5 faktai, kuriuos būtina žinoti apie odos vėžį

Kad apsisaugotumėte nuo odos vėžio, nepakanka saugotis nuo saulės. Yra daugybė kitų veiksnių, padidinančių šios klastingos ligos riziką: tai ir jūsų odos spalva, ir šeimos istorija, ir pastarųjų metų gyvensenos įpročiai.

Jeigu bent vieną kartą nudegėte saulėje taip, kad atsirado pūslės – melanomos rizika padvigubėja.<br>Pixabay nuotr.
Jeigu bent vieną kartą nudegėte saulėje taip, kad atsirado pūslės – melanomos rizika padvigubėja.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 11:01 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:39 PM

Health.com pateikia svarbiausius faktus, kuriuos privalote žinoti, jeigu...

1. … jūsų šeimoje yra buvę melanomos atvejų

Jeigu kas nors iš pirmos eilės giminaičių (tėvų, vaikų, brolių ar seserų) sirgo melanoma – jūsų šansai susirgti ja 50 proc. didesni. Specialistai rekomenduoja tikrintis dėl odos vėžio kartą per metus, tačiau žmonėms, turintiems melanoma sergančių giminaičių, tą daryti reikėtų kas pusmetį.

2. … bent kartą gyvenime deginotės soliariume

JAV atliktais skaičiavimais, daugiau kaip 419 tūkst. odos vėžio atvejų kasmet yra susiję su soliariumais. Jeigu praeityje esate deginęsi soliariume (dabar to jau nebedarote, tiesa?), specialistai rekomenduoja apie tai papasakoti dermatologui, tikrinančiam jus dėl odos vėžio, kad tas faktas būtų įrašytas į ligos istoriją.

3. … turite daug apgamų

Kuo daugiau turite apgamų – tuo didesnė odos vėžio rizika. Apie pusė iš visų melanomų išsivysto iš apgamų. Apgamų būna įvairių – vieni atrodo lyg saulės pabučiavimai, lygios spalvos ir gražios formos, o kiti – vadinamieji netipiniai apgamai. Žmonės, turintys 10 ar daugiau netipinių apgamų, turi 12 kartų didesnius šansus susirgti melanoma, nei kiti gyventojai.

4. … jūsų oda labai šviesi

Žmonės, turintys labai šviesią odą, šviesias akis ir šviesius plaukus, savo odoje turi mažai apsauginio pigmento melanino, yra labiau linkę nudegti saulėje ir gana dažnai turi daugiau apgamų. Neseniai atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 477 vaikai iki 10 metų, parodė, kad tie, kurie turėjo genetiškai užprogramuotas mėlynas akis, daugiau turėjo ir apgamų. O tiems, kurie turėjo ne tik mėlynas akis, bet ir raudonus plaukus, nudegus saulėje atsirasdavo didesni apgamai.

5. … praeityje jūs daug kartų nudegėte saulėje

Jeigu bent vieną kartą nudegėte saulėje taip, kad atsirado pūslės – melanomos rizika padvigubėja. Tačiau niekada nevėlu pradėti saugotis saulės, naudoti apsauginius kremus. Kad kiltų odos vėžys, oda turi „sukaupti“ tam tikrą saulės spindulių kiekį. Todėl net jei vaikystėje gavote labai daug saulės, pakeitę įpročius galite nuveikti daug savo sveikatos labui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas