Melanoma: kaip nepražiopsoti?

Lietuvoje jau aštuntą kartą sėkmingai organizuojama Euromelanomos diena. Švietėjiškos odos vėžio ir melanomos prevencijos akcijos šių metų šūkis: „Reaguok laiku: pastebėk, atpažink, kreipkis“.

Odos vėžio patikra Vilniuje, Europos aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Odos vėžio patikra Vilniuje, Europos aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

May 15, 2015, 2:30 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 4:05 PM

Mėgstantiems soliariumą – susirgti melanoma tikimybė padidėja 75 procentais

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pabrėžė, kad Euromelanomos diena labai reikalinga visuomenės švietimui, tokiu būdu vis daugiau žmonių sužino, kad kiekvienas iš mūsų gali laiku pastebėti ligą. „Specialistai pabrėžia, kad laiku diagnozavus melanomą, 97 proc. pacientų išgydomi. Tačiau skaičiai negailestingi, „Pasaulio sveikatos organizacijos“ duomenimis, kasmet nustatoma apie 132 tūkstančiai melanomų – piktybiškiausia vėžio forma sergančių asmenų, ir daugiau nei 2 milijonai kitų vėžinių odos susirgimų atvejų“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

Statistika baugina, apie 66 tūkstančiai žmonių kasmet miršta nuo odos vėžio. „Lietuvoje sergama taip pat, kaip ir kitose šalyse, susirgimų skaičius didėja: 2001 metais skaičiavome 6 odos melanomos atvejus šimtui tūkstančių gyventojų, 2012 skaičiavome dešimt tokių atvejų. Pastebima, kad moterys serga dažniau nei vyrai, neramina faktas, kad piktybiniais odos susirgimais serga net vaikai. Odos vėžys pagal susirgimus yra antroje vietoje ir dėmesys šios ligos gydymui turėtų būti išskirtinis“, – pabrėžė R.Šalaševičiūtė.

„Nerekomenduojame naudotis soliariumais, vien dėl to, kad 2009 metais buvo atlikta analizė ir medikai pripažino, kad jaunimui iki 35 metų, reguliariai besilankančiam soliariumuose, tikrai iki 75 proc. padidėja rizika susirgti ne tik melanoma, bet ir akių dugno vėžiu, nes neužsideda merginos akinukų. Soliariumo žalos jaunuoliai neįvertina, tik praėjus dešimt metų, jie pamato pasekmes. Atlikę ne vieną apklausą matome, kad jei Europoje soliariumuose lankose apie 7 – 8 proc., Lietuvoje jų lankomumas siekia net 15 proc. Tai siaubingi skaičiai, nes mes pirmaujame Europoje“, – sakė prof. dr. M. Bylaitė-Bučinskienė

Į rizikos grupę susirgti odos vėžio ligomis patenka ir šviesiaplaukiai, šviesios odos, dirbantys saulėje, turintys daug pigmentinių dėmių, ar kintančių apgamų žmonės.

Melanoma gali atsirasti sveikoje odoje ar iš kito apgamo, reikia sekti kontūro, spalvos pakitimus. Kalbant apie epitelinį vėžį (plokčialąstelinę karcinomą) – pasireiškia šerpetojimas, gali susidaryti šašelis, jei du mėnesius negyja toks darinys, galima įtarti vėžį. Pats dažniausias odos vėžys – bazalioma. Dažniausiai ji atsiranda veido srityje.

Į kovą su vėžiu

M.Bylaitė-Bučinskienė pasidžiaugė, kad Euromelanomos diena tampa gražia tradicija. Gegužės mėnesį žmonės planuoja atostogas, tad šiuo metu pats laikas informuoti visuomenę apie apgamų patikrą. „Iki tol mes šešis metus tikrinome žmones ligoninėse, tačiau daug pacientų mažai žino apie odos vėžį ir melanomą. Išvada tokia: tie žmonės, kurie žino, kas yra odos vėžys, geriau apsisaugo, vengia saulės ir gali išvengti vėžio. Tie, kuriems trūksta informacijos, rizikuoja, vyksta poilsiauti į svečias šalis, nevengia soliariumų“, – teigė M. Bylaitė-Bučinskienė.

Per aštuonerius metus patikrinta virš 8000 gyventojų, tačiau gydytoja pabrėžia, kad radiniai stebino, nes buvo įtarta apie 40 melanomų ir virš 200 epitelinės kilmės navikų, jie nėra tokie grėsmingi, kaip melanoma, tačiau būtina reaguoti ir juos šalinti. Akcijos esmė yra informuoti, kas yra odos vėžys, kaip jo išvengti. „Reikia reaguoti laiku, nes žmonės dažnai stebi apgamus, bet neatkreipia dėmesio į pakitimus, jei jis kinta, būtina susirūpinti, nebijoti ir kreiptis pagalbos į specialistus laiku, tuomet gyvybei neiškils pavojus, nes daugumą vėžių galima anksti pastebėti ir išgydyti. Ypatingas dėmesys skiriamas vyrams, nes moterys rūpestingesnės, kadangi šiandien švenčiame „Šeimos diena“, kviečiame pasitikrinti visą šeimą“, – sakė medikė.

Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Gedeminas Aleksonis pasidalino savo patirtimi ir ragino vyrus daugiau dėmesio skirti savo sveikatai. „Esu tipinis Lietuvos vyras, kuris pas gydytojus lankosi kas keletą metų. Apsilankius pas šeimos gydytoją, jis ant nugaros pastebėjo paraudimą. Gydytojas patarė nuvykti išsitirti išsamiau į Kairiūkščio g. Buvo atlikti detalūs tyrimai, nustatyta pradinė odos vėžio stadija, nutariau nelaukti ir operuotis“, – pasakojo G.Aleksonis. Jis skatina vyrus keisti požiūrį ir pasirūpinti savo sveikata, nes būtų kvaila baigti gyvenimą dėl mažų dėmelių.

Saugokime vaikučių odą

Lietuvos sveikatos mokslų atliktas tyrimas rodo, kad moksleiviai nežino pakankamai apie saulės grėsmes, susirgimus odos ligomis. Tyrimų duomenimis, virš 40 proc. vaikų yra buvę stipriai nudegę nuo saulės paplūdimyje, o tai kelia didžiulę grėsmę susirgti piktybinėmis odos ligomis ateityje, jei nesisaugosime. Štai kremu nuo saulės naudojasi mažiau nei penktadalis vaikų.

Prof. M.Bylaitės-Bučinskienės teigimu, vaikams iki trijų metų visiškai nepatartina būti saulėje, kuomet saulė ypač aktyvi 11 – 16 h.

Vaikus būtina tepti apsauginiais kremais virš trisdešimties SPF, kurie nenusiplauna vandenyje. Tėvai dažnai neįvertina, kad vaikų oda žymiai jautresnė, kad vaikutis gali įdegti ir būdamas vandenyje, ir jei apniukęs dangus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.