Netipiškas infarktas: skausmas gali kilti ir skrandžio srityje

Pirmos „auksinės“ valandos – įtarus infarktą per šį laiką būtina nuvykti į gydymo įstaigą. Delsti pernelyg rizikinga, tad pajutus simptomus, mūsų pirmasis veiksmas turėtų būti – skambutis į greitąją pagalbą.

Kartais skausmas gali prasidėti skrandžio srityje – tai netipinis miokardo infarkto skausmas.<br>123rf nuotr.
Kartais skausmas gali prasidėti skrandžio srityje – tai netipinis miokardo infarkto skausmas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Jul 10, 2015, 11:11 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 1:40 AM

Požymiai – ne visada vienodi

VU ligoninės, Santariškių klinikos kardiologijos skyriaus vedėja Žaneta Petrulionienė pabrėžė, kad pirmieji infarkto požymiai dažniausiai būna stiprus skausmas už krūtinkaulio ar krūtinės centre. Tipiniu atveju skausmas gali plisti į petį, kairę ranką, tarp menčių. Žmogų apima mirties baimė, nerimas, gali trūkti oro, išpilti prakaitas, sutrikti širdies ritmas, padidėti kraujospūdis.

Tačiau reikia pabrėžti, kad kartais skausmas gali prasidėti skrandžio srityje – tai netipinis miokardo infarkto skausmas. Jei skausmas trunka ilgiau nei dvidešimt minučių, būtina kviesti greitąją pagalbą ir kuo greičiau patekti į medicinos įstaigą, nes būtina atstatyti kraujotaką. Skausmas atsiranda dėl to, kad širdies raumeniui pradeda trūkti deguonies, atsiranda kliūtis širdies vainikinėse kraujagyslėse, tad sutrinka širdies darbas ir atsiranda skausmas.

Kartais, prasidėjus skausmui, žmogus praranda sąmonę – tuomet, jei pačiupinėjus pulsą nėra širdies veiklos, reikia iš karto pradėti išorinį širdies masažą, tai turėtų mokėti bet kuris visuomenės pilietis, nes statistika rodo, kad anksti pradėjus išorinį širdies masažą ir jį tęsiant, kol atvyks greitoji medicinos pagalba, išgelbėti žmogaus gyvybę daug daugiau galimybių.

Kaip atlikti širdies masažą? Paguldykite žmogų, tuomet dėkite vieną rankos delną krūtinkaulio viduryje, kitą delną ant viršaus ir atlikite gilius paspaudimus. Tarp trisdešimties paspaudimų turėtų būti du įkvėpimai burna į burną.

Kaip padėti ligoniui, kol atvyks greitoji pagalba?

Ž.Petrulionienė pabrėžė, kad prieš patenkant į gydymo įstaigą, reikėtų išgerti aspirino ir nitroglicerino bei pamatuoti ligoniui kraujospūdį ir širdies susitraukimų dažnį, nes kuo didesnis kraujospūdis ir pulsas, tuo daugiau širdies raumeniui reikia deguonies. Tad tokiu atveju, reikėtų normalizuoti kraujo spaudimą ir pulsą. Nitroglicerinas išplečia kraujagysles, o aspirinas padeda apsisaugoti nuo krešulio formavimosi.

Svarbiausios pirmosios auksinės valandos, per jas patekusios į gydymo įstaigą, kur atveriama kraujagyslė, galima išgelbėti širdies raumenį, žmogaus gyvybę. „Labai dažnai matome, kai žmonės laukia keletą valandų, visą naktį, o kuomet patenka į ligoninę, širdies raumuo jau būna labai pažeistas“, – sakė Ž.Petrulionienė.

Infarktas dažniausiai ištinka paryčiais, namuose, tokiu atveju, jei infarktas ištiktų šalia esantį artimą žmogų, po jo liežuviu jam reikėtų papurkšti nitroglicerino arba vieną nitroglicerino tabletę pakišti po liežuviu. Jei tokia situacija būtų viešoje vietoje, reikėtų klausti, galbūt kas iš aplinkinių turi nitroglicerino, nes vyresnio amžiaus žmonės dažnai šio vaisto nešiojasi su savimi, ir, žinoma, nedelsiant kviesti greitąją pagalbą.

Vykdami atostogauti pamiršta vaistus

Vyrams infarkto rizika didėja dešimčia metų anksčiau nei moterims. Labiau pasisaugoti reikėtų ir sergantiems cukriniu diabetu, turintiems padidėjusį kraujospūdį, jau anksčiau diagnozuotą širdies kraujagyslių ligą, rūkantiems.

Prasidėjus vasarai taip pat reikėtų skirti daugiau dėmesio savo širdies sveikatai bei infarkto prevencijai. Sergantiems širdies ligomis nerekomenduojama vykti poilsiauti į šalis, kuriose ypač aukšta oro temperatūra.

Ž.Petrulionienės teigimu, atostogaujant širdies ligų rizika padidėja ir dėl to, kad žmonės pamiršta pasiimti vaistus su savimi, o gydytojo išrašytus medikamentus būtina su savimi turėti visur ir visada.

Ir nors kai kurių miokardo infarkto veiksnių koreguoti negalime, savimi pradėti rūpintis atidžiau niekada nevėlu. Tad specialistai pataria gydyti padidėjusį kraujo spaudimą, cukrinį diabetą, vengti viršsvorio, rūkymo, propaguoti aktyvų fizinį gyvenimo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.