Kaip atpažinti inkstų ligas ir kaip jų išvengti

Sveiki inkstai – nuolatinio rūpinimosi savimi ir visu savo organizmu rezultatas. Kaip padėti šiam labai svarbiam organui, ką daryti, kad inkstai būtų sveiki iki pat žilos senatvės? Pasinaudokite mūsų patarimais.

Inkstus stiprinti padeda šokiai, per kuriuos reikia aktyviai judinti klubus.<br>123rf nuotr.
Inkstus stiprinti padeda šokiai, per kuriuos reikia aktyviai judinti klubus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 3:39 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 4:56 AM

1. Teisingai maitinkitės

Pagrindinė inkstų užduotis – išskirti iš organizmo viską, kas kenksminga ir neraikalinga. Tai – biologinis mūsų organizmo filtras. Už teisingą mitybą inkstai jums tikrai padėkos.

Todėl patartina vengti valgyti rūkytą, sūdytą, keptą maistą ir dažniau vartoti tokius produktus, kaip morkos, obuoliai, saldžiosios paprikos, moliūgai, špinatai ir petražolės.

2. Gerkite gryną vandenį

Stenkitės per dieną išgerti 1,5-2 litrus gryno vandens. Taip inkstai išsivalys nuo toksinų ir kitų medžiagų apykaitos produktų. Bet tą daryti reikia teisingai – negerti viso kiekio iš karto ir per daug neprigerti nakčiai, kad neapsunkintumėte inkstų.

Gydomąjį mineralinį vandenį reikia gerti tiktai gydytojo nurodymu.

Taip pat venkite žalingų gėrimų, kurie gali priversti kauptis inkstuose akmenis – tai alkoholis, dideli kiekiai kavos ir gazuoti gėrimai.

3. Valgykite salierus ir džiovinkite arbūzus

Salierai turi šlapimą varančių savybių ir padeda išvalyti inkstus. Salierų sultis rekomenduojama gerti sergant inkstų ligomis.

Sergant inkstų akmenlige padeda ir toks receptas: orkaitėje išdžiovinkite arbūzo žieves, tada sumalkite į miltelius ir užpylę vandeniu (santykiu 1:10) pavirkite 5 minutes. Gėrimą atvėsinkite ir gerkite po pusę stiklinės 2-4 kartus per dieną.

4. Užsiimkite profilaktika

Jeigu anksčiau esate turėję problemų su inkstais, reikėtų pasirūpinti ligų profilaktika. Pavyzdžiui, kovoti su cistitu padeda natūralūs preparatai su Sudano rože. Šis augalas pasižymi antibakteriniu poveikiu, nusilpus imunitetui ar peršalus neleidžia daugintis ligas sukeliančioms bakterijoms.

5. Teisingai rinkitės drabužius ir avalynę

Pernelyg ilgai nešiojant batus aukšta pakulne, gali pakisti dubens kaulų padėtis, o tai neigiamai veikia inkstų sveikatą. Todėl aukštakulnių mėgėjoms rekomenduojama retkarčiais padaryti pertrauką ir panešioti avalynę žema pakulne.

Taip pat pasistenkite nenešioti labai ankštų drabužių (pavyzdžiui,labai siaurų džinsų), kad nesutrukdytumėte kraujotakos ir deguonies patekimo į inkstus.

6. Nepersišaldykite

Tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku – kad kojos visada būtų šiltos. Ne mažiau svarbūs ir šilti drabužiai. Kai šalta, nenešiokite kelnių su pažemintu liemeniu ir mini sijonėlių – rizikuojate peršalti inkstus.

7. Daugiau judėkite ir šokite

Fizinis aktyvumas – inkstų sveikatos sąlyga. Įvairių inkstų ligų profilaktikai rekomenduojama daug vaikščioti pėsčiomis, plaukioti (tik neperšalti), mankštintis su pripučiamu kamuoliu, daryti pratimą „dviratis“, po juosmeniu pasikišus volelį.

O taip pat inkstus stiprinti padeda šokiai, per kuriuos reikia aktyviai judinti klubus.

8. Neužsiimkite savigyda

Net ir patys iš pirmo žvilgsnio nekalčiausi vaistų komponentai gali kauptis inkstuose. Todėl jei turite problemų su inkstais, dėl pasirinkto preparato pirma pasikonsultuokite su gydytoju.\

Kaip žinoti, kad su inkstais „kažkas ne taip“?

Dažniausiai pasitaikančios inkstų ligos – nefroptozė (inksto nusileidimas), hidronefrozė (inkstų vandenė – kuomet šlapimas susilaiko inkstuose ir nenuteka į pūslę), pielonefritas (inkstų uždegimas), inkstų akmenligė ir inkstų nepakankamumas.

Daugumą inkstų ligų lydi tokie simptomai:

– bendras negalavimas, silpnumas, nuovargis;

– galvos skausmas;

– suprastėjęs apetitas, sausumas burnoje ir troškulys;

– rytiniai patinimai (ypač akių srityje), kojų patinimas;

– padidėjęs kraujospūdis;

– pablyškusi oda;

– skausmai juosmens srityje;

– kraujas šlapime, šlapimo drumstumas;

– pakilusi temperatūra, karščiavimas, šaltkrėtis.

Jeigu jums pasireiškė keli iš šių simptomų – būtinai kreipkitės į gydytoją urologą. Jis nustatys diagnozę ir skirs reikalingą gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.