dulkių, dūmų ar žiedadulkių – to, kas jiems sukelia astmos priepuolį, – dėl CaPR molekulių plaučių ląstelėse žymiai padaugėja kalcio. Padidėjus kalcio koncentracijai plaučių ląstelės susitraukia. Taip atsiranda kvėpavimo takų spazmai ir prasideda astmos priepuolis.

„Pirmą kartą radome ryšį tarp kvėpavimo takų uždegimo, kurį gali sukelti aplinkos veiksniai, tokie kaip alergenai, cigarečių dūmai ar automobilių išmetamos dujos, ir alerginės astmos. Dėl to ląstelės tampa daug jautresnėmis astmos sukelėjams, o tai padidina priepuolio tikimybę“, – paaiškino profesorė D.Riccardi.

Vaistas jau egzistuoja

Vaistas, kuris apriboja CaPR baltymo veiklą, jau egzistuoja. Tai reiškia, kad, kai tik bus baigti klinikiniai tyrimai, pacientai galės juo pasinaudoti.

Medikamentas, pavadintas kalcilitiku (angl. „calcilytic“), buvo sukurtas prieš 15 metų. Jo paskirtis buvo apriboti to paties baltymo veiklą sergančių osteoporoze organizme.

Nors vaistas pripažintas saugiu, jis nebuvo veiksmingas osteoporozei gydyti.

Visgi pirminiai tyrimai su pelėmis ir žmonėmis parodė daug žadančius rezultatus sergantiems astma.

Komanda, kurios sudėtyje yra ir Karaliaus koledžo Londone ir Mayo klinikos iš JAV mokslininkai, tikisi, kad galės vaistą bus galima pritaikyti purkštuvui. Taip pacientas galėtų vaistą įkvėpti tiesiai į plaučius.

Gali tikti ir kitoms ligoms gydyti

Tikimasi, kad užteks vos keleto tokio gydymo kursų, jog astmos priepuoliai būtų sustabdyti ir nepasikartotų.

Taip pat viliamasi, kad gydymas bus veiksmingas ir gydant lėtinę obstrukcinę plaučių ligą (LOPL), taip pat chronišką bronchitą, kuriam kol kas nėra efektyvaus gydymo.

„Jeigu mums pavyks įrodyti, kad kalcilitikas, patekęs tiesiai į žmogaus plaučius, yra saugus, tai per 5 metus galėtume juo gydyti žmones ir taip galimai užkirstume kelią astmai“, – mano profesorė D.Riccardi.

Daktarė Samantha Walker, „Astma UK“ tyrimų centro vadovė, kuri padėjo finansuoti tyrimą, pridūrė: „Šis labai jaudinantis atradimas leidžia mums pirmą kartą paveikti esminius astmos atsiradimo simptomus. 5 procentai sergančių astma nėra pagydomi dabar egzistuojančiais gydymo metodais. Taigi šis tyrimų proveržis gali pakeisti tūkstančių žmonių gyvenimus“.

Britų portalui „MailOnline“ S.Walker pridūrė: „Jei tyrimai įrodys, kad toks gydymas sėkmingas, vos po kelerių metų mes turėsime naują astmos gydymo būdą. Mums skubiai reikia investicijų tolimesniems klinikiniams tyrimams. Astmos tyrimai nėra pakankamai finansuojami. Per pastaruosius 50 metų buvo sukurti tik keli nauji ligos gydymo metodai, taigi investicijos į tyrimus yra visiškai būtinos“.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.