Viskas, ką reikia žinoti apie breketus ir blogą sąkandį

Holivudinės šypsenos trokšta kiekvienas iš mūsų. Tačiau ką daryti, jei dantys neatrodo idealiai, jiems reikia ypatingos priežiūros, o kad būtų tiesūs ir estetiškai atrodytų, ortodontas siūlo nešioti breketus? Apie taisyklingą sąkandį papasakojo estetinės odontologijos centro „VivaDens“ gydytoja odontologė Ingrida Ivancė.

Gydytojų ortodontų įsikišimas būtinas tada, kai dėl netaisyklingos dantų padėties didėja karieso ir periodonto ligų atsiradimas.<br>123rf nuotr.
Gydytojų ortodontų įsikišimas būtinas tada, kai dėl netaisyklingos dantų padėties didėja karieso ir periodonto ligų atsiradimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Aug 4, 2015, 7:28 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:57 AM

– Dėl kokių sąkandžio problemų dažniausiai skundžiasi pacientai?

– Sąkandžio problemos dažniausiai kyla dėl dantų formos, išsidėstymo lanke ir žandikaulių anomalijų. Kone visi suaugusieji nori sveikų ir gražių dantų. Tam labiausiai reikalinga priežiūra, gera higiena, o po to ortodontija bei restauracinės procedūros, jei tokių reikia. Toks kelias yra labiausiai tausojantis dantis gydymo būdas.

– Kas lemia netaisyklingą sąkandį?

– Yra daugybė faktorių ir veiksnių. Vienas pagrindinių – genetika. Didelę reikšmę turi tėvų, senelių dantų būklė. Taip pat reikšmę turi alergijos, kurios vaikystėje lemia labai aukštą viršutinio žandikaulio skliautą, siaurą viršutinį žandikaulį, dėl ko formuojasi kryžminiai sukandimai.

Labai svarbu vengti ir tokių žalingų įpročių kaip piršto čiulpimas, tušinuko kramtymas, liežuvio kaišiojimas ar lūpų kramtymas. Sukandimą lemia dar ir per anksti netekti pieniniai dantys. Pieniniai dantys turi išbūti savo fiziologinį laikotarpį. Anksčiau netekus danties, reikia įvertinti, ar nereikia palaikyti vietos naujai dygsiantiems dantims ir ar tai nesukels ateityje ortodontinių problemų.

– Kokiais būdais šiais laikais yra tiesinami dantys?

– Labai ankstyvame amžiuje, kol dar negalime uždėti plokštelės ir jeigu matome, kad tai yra sąkandžio anomalija, vaikai yra gydomi ortodontiniais treineriais. Nuo 3 iki 10 metų gali būti dedamas silikoninis treineris nakčiai. Tuo būdu skatinamas taisyklingas žandikaulio vystymasis ir lankų formavimas.

Nuo 5 iki 12 metų, jau kai yra išdygę pirmieji nuolatiniai krūminiai dantys, galima gydyti plokštelėmis. Tai yra aktyvus, formą keičiantis išimamas ortodontinis aparatas. Tai profilaktinė ortodontinė priemonė, gydymas tam, kad vėliau nereiktų rauti dantų ar atlikti ortognatinės operacijos.

Laiku gydant plokštelėmis, vėliau išvengiama dalies sudėtingesnių gydymų. Svarbu paminėti ir tai, kad ne visi vaikai baigia ortodontinį gydymą plokštelėmis – apie 40 proc. vaikų tiesiog pritrūksta nusiteikimo, kartais kūnas fiziologiškai netoleruoja plokštelių.

– Kokios pagrindinės dantų priežiūros ir higienos taisyklės yra būtinos ortodontinio gydymo metu nešiojant breketus ar kitus aparatus, kurie tiesina dantis?

– Breketų sistema yra papildomas dantų ėduonies rizikos veiksnys, nes minkštas bakterinis apnašas, maisto likučiai kaupiasi po lanku, prie breketų, ties breketų kabliukais, grioveliais, po elastinėmis grandinėlėmis. Šiose vietose įsikūrusios bakterijos išskiria rūgštis, kurios tirpdo dantų emalį. Taip dantų emalis pradeda silpnėti, o nuėmus breketus emalio paviršius prie breketų susilpnėja ir gali būti pažeistas. Tokie pažeidimai matomi kaip „baltos dėmės“ ir ne visuomet atsistato naudojant profilaktikos priemones.

Nešiojant breketus labai svarbu švariai valyti dantis ir tarpdančius, naudoti pakankamai fluoro turinčią dantų pastą, burnos skalavimo skystį, taip pat reguliariai atlikti profesionalią burnos higieną. Labai svarbu tinkamai pasirinkti ir dantų šepetėlį. Tam gali būti naudojami specialūs ortodontiniai šepetėliai, kurių šerelių forma išdėstyta taip, kad maksimaliai veiksmingai nuvalytų breketus ir dantų paviršių po breketais, taip pat labai rekomenduotini įvairaus dydžio ir šerelių išsidėstymo vieno danties šepetėliai.

– Ar nešiojant breketus svarbu prižiūrėti ir tarpdančius?

– Tikrai taip. Tarpdančius prižiūrėti gali būti sudėtingiau, nes ortodontinis lankas, grandinėlės ir kiti breketų sistemos elementai kliudo lengvai juos pasiekti. Tam klientams rekomenduotini specialūs tarpdančių siūlai su pakietintu galiuku. Itin paprasta tarpdančius ortodontinio gydymo metu prižiūrėti naudojant vandens irigatorių , kurio pulsuojanti vandens srovė ne tik gerai išvalo maisto likučius ir apnašą nuo dantų ir iš tarpdančių, bet ir išmasažuoja ir tokiu būdu sustiprina dantenas.

– Ar netaisyklingas sąkandis – tik estetinė problema, ar kiekvienas atvejis turėtų būti koreguojamas mediciniškai?

– Mediciniškai koreguoti reikia tikrai ne kiekvieną sąkandį. Gydytojų ortodontų įsikišimas būtinas tada, kai dėl netaisyklingos dantų padėties didėja karieso ir periodonto ligų atsiradimas. Gilus, kryžminis, atvirkščias sąkandis gali sukelti kramtymo problemų, traumuoti gomurio gleivinę, periodontą, sukelti galvos, nugaros  ir smilkininio sąnario skausmus, ar net spengimą ausyse. Ortodontinis gydymas taip pat gali pagerinti atkandimo, kvėpavimo, kalbėjimo funkcijas, pagerinti miegą, sumažinti knarkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.