Žemas kraujospūdis – kada verta susirūpinti?

Stiprus galvos skausmas, svaigimas, silpnumas – simptomai, išduodantys, atrodo, visai „nekaltą“ ligą – žemą kraujospūdį, tačiau ką daryti, jei tokia būklė dažna ir blogina mūsų gyvenimo kokybę?

Dažnai jaunos moterys, sportuojantys, nerūkantys, lieknesni žmonės turi žemesnį kraujospūdį.<br>123rf nuotr.
Dažnai jaunos moterys, sportuojantys, nerūkantys, lieknesni žmonės turi žemesnį kraujospūdį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Jul 7, 2015, 7:23 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 3:28 PM

Gydymo vaistais nėra

Šiaulių centro poliklinikos šeimos gydytojos Kristinos Slonksnės teigimu, kraujospūdis yra labai svarbus mūsų sveikatos rodiklis ir dažniausiai gydomas aukštas kraujo spaudimas, nes manoma, jog žemas kraujospūdis nėra liga. Ši būklė (mediciniškai vadinama hipotenzija) nustatoma, kai sumažėja kraujagyslių ir raumenų įtampa, tuomet dėl kraujotakos nepakankamumo, sutrinka deguonies ir kitų maistinių medžiagų tiekimas į smegenis, širdį, inkstus ir kitus organus. „Suaugusio žmogaus normalus kraujo spaudimas yra maždaug 120/80 mmHgst. Viršutinis skaičius – sistolinis, rodantis širdies susitraukimo metu išstumiamo kraujo į arterijas spaudimą ir diastolinis – apatinis skaičius rodo spaudimą, kai mūsų širdis atsipalaiduoja ir kraujas kraujagyslėmis grįžta į širdį“, – pasakojo K.Slonksnė. Hipotonija nustatoma tuomet, kai viršutinis kraujo spaudimas neviršija maždaug 100 mmHgst, o diastolinis – 60 mmHgst.

Deja, žemas kraujo spaudimas medikamentais nėra gydomas, todėl reikia nustatyti priežastis, kurios lemia tokią būseną. Nes tai gali būti trumpalaikė būklė, sergant kokia nors ūmia liga – netekus skysčių, gausiai viduriuojant, vemiant, netekus kraujo dėl traumos ar kitų priežasčių, ištikus šokui – tuomet būtina nedelsti ir kreiptis į gydymo įstaigą, kad būtų atstatyti prarasti skysčiai perpilant kraują. Gali būti ir taip, kad žmogus genetiškai paveldėjo žemesnį kraujo spaudimą.

Būtina nustatyti simptomų priežastis

Gydytojos teigimu, dažnai jaunos moterys, sportuojantys, nerūkantys, lieknesni žmonės turi žemesnį kraujospūdį, tačiau, jei jie niekuo nesiskundžia, gydymas nereikalingas, bet, jei kraujo spaudimas sukelia simptomus, pavyzdžiui, galvos skausmą, svaigimą, darbingumo sumažėjimą, mieguistumą, greitą nuovargį, pykinimą, tuomet, atliekant įvairius tyrimus, reikėtų nustatyti konkrečias priežastis. Būtina pabrėžti, kad kartais gydant aukštą kraujo spaudimą vaistai gali pernelyg sumažinti kraujospūdį, tad reikėtų stebėti savo būklę, koreguoti medikamentų dozes.

„Moterims kraujo spaudimas gali sumažėti nėštumo metu, ypač paskutiniais mėnesiais. Kiekviena situacija labai individuali“, – sakė K.Slonksnė. Kokias ligas gali slėpti mažas kraujo spaudimas? Pasak K.Slonksnės, mažas kraujospūdis gali signalizuoti apie mažakraujystę, endokrinologines, skydliaukės, antinksčių, kraujo apytakos ligas.

Kaip pakelti kraujo spaudimą?

Hipotenzija medikamentais nėra gydoma. Reikėtų tiesiog keisti savo gyvenimo būdą, būti fiziškai aktyviems, bėgioti, plaukioti, kartais rekomenduojamas kontrastinis dušas, masažai. Svarbi pilnavertė mityba, maistas su foline rūgštimi, geležimi, vitaminais, patariama gerti daugiau vandens. Kartais padeda žoliniai preparatai – ženšenis, ginkmedis. Žemą kraujospūdį trumpam pakelti gali kava, juoda, žalioji arbata, šokoladas, kurie stimuliuoja ir didina kraujo spaudimą. Reikėtų priminti, kad sūrūs, aštrūs maisto produktai taip pat kelia kraujospūdį, tačiau jų vartojimas rekomenduojamas tik pasitarus su gydytoju.

Vienas alternatyvių metodų gali būti ir akupunktūra. Svarbu paminėti, kad norint išvengti žemo kraujospūdžio pasekmių, reikėtų reguliariai pamatuoti spaudimą. Gydytoja pabrėžia, kad ir antidepresantai, raminamieji, šlapimą varantieji, nuskausminamieji, erekciją skatinantieji vaistai taip pat gali mažinti spaudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.