Ar sergantys onkologinėmis ligomis gali degintis saulėje?

Piktnaudžiauti saule nerekomenduojama ir sveikiems žmonėms, o sergantiems onkologinėmis ligomis tai – ypač pavojinga. Taip sako Nacionalinio vėžio instituto onkologė chemoterapeutė Edita Baltruškevičienė.

Onkologiniai ligoniai taip pat yra žmonės ir jiems galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kiekvienam kitam žmogui.<br>123rf nuotr.
Onkologiniai ligoniai taip pat yra žmonės ir jiems galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kiekvienam kitam žmogui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT Televizijos laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt

Jun 22, 2015, 11:07 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 11:04 PM

„Onkologiniai ligoniai taip pat yra žmonės ir jiems galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kiekvienam kitam žmogui. Juk žinoma, kad aktyvi saulė nėra sveika, ir nerekomenduojama degintis nepasitepus apsauginiu kremu“, – kalba E. Baltruškevičienė. Gydytoja primena, kad aktyvi saulė gali sukelti senėjimą, skatinti onkologinių ligų išsivystymą.

„Be to, ilgą laiką būdami saulėje žmonės perkaista, o būtent onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams nerekomenduojame karščio“, – sako onkologė chemoterapeutė. Pasak pašnekovės, karštyje išsiplečia kraujagyslės, tai paskatina kraujotaką. „O išsiplėtusios kraujagyslės ir kraujotakos suaktyvinimas gali lemti pačios ligos progresavimą. Yra didesnė tikimybė naviko ląstelėms išeiti į kraujotaką ir nukeliauti kitur“, – aiškina E. Baltruškevičienė. Taip pat, pašnekovės žodžiais, onkologiniams ligoniams nerekomenduojamos karštos vonios, pirtys.

„Šiuo metu daug kalbama apie vitamino D trūkumą. Galvodavome, kad tik vaikams reikia duoti vitamino D, o suaugusiesiems užtenka jo gauti iš saulės, tačiau moksliniais tyrimais įrodyta, kad vitamino D stoka yra susijusi su daugelio ligų išsivystymu: autoimuninių ligų, osteoporozės, bet taip pat ir onkologinių ligų, pvz., krūties vėžio“, – kalba specialistė.

Gydytoja pažymi, kad tyrimais įrodyta, jog pacientams, kuriems nustatyta vitamino D stoka, pasireiškia gerokai blogesni gydymo rezultatai. Pvz., storosios žarnos vėžio gydymo rezultatai, esant vitamino D stokai, yra blogesni.

„Reikia įvertinti ir saulės teikiamą žalą, ir naudą. Pacientams siūlyčiau tikrai neužsidangstyti langų, nesėdėti namuose, išeiti pasivaikščioti ir pabūti saulėje, tačiau vengti tos aktyviosios saulės, kuri būna nuo 11 val. iki 15 val. Pasivaikščioti galima ryte ar vakare. Buvimas gryname ore tiek, kad neperkaistum ir nenudegtum, duos tik naudos“, – tikina onkologė chemoterapeutė.

Sergantiems onkologinėmis ligomis ir atliekantiems chemoterapiją maudynės vandens telkiniuose taip pat nėra rekomenduojamos. „Po chemoterapijos sumažėja imunitetas, daug didesnė rizika peršalti. Tačiau pasveikus maudynės tikrai leistinos“, – tvirtina E. Baltruškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.