Kaip atpažinti saulės smūgį ir suteikti pirmąją pagalbą

Ar atostogaudami tropiniu karščiu alsuojančioje egzotiškoje šalyje, ar prie Lietuvos ežero, turime nepamiršti: svarbu ne tik apsauginis kremas nuo saulės, bet ir galvos apdangalas, galintis mus apsaugoti nuo saulės smūgio, keliančio pavojų ir mūsų gyvybei.

Kiekvienam svarbu žinoti, kaip suteikti pirmąją pagalbą saulės smūgio ištiktam žmogui.<br>123rf nuotr.
Kiekvienam svarbu žinoti, kaip suteikti pirmąją pagalbą saulės smūgio ištiktam žmogui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Aug 4, 2015, 5:25 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:41 AM

„Tą dieną buvo apie 28 laipsniai šilumos, net nenumaniau, kad dvi valandos, praleistos Trakuose prie ežero be galvos apdangalo turės tokių pasekmių!“, – prisiminė savo patirtį Aina. Atrodo, šis laiko tarpas nėra toks didelis, tačiau aktyvios saulės spinduliuose praleidus dvi valandas ir grįžus į namus, moteris dar nejautė jokių simptomų.

„Blogai pasijutau naktį, pradėjo labai skaudėti galvą, laužyti kaulus, pakilo aukšta temperatūra, krėtė šaltis“, – pasakojo ji. Visi simptomai buvo panašūs į gripo simptomus, tačiau Aina suprato, kad tai tiesiog karščio pasekmė, tad gėrė daug vandens, ilsėjosi, vakare jautėsi jau šiek tiek geriau. Tačiau šią pamoką ji prisimena iki šiol.

Galima supainioti su apsinuodijimu

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Roza Valiukevič sakė, kad, jei simptomai praeina po dienos, dviejų – tikėtina, kad buvo saulės smūgis, tačiau negalima atmesti ir kitų diagnozių. Todėl svarbu atsiminti, ką žmogus veikė, kiek laiko buvo saulėje, ką valgė. Jei mes nežinome, ar tai saulės smūgis, ar apsinuodijimas, norint išvengti komplikacijų, reikia kreiptis į gydytoją.

Pirmieji saulės smūgio požymiai – suglebimas, pykinimas, bendras silpnumas, galvos skausmas, svaigimas, spengimas ausyse, mirgėjimas akyse, veido paraudimas, šalto prakaito išpylimas, padažnėjęs kvėpavimas ir širdies plakimas. Kūno temperatūra gali pakilti iki 40-ties laipsnių. Galima prarasti ir sąmonę, o jei laiku nesuteiksime pagalbos, žmogus gali mirti.

Gydytojos teigimu, saulės smūgio požymiai gali pasireikšti kiekvienam skirtingai. Vienas žmogus blogai pasijus jau po penkiolikos minučių buvimo saulėje, kitas – po kelių valandų. Pavojingiausias buvimo saulėje laikas nuo 11 iki 16 valandos. Mažiems vaikams ir vyresniems žmonėms saulės smūgio požymiai pasireiškia greičiau nei jaunuoliams.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą?

Kiekvienam svarbu žinoti, kaip suteikti pirmąją pagalbą saulės smūgio ištiktam žmogui. „Jei žmogus sąmoningas, reikia jį nuvesti į pavėsį ar vėsią patalpą, pasodinti. Būtina nurengti ar atlaisvinti drabužius, apkloti drėgnu vandeniu sudrėkinta antklode, duoti gerti vandens. Jei nukentėjusįjį pradeda pykti, patartina duoti ko nors rūgštaus. Jei būklė negerėja, būtina kviesti greitąją pagalbą“, – sakė R.Valiukevič. Saulės smūgis pavojingas visiems, ypač vaikams ir vyresniems nei 65-erių metų žmonėms bei sergantiems lėtinėmis ligomis, vartojantiems antidepresantus, alkoholį, sunkiai fiziškai dirbantiems žmonėms.

Ką žmonės daro klaidingai? Šilumos smūgio ištiktam žmogui negalima duoti gerti kofeino turinčių gėrimų bei vaistų, mažinančių temperatūrą (aspirino, paracetamolio), trinti alkoholiu. Svarbiausia – kūno vėsinimas ir daug vandens. Taip pat nukentėjusysis po saulės smūgio kelias dienas turėtų vengti karščio ir aktyvios fizinės veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.