Bjauri liga, kuria užkrečia ir smėlis, ir neplautos uogos

Vaikų žaidimai smėlio dėžėse, geranoriškas benamių kačių glostymas arba suvalgytos neplautos miško uogos gali baigti rimta liga. Apie ją perspėjo Užkrečiamų ligų AIDS centro gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė, o gydymą bei profilaktiką aptarė „Alfa Clinic“ šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė.

Nevalgykite neplautų vaisių, uogų, daržovių.<br>123rf nuotr.
Nevalgykite neplautų vaisių, uogų, daržovių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

2015-08-07 06:27, atnaujinta 2017-10-21 17:20

Užkratas aplinkoje

Toksokarozė – tai kirmėlinė liga, kuria užsikrečiama nuo apkrėstos aplinkos. Šį kirmėlinį susirgimą platina šunys ir katės. Tai vyksta itin greitai – šunų bei kačių žarnyne gyvena suaugusios kirmėlės, kurios per išmatas išskiria apie 200000 kiaušinėlių.

Patekę ant dirvožemio, kiaušinėliai subręsta per penkias dienas, o esant palankioms oro sąlygoms (šviečiant saulei, vasarą), subręsta dar greičiau. Kai tai nutinka, pakanka padėti bet kokį daiktą ant žemės, kad šis apliptų apkrėstais kiaušinėliais. Dažniausiai tai būna žaislai ar maistas, kurį netyčia numetę vaikai vėliau jį suvalgo.

Toksokarozės sukelėjai

Toksokaroze serga ypač jauni šuniukai ir kačiukai. Jeigu kalytė laukiasi šuniuko, tai per placentą lervutės patenka į dar negimusio šuniuko kepenis, todėl gimęs šuniukas, maždaug dviejų-trijų mėnesių, jau platina toksokarų kiaušinėlius. Būtent su tokiais šuniukais labiausiai mėgsta žaisti vaikai. Patiems mažiausiems augintiniams būtinai reikia skirti vaistus, kad jie netaptų ligų nešiotojais.

Medikė atkreipė dėmesį ir į tai, jog toksokaroze serga ne tik šunys bei katės, bet ir laukiniai gyvūnai – vilkai, lapės, todėl parsineštas uogas iš miško prieš valgį būtina nuplauti. „Toksokarozė pradėta diagnozuoti 1992 metais. Iki tol panašūs susirgimai nebūdavo diagnozuojami, o sukelti simptomai paprastai likdavo neatpažinti. Būtent dėl šios priežasties vyresnio amžiaus žmonės dažnai stebisi atsiradusia nauja liga, nenori tikėti, jog gyvūnai (naminiai ir laukiniai) gali perduoti tam tikras ligas. Ligos profilaktika

„Alfa Clinic“ šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė sakė, kad tiek suaugusiems, tiek vaikams labai svarbu atkreipti dėmesį į higieną ir kasdieninio gyvenimo įpročius. Būtina laikytis higienos, atidžiai plautis rankas grįžus iš lauko, po darbų sode, prieš valgį, pažaidus su katėmis ir šunimis. Nevalgykite neplautų vaisių, uogų, daržovių, nenaudokite atvirų telkinių. Reguliariai gydykite šunis ir kates nuo kirminų. Jokiu būdu neleiskite šunims laižyti veido, indų, kuriuos naudoja žmonės, nes ant šuns snukio ir liežuvio gali būti parazitų kiaušinėlių, kurie gali patekti į žmogaus virškinimo traktą ir sukelti susirgimą.

Medikė teigė, kad vaikų smėlio dėžės yra patraukli vieta katėms, šunims tuštintis, todėl patartina nenaudojamas smėlio dėžes uždengti. Svarbu smėlį pakeisti kiekvienais metais ir nuolat jį perkasti.

Toksokarozės simptomai

Gydytoja epidemiologė teigė, kad ligos simptomai greitai neatsiranda. Kartais neaiškios kilmės susirgimai atsiranda po mėnesio.

„Gali be jokios priežasties pakilti kūno temperatūra. Toksokarozei būdingi įvairūs pabėrimai, sumažėjęs apetitas, juntamas žarnyno negalavimas. Apsikrėtę vaikai paprastai gana daug sausai kosti, o kosulys tėvams primena astmą.“ Migruodamos per organizmą, toksokaros gali pažeisti tam tikrus organus ir sukelti dar nemalonesnių padarinių, kuriuos pastebėjus reikia kuo skubiau gydyti.

Toksokarozės gydymas

Toksokarozė diagznouojama kraujo tyrimo metu. Diagnozę pagrindžia specifinių antikūnų (IgM, IgG klasių) radimas kraujo serume ligos pradžioje ir po 2–3 savaičių. Žmogaus išmatose toksokarų kiaušinių nebūna.

Dauguma toksokarozės atvejų yra lengvi ir praeina savaime be specifinio gydymo per keletą savaičių ar mėnesių. Gydymą taikyti rekomenduojama esant klinikiniams požymiams ar padidėjusiam eozinofilų skaičiui kraujyje. Pirmo pasirinkimo antiparazitinis vaistas – albendazolis. Gydymo kursas iki 7 dienų. Jei liga sunki, papildomai vartojami gliukokortikoidai. Kartais taikomas chirurginis gydymas.

Praėjus 1 mėnesiui po gydymo, reikalinga pakartotina infektologo, oftalmologo konsultacija.Taip pat tiriamas kraujas, pakartotinai nustatomi specifiniai antikūnai. Jeigu reikia gydymo kursas kartojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.